Çatışmalar, Ukrayna'daki Eğitimi Zora Soktu" - Son Dakika
Yerel

Çatışmalar, Ukrayna'daki Eğitimi Zora Soktu"

Çatışmalar, Ukrayna\'daki Eğitimi Zora Soktu"

Ukranya Lviv İvan Franko Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melnık: "Devletin bütçesi, savaşa yöneldi.

06.11.2014 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ONUR ORHAN - EMRE AYVAZ - Ukranya Lviv İvan Franko Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volodımır Melnık, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere ilişkin, "Devletin bütçesi, savaşa yöneldi. Tabii ki savaştan sonraki eğitim durumu çok zor ama hiç şüphe yok ki Ukrayna, bu savaşı kesinlikle kazanacaktır" dedi.

Melnık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 30 yılda üniversitelerinde Türkoloji konusunda ciddi araştırmalar yapıldığını, Türkçe eğitimi verildiğini anlattı.

Bu yıl Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün de açıldığına işaret eden Melnık, "Üniversitede birkaç Türk grubu var, Türk dili ve edebiyatını derinden öğreniyor" diye konuştu.

Melnık, Sakarya Üniversitesinde 3-5 Kasım'da düzenledikleri "Uluslararası Türkiye-Ukrayna Sempozyomu" sayesinde dostluk ilişkilerinin geliştirildiğini, iş birliği anlaşması imzaladıklarını ifade ederek, iktisat, felsefe, tarih ve dil alanlarında uzmanlar yetiştirileceğini kaydetti.

"Türkiye ile ilişkilerimiz iyi"

Türkiye-Ukranya ilişkilerinin iyi ama geliştirilmesi için daha çok imkan bulunduğunu vurgulayan Melnık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu imkanların kullanılmasını bekliyoruz. Ayrıca, Türkiye'ye Ukraynalıların bağımsızlık mücadelesinde desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Kırım meselesiyle ilgili aynı fikirdeyiz. Türkiye, Kırım Türkleri konusunda bize destek veriyor. Bu mesele bizi çok rahatsız ediyor. İnşallah çözüleceğine inanıyoruz."

"Savaş, Ukrayna'daki eğitimi kötü etkiledi"

"Ukrayna üniversiteleri ve öğrencileri, Rusya'nın Kırım'ı ve Ukrayna'nın doğusunu işgal etmesini kabul etmiyor" diyen Melnık, "Bu savaş, Ukrayna milletini bir araya getirdi. Bilim adamları ve öğrenciler hep birlikte savaşa katılıyor. Devletin bütçesi, savaşa yöneldi. Tabii ki savaştan sonraki eğitim durumu çok zor ama hiç şüphe yok ki Ukrayna, bu savaşı kesinlikle kazanacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki eğitim sisteminin Ukrayna ile benzer, bilim ve eğitimin bir arada olduğunu, milli köklere dayanarak gelişen eğitim sisteminin büyük önem arz ettiğini aktaran Melnık, bu sistemi kendilerinin de uygulamak istediğini vurguladı. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çatışmalar, Ukrayna'daki Eğitimi Zora Soktu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement