Çavuşoğlu-Hamdi Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu-Hamdi Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2) "Tunus'un güvenliğini tehdit etmekte olan Libya'daki durum, terör ve örgütlü suçlarla mücadele, Suriye ve Irak'taki kriz ile Filistin halkının haklı davasını ve Gazze'deki durumu ele aldık" Tunus Dışişleri Bakanı Hamdi: "Tunus'ta bulunan 1,8 milyon Libyalı ülke ekonomisini kötü etkiliyor.

20.10.2014 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'yı ziyaret eden Tunus Dışişleri Bakanı Münci Hamdi ile ikili ilişkilerin yanı sıra Libya'daki durum, terör ve örgütlü suçlarla mücadele, Suriye ve Irak'taki kriz ile Filistin ve Gazze'deki durumu ele aldıklarını söyledi.

Çavuşoğlu ve Tunuslu mevkidaşı Münci Hamdi bakanlıkta yaptıkları başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, buradaki konuşmasında, Tunus'un son dönemde tarihi gelişmeler kaydettiğini, bu süreçte Tunus halkı ve siyasi partilerinin büyük bir olgunlukla ülkenin çoğulcu yapısını bir kez daha dünyaya gösterdiğini söyledi. Tunus'ta hükümetin kurulması sırasında gösterilen hoşgörü ve hakim olan uzlaşı kültürünün benzer süreçlerden geçen diğer ülkelere de örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, bu ülkedeki geçiş sürecinin seçimlerin düzenlenmesi suretiyle başarıyla tamamlanacağına olan inancını dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Tunuslu mevkidaşı ile görüşmesinde ülkeler arasındaki işbirliğinin her alanda geliştirilmesi konusunda ortak iradeyi vurguladıklarını ve bu bağlamda ortak yapılabilecekleri ele aldıklarını anlattı. Çavuşoğlu, bu kapsamda iki ülke arasında ilki Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Tunus ziyaretinde yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının ikincisinin Türkiye'de yapılması konusunda uzlaştıklarını söyledi. Çavuşoğlu, ayrıca ekonomik ilişkileri daha üst seviyelere çıkarmak için neler yapılabileceğini de konuştuklarını belirtti.

Türkiye ile Tunus arasında 1,2 milyar dolar olan ticaret hacminin hala potansiyeli yansıtmadığını dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, "Türk işadamlarının Tunus'taki yatırımlarını desteklemek için Tunus ve Türkiye birlikte hareket edecektir" diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, başta sağlık, eğitim, tarım, altyapı konularında olmak üzere Tunus ile teknik düzeydeki işbirliklerine de devam edileceğinin altını çizdi.

Hamdi ile görüşmesinde bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Bu çerçevede Tunus'un güvenliğini tehdit etmekte olan Libya'daki durum, terör ve örgütlü suçlarla mücadele, Suriye ve Irak'taki kriz ile Filistin halkının haklı davasını ve Gazze'deki durumu ele alma fırsatımız oldu" ifadesini kullandı.

Hamdi: "Tunus'ta 1,8 milyon Libyalı var" -

Tunus Dışişleri Bakanı Hamdi de ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu vurgulayarak, özellikle geçiş döneminde Türkiye'nin ülkesine verdiği destek için teşekkür etti.

İki ülke arasındaki stratejik ilişkileri daha da geliştirmek için çaba sarf ettiklerini dile getiren Hamdi, ticaret hacmini artırmak amacıyla çalışma planı hazırlamak istediklerini vurguladı.

Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmede Libya, Irak, Suriye ve Filistin'deki konuları ele aldıklarını ve bu konulara ilişkin görüş birliği içinde olduklarını dile getiren Hamdi, "Libyalı kardeşlerimize, bu ülkedeki sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için yardımcı olmamız gerekiyor. Tunus ile Libya arasında geniş sınırlar söz konusu ve 1 milyon 800 bin Libyalı ülkemizde ikamet ediyor. Onların bunalımını çözmek için yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

Hamdi, bir gazetecinin Libya'daki istikrarsızlığın Tunus'a etkisine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, ülkesinde bulunan 1,8 milyon Libyalı nüfusun Tunus'un ekonomisini kötü etkilediğini ifade etti. Hamdi, "Libya'ya da Tunus'ta olduğu gibi ulusal diyalog ve uzlaşı yoluyla barış getirerek kardeşlerimizi evlerine göndermek istiyoruz" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu-Hamdi Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Brezilya ve Fransa, Venezuela'da adil bir seçim süreci talep etti
    04:37 Brezilya ve Fransa, Venezuela'da adil bir seçim süreci talep etti

    Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Venezuela'da düzenlenecek devlet başkanı seçimiyle ilgili adil bir seçim süreci yürütülmesini istedi. Lula da Silva, muhalefet adayının dışlanmasını eleştirirken Macron, muhalif adayların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.


Advertisement