Çavuşoğlu-Akıncı Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu-Akıncı Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli muhalifler için eğit-donat programının küçük gruplarla başladığını belirterek, "Tüm altyapı oluşturuldu gerekli teçhizat kuruldu.

26.05.2015 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli muhalifler için eğit-donat programının küçük gruplarla başladığını belirterek, "Tüm altyapı oluşturuldu gerekli teçhizat kuruldu. Eğit donatı yapacak hem Türk hem Amerikalı personel yerini aldı" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, günübirlik resmi temaslar için geldiği KKTC'de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü. Çavuşoğlu ve Akıncı, heyetler arası çalışma yemeğinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriyeli muhaliflerin eğitilip donatılması programına ilişkin bir sorucu cevaplayan Çavuşoğlu, "Eğit-donat başladı diyebiliriz küçük gruplarla. Tüm altyapı oluşturuldu gerekli teçhizat kuruldu. Eğit-donatı yapacak hem Türk hem Amerikalı personel yerini aldı. Eğitilip donatılacak insanların seçim sürecini de Türkiye ve ABD birlikte yürütüyor" ifadesini kullandı.

Bu süreci tamamen ABD ile birlikte yürüttüklerini belirten Çavuşoğlu, "Birlikte karar alıyoruz, birlikte yürütüyoruz, bugüne kadar eğit-donat konusunda kararları da beraber aldık şu anda da birlikte yürütüyoruz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de birlikte devam edileceğini vurgulayarak, eğitilip donatılacak insanların Suriye'ye dönerken hangi kapıdan gireceği, alınacak güvenlik önlemleri, sağlanacak destek ve hava saldırılarıyla yok edilmemeleri için alınacak tedbirlerin Türk ve Amerikalı yetkililer tarafından görüşüldüğünü kaydetti.

- Türkiye müzakerelerden memnun

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'yı "önemli ve sorumluluk getiren görevi" için tebrik eden Çavuşoğlu, geçen sene ekim ayında ara verilen müzakerelerin Rum lider Nikos Anastasiadis'in tekrar masaya dönmesiyle tekrar başlamasından Türkiye'nin büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin devam eden müzakerelerin 11 Şubat 2014 ortak deklarasyonu ve bugüne kadar varılan yaklaşımlar çerçevesinde sonuç alıcı bir şekilde sürdürülmesini arzu ettiğini belirterek, her iki tarafın da kararlı davranması durumunda  bu yıl içinde adada kalıcı çözümün ve barışın sağlanabileceğini ifade etti.

Liderlerin ayda en az iki defa ve müzakerecilerin de daha sık bir araya gelme kararını desteklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin çözüm için kararlılığının her zamankinden daha fazla devam ettiğini, bunun bir taviz olmadığını, kalıcı ve adil bir çözüm için Türkiye'nin ortaya koyduğu kararlılık olduğunu dile getirdi.

"İki taraf da fırsatların farkında"

Mevlüt Çavuşoğlu, aynı kararlılığı KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve çalışma arkadaşlarında da gördüğünü söyleyen Çavuşoğlu, "Umarız Rum kesiminde de kararlılık artarak devam eder ve bu sonuca ulaşabiliriz. Aslında iki taraf da kalıcı adil bir çözümün sunabileceği fırsatların farkında" değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta çözümün sadece Yunanistan ve Türkiye değil AB, BM ve uluslararası örgütleri de yakından ilgilendirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Buradaki çözümün herkese faydası olacak. Kıbrıs adası barış ve kalkınma adası olacak, refah adası olacak ve bu her iki halkın da yararına olacak. Biz her zaman bu süreçte olduğu gibi KKTC'nin yanında olduk, bundan sonra da Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Kuzey Kıbrıs'ın ve Türk halkının ekonomik kalkınması başta olmak üzere her türlü desteğimiz devam edecek. En büyük desteğimiz şu anda devam eden müzakere süreci ve inşallah bu sene içinde ulaşacağımız kalıcı adil bir çözümdür."

"Spekülatif söylemlerden kaçınmak lazım"

Müzakere sürecine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, sürecin sağlıklı devam edebilmesi ve sonuç alınabilmesi için spekülatif haber, konu ve  söylemlerden kaçınmak gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, müzakerelerin iki lider ve müzakereciler arasında yeniden başladığını hatırlatarak, diğer konuların belirlenen yol haritası kapsamında yapılacak beşli toplantılarda katılan ülkeler arasında konuşulacağını, şimdiden bunları gündeme getirmenin hiçbir faydası olmadığını belirtti.

Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin Kıbrıs'ta garantör ülke olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, her şeyin seyrinde devam ettiğini, müzakere sürecini desteklemek gerektiğini söyledi.

- "Türkiye'nin verdiği desteği herkes biliyor"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Çavuşoğlu'nu KKTC görmekten duyduğı memnuniyeti dile getirerek, Çavuşoğlu ile Ankara'da yaptıkları yararlı ve değerli görüşmelerin devamını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Görüşmede, Çavuşoğlu ile müzakere sürecini değerlendirme fırsatını bulduklarını kaydeden Akıncı, Türkiye hükümetinin, devletinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kıbrıs'taki müzakere sürecine verdikleri desteği herkesin bildiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun müzakere sürecine başından beri çok ciddi katkı yaptığına işaret eden Akıncı, "Kıbrıs'ta artık bir çözüme ulaşılmasının zamanının geldiğine kendileri de yürekten inanmaktadırlar" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakere sürecine gerek şahsi olarak gerekse dışişleri bakanı olarak verdiği destekten dolayı Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür etti. Perşembe günü Rum lider Anastasiadis'le müzakereler kapsamında ikinci resmi görüşmeyi yapacağını hatırlatan Akıncı, şunları söyledi:

"Yürekten inanıyorum ki Kıbrıs'ta yıllar süren çözümsüzlükten sonra artık iki tarafın da meşru hak ve çıkarlarını gözetecek, Kıbrıs'ta eşitlik ve güvenlik içinde yaşatacak yeni bir döneme geçmenin zamanı gelmiştir. Müzakerelerimizin amacı bu doğrultudadır. Artık Kıbrıs'ın gelecek kuşakları çok daha farklı bir geleceğe ulaşabilsinler. Bu çerçevede çalışmalarımızı sonuna kadar sürdürelim."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu-Akıncı Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement