Çavuşoğlu: 'Türkiye'de Ne Olup Bittiğini Anlamadan Avrupa Ülkelerinden Eleştiri ve Hatta Tehditler... - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu: 'Türkiye'de Ne Olup Bittiğini Anlamadan Avrupa Ülkelerinden Eleştiri ve Hatta Tehditler...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'ne (AB) somut bir yol haritasının belirlenmesi ve bunun bir takvime bağlanması konusunda önerileri olduğunu belirterek "Şimdi AB'nin cevabını bekliyoruz ve uygulanması birbirine bağlı olan bu üç anlaşmanın hepsinin uygulanmasını istiyoruz.

29.09.2016 20:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'ne (AB) somut bir yol haritasının belirlenmesi ve bunun bir takvime bağlanması konusunda önerileri olduğunu belirterek "Şimdi AB'nin cevabını bekliyoruz ve uygulanması birbirine bağlı olan bu üç anlaşmanın hepsinin uygulanmasını istiyoruz. ya hepsini uygulayalım ya hepsini bir kenara bırakalım. Varsa anlaşmamız uygulamamız lazım, uygulamayacaksak da bir kenara bırakacağız." dedi.

Çavuşoğlu, Danimarkalı mevkidaşı Kristian Jensen ile Dışişleri Resmi Konutu'nda heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, görüşmede 15 Temmuz'un ardından yaşanan gelişmelerin yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri ve tarafların imzaladığı göç, geri kabul ve vize serbestisi anlaşmalarını ele aldıklarını söyledi.

Danimarka Dışişleri Bakanı ile Suriye'deki süreci, bu kapsamda DAEŞ'e yönelik operasyonlar ile Fırat Kalkanı Harekatı'nı değerlendirme fırsatı da bulduklarını dile getiren Çavuşoğlu, DAEŞ'e karşı koalisyon içinde en aktif katkı sağlayan ülkelerden birinin Danimarka olduğunu, İncirlik Üssü'nde Danimarka F-16'larının bulunduğunu ve bu ülkenin DAEŞ ile mücadelede aktif şekilde operasyonlara katıldığını anlattı.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"NATO içinde birçok alanda Danimarka ile iş birliğimiz devam etmektedir. NATO'nun özellikle Afganistan dahil, birçok bölgedeki faaliyetlerine en çok ve aktif katılım sağlayan iki ülkeyiz. Bundan sonraki süreçte de iş birliğimiz devam edecek. Teröre karşı mücadelemiz de devam edecek. Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) karşı mücadelemizi de değerlendirdik. Ukrayna, Karadeniz dahil, Suriye genelinde bölgesel konuları da gündemimizde tuttuk ve ikili ilişkilerimizi de gözden geçirdik."

Bakan Çavuşoğlu, Danimarka ile siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkileri geliştirmek ve ticaret hacmini de büyütmek istediklerini vurgulayarak iki ülkenin ilişkileri güçlendirebileceği birçok alan bulunduğuna işaret etti. Çavuşoğlu, bunun için de yakın iş birliği içinde çalışmak durumunda olduklarını kaydetti.

"Önemli olan rakam değil..."

Çavuşoğlu, 15 Temmuz'da yaşananların ardından Türkiye'ye yönelik eleştirilere ilişkin bir soruya, Türkiye'de ne olup bittiğini anlamadan Avrupa ülkelerinden eleştiri ve hatta tehditler geldiği ancak Ankara'yı ziyaretinden sonra buradaki tabloyu daha iyi gördüğünü ifade eden çok sayıda liderin bulunduğu yanıtını verdi.

Devlete değil terör örgütüne sadakatini gösteren kişilerin devlet içinde çalışmasına hiçbir demokratik kurumun müsaade etmeyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, Danimarka Dışişleri Bakanının da bugünkü görüşmelerinde bu gerçekleri daha iyi gördüğüne olan inancını dile getirdiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, "Toplamda yaklaşık devlette çalışanların yüzde biri. Tabii Danimarka'nın nüfusu az olduğu için bu rakam çok yüksek görünebilir ama önemli olan rakam değil kimin bu darbe girişiminin içinde olup olmadığı, kimin bu terör örgütüne bağlı olup olmadığı." diye konuştu.

FETÖ'nün darbe girişimine aktif katılanların tutuklandığını, doğrudan katılmayıp da bu terör örgütüne üye olanların açığa alındığını ya da görevlerine son verildiğini ifade eden Çavuşoğlu, tüm bu adımları atarken hata yapılmaması için çok dikkatli davrandıklarının altını çizdi.

"Üç anlaşmanın hepsinin uygulanmasını istiyoruz"

Çavuşoğlu, "Vize serbestisi için daha ne kadar beklemeyi düşünüyorsunuz" sorusu üzerine, Türkiye'nin AB ile vize serbestisi, geri kabul ve kaçak göçün önlenmesine yönelik toplam üç anlaşmasının bulunduğunu, bu anlaşmaların birbirine bağlı olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı, 18 Mart'ta imzalanan kaçak göçün önlenmesine yönelik anlaşmanın başarılı bir şekilde uygulandığını, bu çerçevede şubat ayında günde iki binden fazla kaçak geçişin 50'ye kadar düştüğünü anlatarak "Bu anlaşmayı yaparken, geri kabul ve vize serbestisi anlaşmalarının da bu anlaşmayla bağlantılı olduğu konusunda AB ile mutabakata vardık ve vize serbestisi için geri kalan beş kriterin dördünün yerine getirilmesi konusunda şu anda AB ile bir mutabakata vardık. Terörle ilgili kanunlar konusunda da, şu anda çok sayıda terör örgütüyle aktif şekilde mücadele ederken bu kanunlarda bir değişiklik yapmamızı beklemek gerçekçi değildir." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin beklentilerini, "konunun Avrupa Konseyi'ne bırakılması, diğer dört kriterin Türkiye tarafından karşılanması, vize serbestisi ve diğer anlaşmaların da eş zamanlı olarak uygulanması" şeklinde sıralayan Çavuşoğlu, "Somut bir yol haritasının belirlenmesi ve bunun bir takvime bağlanması konusunda AB'ye önerimiz oldu. Şimdi AB'nin cevabını bekliyoruz ve uygulanması birbirine bağlı olan bu üç anlaşmanın hepsinin uygulanmasını istiyoruz. ya hepsini uygulayalım, ya hepsini bir kenara bırakalım. Varsa anlaşmamız uygulamamız lazım, uygulamayacaksak da bir kenara bırakacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, bu anlaşmanın ekim ayı içinde uygulanması gerektiğini hatırlatarak somut bir yol haritasının belirlenmesi halinde Türkiye'nin ekim sonunu da bekleyeceğini ancak sabrın da bir sınırı olduğunu sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu: \'Türkiye\'de Ne Olup Bittiğini Anlamadan Avrupa Ülkelerinden Eleştiri ve Hatta Tehditler...
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu: 'Türkiye'de Ne Olup Bittiğini Anlamadan Avrupa Ülkelerinden Eleştiri ve Hatta Tehditler... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement