Çavuşoğlu-Vella Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu-Vella Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile müzakereler tamamladıktan sonra halka sorulacağını belirterek "Biz gücümüzü milletimizden alıyoruz.

23.06.2016 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile müzakereler tamamladıktan sonra halka sorulacağını belirterek "Biz gücümüzü milletimizden alıyoruz. Bu tıkanma olduğu zamanlar için de geçerli. Şu anda müzakere süreci eğer tıkanırsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği, bundan sonra nasıl devam edeceğimizi de halkımıza gayet sorabiliriz." dedi.

Çavuşoğlu, Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile bakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında vize serbestisinde gelinen son durumu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB'ye yönelik eleştirilerini değerlendirdi.

Türkiye'nin vize serbestisi ve geri kabulün uygulanması için yapıcı tavrını bugüne kadar devam ettirdiğini fakat Avrupa'da artan İslamofobi ve Türkiye karşıtlığının yansıması olarak buradaki politikacılardan olumsuz açıklamalar geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, siyasetçilerin bu yola tevessül etmesinin Avrupa'nın geleceği için çok endişe verici olduğunu anlattı.

Çavuşoğlu, 67 ya da 69 kriteri yerine getiren bir ülkeye böyle bir muamele yapılamayacağını vurguladı.

Türkiye'nin hangi adımları atabileceğini, hangilerini atmayacağını muhataplarına söylediğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Örneğin bu ortamda terör ile ilgili bir değişiklik yapamayacağımızı söyledik. Timmermans ile Antalya'da mutabık olduğumuz üzere uzmanlarımız 2-3 Haziran'da bir araya geldi. Bu arada, çalışma grubunu tekrar harekete geçirdik. AB ve Avrupa Konseyi nezdinde diyaloglarımız devam ediyor. Dün Timmermans ile telefonda görüştük. 30 Haziran'da 33. fasılı açacağız ancak ayrıca da Timmermans ile AB Bakanımız ve hatta Adalet Bakanımızı da davet edeceğiz ve bir araya geleceğiz. Biz başından beri nasıl AB üyesi ülkeler Türkiye'nin AB üyeliğini referanduma götüreceğiz dedilerse biz de müzakereler bittikten sonra sözünü söyleyin, biz de Türkiye olarak halkımıza soracağız demiştik. Yani müzakereler tamamlandıktan sonra tabii ki halkımıza soracağız. Biz gücümüzü milletimizden alıyoruz. Bu, tıkanmalar olduğu zamanlar için de geçerlidir. Yani şu anda müzakere süreci tıkanırsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği, bundan sonra nasıl devam edeceğimizi halka sorabiliriz.

Çünkü halkımız da AB'den gelen açıklamalardan dolayı büyük bir rahatsızlık ve AB'nin sözünde durmamasından dolayı da bir güven bunalımı var. Biz de çok ciddi baskı altındayız. Vatandaşlarımız bizi de eleştiriyor. Bu kadar Türkiye karşıtlığının olduğu bir yerde bizim daha fazla adım atmamızı ya da gözden geçirmemizi istiyor. Dolayısıyla ileride tıkanma olursa vatandaşımıza sorarız adım atmak için. Bunları söyledikten sonra sanki bir tehdit gibi algılanıyor. Bu bir tehdit değil, Türkiye'nin hayati konularda karar alırken halkıyla istişaresi gibi algılamalıdır. Ama biz inanıyoruz ki önümüzdeki toplantılarla beraber yine aklıselim hakim olacak ve yolumuza AB ile özellikle vize serbestisi konusunda devam etmek istiyoruz. Hakkımız olan bir şeyi istiyoruz. Gürcistan tüm kriterleri yerine getirdiği halde bile bu ülke halkına vize verilmemesinin de ayrı bir haksızlık olduğunu da vurgulamak isterim."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu-Vella Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement