Çayeli Bakır İşletmeleri'nde Gece Yarısı Uzlaşma Sağlandı, Grev Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Çayeli Bakır İşletmeleri'nde Gece Yarısı Uzlaşma Sağlandı, Grev Sona Erdi

Çayeli Bakır İşletmeleri\'nde Gece Yarısı Uzlaşma Sağlandı, Grev Sona Erdi

Rize'nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde bulunan ve Türkiye'nin en büyük bakır madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri'nde 10 gündür süren greve karşı işverenin aldığı lokavt kararı, dün gece yarısı işverenle Türk Maden İş Sendikası yetkililerinin biraraya gelmesinin ardından varılan anlaşmayla sona erdi.

09.11.2015 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde bulunan ve Türkiye'nin en büyük bakır madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri'nde 10 gündür süren greve karşı işverenin aldığı lokavt kararı, dün gece yarısı işverenle Türk Maden İş Sendikası yetkililerinin biraraya gelmesinin ardından varılan anlaşmayla sona erdi. Sözleşme süresi 3 yıldan 2 yıla indirilmesi, yüzde 2 ücret zammı ile sosyal haklarda iyileştirme önerilen işçiler teklifi kabul etti, ÇBİ de lokavt kararını geri çekti.

Çayeli Bakır İşletmeleri (ÇBİ) ile Türk Maden İş Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverenin sıfır zam önerisinin kabul edilmemesi üzerine, 320 işçi 30 Ekim tarihinde greve başladı. Sendika yetkilileri ile yapılan görüşmelerden uzlaşma çıkmayınca ÇBİ yönetimi de Cumartesi günü lokavt kararı aldı, 320'si sendikalı 500 işçiyi bu sabah izne çıkararak madencilik faaliyetlerine ara vereceğini duyurdu.

GECE YARISI BİRARAYA GELDİLER, ANLAŞTILAR

Bu karar sonrası dün gece yarısı Türk Maden iş Sendikası yetkilileri ile ÇBİ yönetimi bir araya geldi. Madencilik sektörünün dünya genelinde yaşadığı kriz ortamını gerekçe göstererek istenen ücret artışını sağlayamayacağını bildiren yönetim, grev sürmesi halinde lokavt kararını 8 ya da 12 ay boyunca uygulamayı düşündüğünü açıkladı. Yıllık sözleşme süresini 3 yıldan 2 yıla indiren ÇBİ yönetimi, ücretlerde yüzde 2 artış ile sosyal haklarda iyileştirme önerdi.

GREV SONLANDIRILDI, LOKAVT KARARI GERİ ÇEKİLDİ

Öneriler üzerine işçilerle bir araya gelen Türk Maden İş Sendikası yetkilileri, madenin kapanma riskini göz önüne alarak teklifi kabul etti. ÇBİ ile Türk Maden İş Sendikası arasındaki gece yarısı yapılan anlaşma ile grev sona erdirildi, işverende lokavt kararını geri çekti. İşçiler bugün 16.00 vardiyasından sonra işbaşı yapacak.

'MADENİN KAPATILMA GERÇEĞİNİ GÖRDÜK'

Türk Maden İş Sendikası Bölge Temsilcisi Zekeriya Gültekin, uzlaşma sağlandığını ve grevin sona erdirildiğini belirterek şunları söyledi:

"Gece yarısı işçilerimizle bir araya geldik. Madenin kapatılma gerçeğini gördük. İşveren grevi gerekçe göstererek madeni 8 ila 12 ay arasında sürede kapatacaktı. Bu gerçekle yüzleştik. İşçilerimizle bunu tartıştık ve grevi sona erdirme kararı aldık. Bu işletmenin çalışması ve işçilerin evine ekmek götürmesi gerekiyordu. Buruk da olsa sevinçliyiz." - Çayeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çayeli Bakır İşletmeleri'nde Gece Yarısı Uzlaşma Sağlandı, Grev Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement