Çarşamba'da Termal Enerji Arayışı - Son Dakika
Güncel

Çarşamba'da Termal Enerji Arayışı

Çarşamba\'da Termal Enerji Arayışı

Samsun'un Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, jeotermal enerjinin çıkartılması için uğraştıkları ve çok ümitli olduklarını söyledi.

24.09.2013 14:18  Güncelleme: 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, jeotermal enerjinin çıkartılması için uğraştıkları ve çok ümitli olduklarını söyledi.

Kaymakam Caner Yıldız, balıkçılık, termal enerji, turizm ve gıda ihtisas OSB'nin kurulması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Caner Yıldız, "Jeotermal enerjinin çıkartılması için uğraşıyoruz. 2 yılda önemli gelişmeler kaydettik. Şu aşamada bin 830 metrede 73 derece sıcaklıkta suyu Çarşamba'da TPAO'ya ait kuyu içerisinde tespit ettik. Bu kuyu da TPAO'da ilk defa Türkiye'de petrol kuyusunu Samsun Valiliği adına benim imzam ile, Sayın Valimizin de yetkilendirmesiyle İlçe Özel İdare'ye tahsis edildi. Kuyunun içerisindeki suyu çıkartacağız. Esas üzerinde durduğumuz konu bu. Suyu çıkartmak içinde TPAO'ya ait sondaj makineleri ile, özel bir yöntemle çıkartılıyor. 50 bin dönüm arazi arama yapabilmek için Özel İdare'den jeotermal arama ruhsatını aldık. Buradaki su sadece MTA ve TPAO'nun yaptığı çalışmaların dışında, ODTÜ'den getirdiğimiz hocalarımız da Çarşamba Ovası'nın su sıcaklığının 73 derecede olmadığını, sıcaklığın100 derecenin üstünde olduğunu söylüyorlar. Kuyuda tesadüfen açılmış bir kuyu. Petrol için açılan bir kuyu. Çarşamba'nın kuzey bölümlerinde su sıcaklığının 100 derecenin üstünde olduğu da belirtiliyor. Böyle olursa yeni kuyular açılacaktır. Su yeryüzüne çıktığında sıcaklıkta 3-5 derecelik bir düşüş oluyor. Günümüzde bu sıcaklığın altında birçok ilçede konutlar bu enerjiye sahip. Bunlar Simav, Sarayköy, Bergama, Balçova. 70 bin konut bu enerjiden faydalanıyor. Bu enerjiyi çıkardığımızda turizmde seralar da kullanacağız. Termal enerjiden çok ümitliyiz. İnşallah kısa zamanda sonuca ulaşacağız" dedi.

"ERKEKLERDE CİNSEL YAŞAMI OLUMLU YÖNDE ETKİLEYEN MİNERALLER"

İlçenin sahil hattında bulunan minerallerin turizm kapısını aralayacağını belirten Caner Yıldız, "İlçemizde müthiş sahil hattımız var. 52 km uzunluğunda, 300-400 metre derinliğinde ince kum var. ve bu kumda Türkiye'de az bulunan mineraller var. Bakır, mangan, demir olması gereken miktar kadar var. Bunlar sağlık sektöründe kullanılabilir. Hocalarımızın uluslararası makalelerinde belirttiği bir konu var. Mangan ile temas eden vücutta özellikle erkeklerde cinsel yaşamı olumlu yönde etkilediğini söylüyorlar. Bir de moral düzgünlüğü sağlıyor. Bu sahilin bin 600 dönümlük bölümünü, Denizler köyü, Hürriyet Durusu dahil olmak üzere biz buranın Maliye Bakanlığı'ndan 10 yıllığına İlçe Kaymakamlığı olarak kiralamayı talep ettik. Maliye Bakanlığımız da, Başbakanlığın onayı ile bunu uygun gördü. Projeleri hazırladık. Bayındırlık Bakanlığı'nın onayına gönderdik. Onlarda onaylandıktan sonra ilk etapta ahşaptan büfeler, restoranlar, duşa kabinler, tuvalet yerleri yapacağız. Sahili bu projeleri gerçekleştirdikten sonra açacağız. 2014 yılı Mayıs ayı itibari ile turizm yönünden bu bölgede çok güzel patlama bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

BALIKÇILIK KONUSU

Sahil hattındaki balıkçılık konusuna değinen İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, "Balıkçılık burada çok büyük değer taşıyor. Bu konuyla ilgili Hürriyet beldesinde balıkçılar kooperatifi kurduk. 30'u aşkın balıkçımız bu kooperatifi kurdu. Sadece kooperatifin kurulması ile geçen sene kasasını 35 TL'den sattıkları balığı bu sene 150 TL'den satıyorlar. Balıkçılık kooperatifine 790 dönümlük araziye kiralama talebinde bulunduk. Oralara tesisler yapılacak. Balıkçı barınakları yapılacak" şeklinde konuştu.

ÇARŞAMBA'YA OSB

Bu konular kadar önemli bir konu da Çarşamba'ya bir organize sanayi bölgesi (OSB) kurabilmek olduğunu söyleyen Yıldız şöyle devam etti: "Bugün Samsun'da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi dolmuş vaziyette. Yatırımcılar yeni yerler arıyorlar. Şu anda en uygun yerde Çarşamba görünüyor. İlçede konu için en uygun yer olarak da Şeker Fabrikası'nın özelleştirme dışında kalan 900 dönümlük devlet hazinesine kalmış bir yeri var. Bunun yanında orman vasfını yitirmiş araziler var. Hepsi toplamda 1500-2000 dönümlük bir arazi oluyor. Bu bölümde en az 25-30 tane fabrika kurulur diye tahmin ediyorum. Bu fabrikaların kurulmasıyla birlikte 6 bin işçiyi istihdam etmiş olacağız. Çarşamba'da bu rakam hem ekonomiyi rahatlatacak hem de işsizliğin neredeyse belini kıracak." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çarşamba'da Termal Enerji Arayışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement