Çavuşoğlu, Taba-Amcham Başkanı Dereli'yi Kabul Etti - Son Dakika
Politika

Çavuşoğlu, Taba-Amcham Başkanı Dereli'yi Kabul Etti

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuçoğlu: "Amerika artık sadece stratejik ortağımız değil, Başkan Obama'nın da tarif ettiği gibi model ortağımız"

10.07.2014 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye için Amerika'nın artık sadece stratejik değil, model ortak olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, Ortaköy'deki AB Bakanlığı İstanbul Ofisi'nde, Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AMCHAM) Başkanı Zeynep Dereli ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Kabul, basına kapalı gerçekleşti.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Çavuşoğlu, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı'nı yürüttüğünü ve Amerika'da eğitim gördüğünü hatırlattı.

Mevlüt , Amerika'nın, Türkiye'nin AB sürecine en güçlü desteği veren ülke olduğunu ifade ederek, "Amerika'nın bu desteği en kritik dönemlerde bile önemli rol oynamıştır. Adeta kilit açıcı bir rol oynamıştır" dedi.

AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı yenilemek istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Bu çerçevede AB'nin, ABD ile müzakeresine başladığı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nın (T-TIP) dışında da kalmak istemiyoruz. Gümrük Birliği'nin şu andaki işleyişinin ekonomi ve ticaretimize bazı olumsuz yansımaları var. Bunu da güncellemek istiyoruz. Amerika'nın da bu konudaki desteği ve anlayışına da ayrıca teşekkür ediyoruz. Amerika bizim gerçekten artık sadece stratejik ortağımız değil, Başkan Obama'nın da tarif ettiği gibi model ortağımız" diye konuştu.

"Amerika ile ticaretimiz potansiyelinin altında"

Çavuşoğlu, Amerika ile olan ticari ilişkilerin son 10 yılda 6 milyar dolardan yaklaşık 20 milyar dolara çıktığını ancak bu rakamı da potansiyelin çok altında gördüklerini ifade etti.

Avrupa'daki krize rağmen Almanya ile ticaretin 35 milyarın üzerinde olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:

"Yine Rusya ile ticaretimiz o civardadır. ABD ile özellikle Serbest Ticaret Anlaşması ve diğer potansiyelleri harekete geçirerek bu rakama ulaşabileceğimizi, 35 milyar doların üzerine çıkabileceğimizi biliyoruz. Bu konuda da en büyük görev iş adamlarımıza ve Amerika ile Türkiye arasında bağları güçlendiren sivil toplum örgütlerine düşülüyor. Bu anlamda TABA'nın da çok önemli bir rol oynadığını biliyorum. Yeni yönetime de başarılar diliyoruz ve çalışmalarında her zaman birlikte olacağımızı vurgulamak istiyoruz."

Dereli'nin konuşması

TABA-AMCHAM Başkanı Zeynep Dereli, AB Bakanlığı'nın, özellikle Amerika ile AB arasında müzakereleri devam eden T-TIP çerçevesinde çok önemli bir bakanlık olduğunu söyledi.

Dereli, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi, Türkiye'nin T-TIP müzakere sürecine dahil olması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, konuklarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada Çavuşoğlu'nun, Avrupa Bölgeler Meclisi Başkanı Hande Bozatlı'yı kabulünün, Bozatlı'nın rahatsızlığı nedeniyle iptal edildiği bildirildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Çavuşoğlu, Taba-Amcham Başkanı Dereli'yi Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement