Çavuşoğlu-Jensen Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu-Jensen Ortak Basın Toplantısı

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, "Terör nerede olursa olsun, terörist kim olursa olsun, hangi maske altında olurlarsa olsunlar, onlarla mücadele etmeye devam edeceğiz.

29.09.2016 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, "Terör nerede olursa olsun, terörist kim olursa olsun, hangi maske altında olurlarsa olsunlar, onlarla mücadele etmeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz yaz gösterdi ki terör ne dil ne inanç ne ırk ne de cinsiyet tanıyor. Herkes terörün kurbanı olma tehlikesiyle karşı karşıya." dedi.

Jensen, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Bakanlık Resmi Konutu'nda baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Danimarka'da uzun yıllardır çok ciddi Türk diasporasının bulunduğunu, Türklerin sadece politikada değil sivil hayatın pek çok alanında etkili olduğunu belirterek, Ankara temasları kapsamında Anıtkabir'i ziyaret ettiğini, Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünü anımsattı.

TBMM'yi ziyaret ederek Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile görüştüğünü, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin açtığı yaraları görmenin kendisi için güçlü bir deneyim olduğunu ifade eden Jensen, "Bu korkak girişimin nasıl bir etki yarattığına tanık olmak bizim için güçlü bir deneyim oldu. Türk halkının darbe girişimine karşı gösterdiği cesur duruştan çok etkilendim. Gerçekten çok güçlü bir duruş sergilediler. Demokrasiye, parlamentolarına ve hükümetlerine sahip çıktılar." diye konuştu.

Darbe girişimini ilk kınayanlardan biri olduğunu hatırlatan Jensen, Türk halkına, hükümetine ve demokratik kurumların işlemesine yönelik desteklerinin süreceğini kaydetti.

Jensen, "Hangi ülkede böylesi bir durum gerçekleşse tabii ki demokratik kurumların işleyişi açısından büyük sıkıntı çıkaracaktır. Şunu görmek büyük memnuniyet veriyor. Türkiye çok kısa zamanda tekrar düzenini yerine oturttu, hukukun üstünlüğü, uluslararası yükümlülükler çerçevesinde ve Avrupa Komisyonu ile yakın işbirliği içerisinde bu çalışmalarına devam etti." dedi.

Jensen, darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da başsağlığı diledi.

İki ülkenin, DAEŞ'e karşı mücadele, Suriyeli mültecilere yönelik sorumluluk sahibi tutum ve karşılıklı ekonomilerin geliştirilmesi gibi pek çok alanda işbirliği yaptığını vurgulayan Jensen, iki ülkede mevcut miktarda yatırımın söz konusu olduğunu, yabancı yatırımın doğrudan arttırılmasında destek sunacaklarını bildirdi.

"Okul açmak için hükümetten izin almanıza gerek yok"

Jensen, Danimarka'nın FETÖ konusunda attığı adımlar ve Türk hükümetine bu konuda ne şekilde destek vermeyi düşündüklerine ilişkin soru üzerine, Danimarka'da büyük bir Türk diasporasının yaşadığını, ülkedeki Türklerin toplumla uyum içinde yaşadığını belirterek, terörizm ile hukukun üstünlüğü çerçevesinde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Jensen, "Bu anlamda bize resmi mercilerce ulaştırılacak her türlü kanıt ve delil, bu kişilerin adalete teslim edilmesi açısından kullanılacaktır. Türk hükümetine bu anlamda teşekkür ederim. Danimarka'da bu örgüte karşı doğru adımları atabilmemiz için bize gerekli bilgi ve belgeyi işbirliği içerisinde ulaştırıyorlar." ifadelerini kullandı.

Ülkesinin okul ve sivil toplum kuruluşu açılması konusunda çok liberal bir sisteme sahip olduğunu da vurgulayan Jensen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okul açmak için hükümetten izin almanıza gerek yok. Eğer kanunlara uygun hareket ederseniz ve Danimarka müfredatı uygulanıyorsa okul açılabiliyor, işletilebiliyor. Tek bir şartla: Bütün okulların verdiği eğitimin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve parlamenter sisteme saygı duyan bireyler yetiştirmesi şartıyla. Mevcut sistem bütün bu okulları ve kurumları denetliyor. Bunların gerçekten, belirttikleri şartlar ve koşullar içerisinde faaliyet gösterip göstermediklerini kontrol ediyorlar. Biz de Türk hükümetiyle yakın çalışma içinde olacağız. Terör nerede olursa olsun, terörist kim olursa olsun, hangi maske altında olurlarsa olsunlar, onlarla mücadele etmeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz yaz gösterdi ki terör ne dil ne inanç ne ırk ne de cinsiyet tanıyor. Herkes terörün kurbanı olma tehlikesiyle karşı karşıya."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu-Jensen Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Esnafla Buluştu
    14:47 İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Esnafla Buluştu

    Mazbatasını alarak ikinci dönemine başlayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kuruçeşme bölgesindeki esnafla buluşarak hizmetlerine devam edeceklerini belirtti.

  • Kastamonu'da park halindeki kamyonet alevlere teslim oldu
    14:46 Kastamonu'da park halindeki kamyonet alevlere teslim oldu

    Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde park halindeyken çıkan yangın sonucu kamyonet kullanılamaz hale geldi. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürdü.

  • DEM Parti Seçim Stratejisiyle Kazandı
    14:46 DEM Parti Seçim Stratejisiyle Kazandı

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 31 Mart yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirirken, partinin seçim stratejisinin kazandığını ve Türkiye'nin yönünü belirlediğini söyledi. Hatimoğulları, ayrıca AKP ve MHP'nin taşımalı seçmenlerle belediyeleri ele geçirdiğini belirtti ve Kobane Davası'nın ertelenmesi çağrısında bulundu. Filistin ve Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

  • NEVÜ, Salon Futbolu Bölgesel Lig Müsabakalarına ev sahipliği yapıyor
    14:42 NEVÜ, Salon Futbolu Bölgesel Lig Müsabakalarına ev sahipliği yapıyor

    Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen 'Salon Futbolu Bölgesel Lig Müsabakaları'na ev sahipliği yapıyor. Müsabakalarda NEVÜ, Mersin Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi Erkek Futsal Takımları karşılaşacak. Ayrıca NEVÜ, Mersin Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi Kadın Futsal Takımları ile de mücadele edecek.

  • Adana'da lüks otomobil otobüs durağına çarptı, 7 kişi yaralandı
    14:42 Adana'da lüks otomobil otobüs durağına çarptı, 7 kişi yaralandı

    Adana'nın Çukurova ilçesinde, Uğur A. yönetimindeki lüks otomobilin kontrolden çıkması sonucu otobüs durağına çarptığı kaza sonucunda 2'si ağır olmak üzere toplam 7 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, kazanın dehşeti ise görüntülere yansıdı.


Advertisement