Çavuşoğlu- Szijjarto Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu- Szijjarto Ortak Basın Toplantısı

Çavuşoğlu- Szijjarto Ortak Basın Toplantısı

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye'nin 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yaptığı darbe girişimine ilişkin, "Emin olun ki Türkiye'nin darbe girişimine karşı tepkisine Macaristan'dan hiçbir eleştiri duymayacaksınız. Hükümetiyle, cumhurbaşkanıyla bu darbeye verdiğiniz bir reaksiyona bizden bir eleştiri duymayacaksınız." dedi.

23.08.2016 20:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye'nin 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yaptığı darbe girişimine ilişkin, "Emin olun ki Türkiye'nin darbe girişimine karşı tepkisine Macaristan'dan hiçbir eleştiri duymayacaksınız. Hükümetiyle, cumhurbaşkanıyla bu darbeye verdiğiniz bir reaksiyona bizden bir eleştiri duymayacaksınız." dedi.

Szijjarto, bakanlık konutunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Peter Szijjarto, Macaristan'nın Türkiye'ye darbe girişimi sonrası destek verdiğini hatırlatarak, "15 Temmuz'da Türkiye'ye karşı yaşanan ne olursa olsun, 'Bu bizim için terörist bir saldırıdır' demiştik. 'Demokratik olarak seçilmiş hükümete ve Türkiye'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı'na karşı yapılmış terörist bir faaliyettir' demiştik. 'Darbe girişimi çok ciddi bir şey. Hükümet tarafından buna yanıt verilmeli' demiştik. Emin olun ki Türkiye'nin darbe girişimine karşı tepkisine Macaristan'dan hiçbir eleştiri duymayacaksınız. Hükümetiyle, cumhurbaşkanıyla bu darbeye verdiğiniz bir reaksiyona bizden bir eleştiri duymayacaksınız" diye konuştu.

"Dostlar kötü zamanlarda da dosttur"

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimine verdiği tepkilerin zarar verici olduğunu söyleyen Szijjarto, Avrupa'nın Türkiye'yi sadece göç ve terör ile ilgili konularda ve NATO çerçevesinde dost olarak görmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Dostlar kötü zamanlarda da dosttur. Sizin devletiniz saldırı altında olduğunda da dost olarak görebilmeliyiz. Bir Avrupa ülkesi olarak biz Türkiye'nin AB'nin güvenliği konusunda çok önemli rol oynadığını düşünüyoruz. Bize göre Türkiye'nin güvenliğine karşı saldırıda bulunan herkes AB'nin de güvenliğine saldırıda bulunmuştur. Biz Türk demokrasisine ve Türkiye'ye olan saldırıları kendimize olan bir saldırı olarak görmeliyiz. Güvenli bir Avrupa güvenli bir Türkiye ile başlar. AB'den Türkiye'nin reaksiyonu ile ilgili gelen eleştirilerin çok zarar verici olduğunu düşünüyorum Türkiye bu darbeye verdiği tepki nedeniyle hiçbir şekilde eleştirilmemeli. Sizin yaptığınız bu reaksiyonu saygıyla karşılıyoruz. Daha sonra böyle bir darbe teşebbüsü olursa, Türkiye yine reaksiyon gösterirse, onu da yine saygı ile karşılayacağız."

Szijjarto, terör örgütlerine yönelik ayrım yapılması konusunda da Macaristan hükümetinin bu ayrımlara itiraz ettiğini kaydederek; "Macaristan hükümeti olarak terör örgütlerini birbirinden ayıran herkesi eleştiriyoruz, bu ayrımı yapan her bakış açısını reddediyoruz, itirazla karşılıyoruz. Türkiye, terör söz konusu olduğunda muhakkak desteğimizi görecektir." dedi.

Macaristan'da FETÖ'ye ilişkin Türkiye'nin ilgili kurumlarından bilgi alındığını ve bu çerçevede bir özel okul konusunda inceleme yapıldığını belirten Szijjarto, "Eğer FETÖ'nün bu okul ile ilgili bir bağlantısı ortaya çıkarsa, elimizden gelen tüm önlemleri alacağız." ifadelerini kullandı.

İkili ilişkiler

İki ülkenin ticaret hacminde sağlanan artışın yeterli olmadığını kaydeden Szijjarto, ülkesinin Türkiye ile ticaretini artırmak için İstanbul'da bir temsilcilik açacağına dikkati çekti.

Macaristan'da okuyan Türk öğrenci sayısının 896 olduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu dile getiren Szijjarto, bu öğrencilerden 115'ine tam burs verildiğini ve bu yıl Türkiye'den 214 kişinin Macaristan'da okumak için başvuruda bulunduğunu söyledi.

Szijjarto, ülkesindeki Türk öğrenci sayısındaki artışa da değinerek, "Bu çok güzel bir başarıdır. Biz bu öğrencileri gelecekteki elçilerimiz olarak görüyoruz. Türkiye'nin ve Macaristan'ın ilişkilerinin bu kadar iyi olması tesadüfi değil. Çok benzerliklerimiz var." diye konuştu.

Peter Szijjarto, yakın gelecekte iki ülke arasında İzmir'de düzenlenecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 3. toplantısını, dört gözle beklediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu- Szijjarto Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement