Çavuşoğlu Nizip'teki Konteyner Kenti Ziyaret Etti (1) - Gaziantep - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu Nizip'teki Konteyner Kenti Ziyaret Etti (1) - Gaziantep

Görüntü Dökümü : Çavuşoğlu'nun kamp yetkilileri tarafından karşılanması Çavuşoğlu'nun bilgisayar kursunu ziyaret etmesi Çavuşoğlu'nun kütüphane ziyareti Çavuşoğlu'na kara kalem resim hediyesi Çavuşoğlu'nun meslek edindirme kursu ziyaretleri Çavuşoğlu'nun çocukları sevmesi Çavuşoğlu'nun kampı gezmesi Çavuşoğlu'nun anaokulunu ziyaret etmesi Suriyeli çocukların Türkçe karşılaması Suriyeli çocukların Türkçe şarkılar söylemesi Çavuşoğlu'nun açıklamaları Çavuşoğlu'nun çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirmesi Suriyeli çocukların ilahi söylemesi AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik'in duygulanması Suriyeli çocuğun Türkçe şiir okuması 8. Büyükelçiler Konferansı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası toplumun Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara yardım etmekte çekimser davranmasını eleştirerek, "Burada yaşayan insanlara gelip yardım elinizi uzatmazsanız, Türkiye ile işbirliği yapmazsanız o insanlar size gelecek zamanla" dedi.

16.01.2016 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

Çavuşoğlu'nun kamp yetkilileri tarafından karşılanması

Çavuşoğlu'nun bilgisayar kursunu ziyaret etmesi

Çavuşoğlu'nun kütüphane ziyareti

Çavuşoğlu'na kara kalem resim hediyesi

Çavuşoğlu'nun meslek edindirme kursu ziyaretleri

Çavuşoğlu'nun çocukları sevmesi

Çavuşoğlu'nun kampı gezmesi

Çavuşoğlu'nun anaokulunu ziyaret etmesi

Suriyeli çocukların Türkçe karşılaması

Suriyeli çocukların Türkçe şarkılar söylemesi

Çavuşoğlu'nun açıklamaları

Çavuşoğlu'nun çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirmesi

Suriyeli çocukların ilahi söylemesi

AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik'in duygulanması

Suriyeli çocuğun Türkçe şiir okuması

8. Büyükelçiler Konferansı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası toplumun Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara yardım etmekte çekimser davranmasını eleştirerek, "Burada yaşayan insanlara gelip yardım elinizi uzatmazsanız, Türkiye ile işbirliği yapmazsanız o insanlar size gelecek zamanla" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, 8'inci Büyükelçiler Konferansı'nın Gaziantep ayağında Suriyeli sığınmacıları kaldığı Nizip'teki konteyner kentini ziyaret etti.

Büyükelçilerle birlikte yetkililerden bilgi alan Çavuşoğlu, daha sonra kamptaki ilkokul, anaokulu ve etkinlik odalarını gezdi.

Burada öğrencilerin kendileri için söylediği Türkçe ve Arapça şarkıları dinleyen Çavuşoğlu çocuklarla sohbet etti. Çavuşoğlu, kamptaki iki aileye kaldıkları konteynerlerinde misafir oldu.

Yolda karşılaştığı çocuklarla sohbet eden Çavuşoğlu, Türkmen olduğunu ve 3,5 yıldır kampta yaşadığını söyleyen engelli bir Suriyeli sığınmacının da vatandaşlık talebinde bulunması üzerine, "Şimdi bazı çalışmalar yapıyoruz, hem çalışma izni hem vatandaşlıkla ilgili. İnşallah bu konuları da halledeceğiz. İnşallah kendi şehrinize, kendi topraklarınıza dönme imkanları da olacaktır" cevabını verdi.

Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çavuşoğlu, sığınmacı kadın ve çocuklara verilen eğitimi yerinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Suriyeli çocukların kendi dillerinde ve müfredatlarında eğitim gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "İmkanları ve çocukları görünce duygulandık. Milletimizle ve büyüklerimizle gurur duyduk" diye konuştu.

Savaştan ve rejimin zulmünden kaçan insanlara ellerinden gelen imkanı sunmaya çalıştıklarını belirten Çavuşoğlu, uluslararası toplumun kamplar nedeniyle Türkiye'yi takdir ettiklerini hatırlattı ancak bunun yeterli olmadığını, maddi destekte de bulunmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye olarak Suriyeli sığınmacılar için 8 milyar dolardan fazla harcama yapıldığını dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bunu yüksünmüyoruz, daha da fazla harcayacağız. Bize sığınan bu insanlara biz sırtımızı çeviremeyiz. Uluslararası camia kampların şartları dahil yaptığımız destek ve sağladığımız imkanları takdirle karşılıyor ama takdirle karşılamak yetmez.

Eskiden, borç alan ülke olduğumuz günlerdeki gibi kapı kapı dolaşıp para dilenmeyiz, dilenmeyeceğiz de. Bunu herkes biliyor. Buradaki Suriyeli ve Iraklıların neye ihtiyacı olduğunu herkes biliyor, Türkiye'nin sağladığı imkanları da biliyor ama yardım etmekte çekimser davranıyor. Burada yaşayan insanlara gelip yardım elinizi uzatmazsanız, Türkiye ile iş birliği yapmazsanız o insanlar size gelecek zamanla. AB'nin bugün daha fazla duyarlı olmasının sebebi de bu. Maalesef bu. Söylemek durumundayım. Hukukun, demokrasinin evi olan AB'nin insan hakları konusunda sadece bir ucu kendisine dokunduğu zaman reaksiyon göstermemesi gerekiyor."

Suriye'nin gelecek nesillerinin yok olmasına razı olamayacaklarını vurgulayan Çavuşoğlu, eğitim çağındaki 620 bin çocuktan yaklaşık 300 binine eğitim sağladıklarını ifade etti. AB'den gelecek fonların eğitim ve sağlığa harcanması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, uluslararası örgütleri daha duyarlı olmaya ve eğitim konusundaki açığın kapatılması için seferberlik ilan etmeye çağırdı.

Avrupa Birliği'nin Suriyeli sığınmacılar için kullanılmak üzere Türkiye'ye aktaracağı 3 milyar avro desteğe İtalya'nın muhalefet etmesiyle ilgili bir soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, bunun AB'nin kendi iç mesesi olduğunu söyledi.

Gelen yardımların Türkiye'nin hazinesine girmeyeceğini, Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar için ek projeler ve hizmetler için kullanılacağını belirten Çavuşoğlu, "İtalya ile AB'nin kendi arasındaki konudan dolayı bunun engellenmesi doğru yaklaşım değil. İnsani konuları siyasi konulara dönüştürmemek lazım" diye konuştu.

Çavuşoğlu, AB'den gelecek desteğin nasıl kullanılacağıyla ilgili ihtiyaç analizinin ne zaman biteceğinin sorulması üzerine çalışmaların sürdüğünü ve en kısa zamanda sonuçlanacağını söyledi.

Ziyaret sonunda Suriyeli bir sığınmacı, Çavuşoğlu'na üzerine Türk bayrağı resmedilmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının da yer aldığı kartondan, gerçek boyutlarda bir kartal figürü hediye etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu Nizip'teki Konteyner Kenti Ziyaret Etti (1) - Gaziantep - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement