Çatalağzı'nda Termik Santral Protestosu - Son Dakika
Güncel

Çatalağzı'nda Termik Santral Protestosu

Çatalağzı\'nda Termik Santral Protestosu

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde 3'ü faaliyette, 1'i inşaat halinde olan termik santrallerin ardından 5'incisinin yapılmasına onay verilmesi yürüyüşle protesto edildi.

21.07.2015 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde 3'ü faaliyette, 1'i inşaat halinde olan termik santrallerin ardından 5'incisinin yapılmasına onay verilmesi yürüyüşle protesto edildi.

Yaşanabilir Zonguldak Platformu'nca düzenlenen yürüyüş için yaklaşık 200 kişi belde merkezinde toplandı. Çatalağzı Belediye Başkanı CHP'li Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı CHP'li Sabahattin Adıyaman, MHP İl Başkanı Hamdi Ayan'ın da destek verdiği kalabalık, 'Zehir soluyoruz', 'Soluduğun havaya sahip çık', 'Yöremizde artık yeni santraller istemiyoruz', 'Termiksiz yaşam istiyoruz' yazılı dövizler ve sloganlarla termik santrallerin bulunduğu bölgeye yürüdü. Yürüyüş, Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait termik santralin önünde sona erdi.

Yaşanabilir Zongudak Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Orhan, şu an faaliyette olan termik santrallerin toplamda bin 665 megavat enerji ürettiğini ve bu durumda beldenin yaşanmaz hale geldiğini söyledi. Orhan, "Yapım aşamasında olan bin 700 megavatlık termik santral de yakın zamanda devreye girerse burada sağlıklı canlı yaşamı söz konusu olmayacaktır. Bu çılgınlığa son verilmez ise burada çok dar bir alanda 5 bin megavatlik termik santral olacaktır. Bu büyüklükte bir santral dünyanın hiçbir yerinde yoktur" dedi.

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün ise sağlıklı yaşam istediklerini söyledi. Faaliyette olan termik santrallerle ilgili yerel yöneticiler olarak yapacakları bir şey olmadığını, ancak yenilerinin yapılmasını önyebileceklerini ifade eden Akgün, "Bundan sonra Çatalağzı'nda termik santral istemiyoruz. Bunun için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız" dedi.

Eyleme Çatalağzı halkının çoğunun gelmediğine işaret eden Akgün, "Çoğunun ekonomik sıkıntısı var. Ekonomik bağımlılığı var termik santrallere, onun için gelmediler. Toplum öyle bir pozisyona itilmiş ki ekonomik olarak mağdur. Sesi çıktığı zaman başına vuracaklar. Biz yöneticiler olarak, aydınlar olarak buna 'dur' demezsek biz şerefsiziz. Birileri tabiri caizse başını tuttu, Çatalağzı'na termik santraller oldu. Ama bundan sonra birileri başını tutamayacak. Biz varız artık sahada. Termik santral istemiyoruz. Zonguldak'ta 5 milletvekili var. Hepsini 25 Temmuz'da Çatalağzı'na havuz başına bekliyorum. Delikanlı gibi çıkacaklar hepsi bu duruma ne diyorlar halka söyleyecekler. Kimse dansöz gibi kıvırtmayacak" diye konuştu.

Beldede yaşayan 3 çocuk annesi 68 yaşındaki Süheyla Hoyradı da komşularının kanserden öldüğünü söyleyerek, "Küçük çocuklarımız var, yazık günah. Bu Zonguldak'a bir el atsınlar. Haritadan bizi silmesinler. Bu lanet kanser çocuklarımızı mahvediyor. Gelecek gençlerimize, çocuklarımıza yazık" dedi.

Kalabalık, basın açıklamasından sonra dağıldı. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çatalağzı'nda Termik Santral Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement