Çelik Hakkındaki Gensoru Önergesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Çelik Hakkındaki Gensoru Önergesi TBMM Genel Kurulu'nda

HDP Muş Milletvekili Çelik: "Bin 150 odalı sarayı yaparsınız, 2 katrilyon üzerinde harcama yaparsınız bununla itibar kazandığınızı düşünürsünüz. Ama gün gelir milyonların açlık ve sefalet ile karşı karşıya kaldığı ülke gerçekliği sarayınızı başınıza bela eder" MHP Konya Milletvekili Kalaycı: "Sayın Bakan, size dürüstçe istifa yakışır. Hiç olmazsa kendi vicdanı sorumluluğunuzdan dolayı istifa edin.

09.12.2014 19:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, "Bin 150 odalı sarayı yaparsınız, 2 katrilyon üzerinde harcama yaparsınız bununla itibar kazandığınızı düşünürsünüz. Ama gün gelir milyonların açlık ve sefalet ile karşı karşıya kaldığı ülke gerçekliği sarayınızı başınıza bela eder" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği, başta Soma ve Ermenek olmak üzere maden kazalarıyla ilgili gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelere başlandı.

Önerge sahipleri adına konuşan HDP Muş Milletvekili Çelik, Türkiye'de insanların emek sömürü altında yaşamak durumunda kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sayın Bakan'ın Ermenek'teki olayın hemen sonrasında 'koşulları yerine getirmediği gerekçesiyle kapatılmayı hak eden maden ocaklarının kapatılmaması için hatırı sayılır onlarca insanın devreye girdiğini ve kapatılmaması ricasında bulunduklarını' söylüyor. Bir hukuk devleti düşününüz ki emekçi yaşamının bu kadar ucuz, sıradan ve karşılığı olmayacak bir düzeyde olacak. Ama insanlar karşılıksız ve sıradan olan emek üzerinden iktidarını, karını, iktidarını palazlandırarak büyütecek. Bu palazlandırmaya devlet sessiz kalacak, devreye giren hatırı sayılır insanların hatırına binaen insanların ölümüne, göz göre göre biz adeta bir yanıyla meydan vermiş olacağız."

Toplumunun mutluluğunun ve huzurunun koşullarından birinin vatandaşın refah düzeyinin yükselmesi olduğuna işaret eden Çelik, "İtibar insan için de ülke için de kesim için de grup için de insan onuruna, haysiyetine yakışan olandır. İtibar parayla, pulla, mal ile mülk ile satın alınmaz oluşturulmaz. Bin 150 odalı sarayı yaparsınız, 2 katrilyon üzerinde harcama yaparsınız bununla itibar kazandığınızı düşünürsünüz. Ama gün gelir milyonların açlık ve sefalet ile karşı karşıya kaldığı ülke gerçekliği sarayınızı başınıza bela eder" diye konuştu.

Yaşanan kazalar ve ölümler nedeniyle sorumluların mutlaka hesap vermesi gerektiğini ifade eden Demir Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kazalara ve genel anlamıyla işçilere bakışını eleştirdi. Çelik, yeni ölümlerin yaşanması istenmiyorsa gensorularına destek verilmesi gerektiğini söyledi.

-"Facianın baş sorumlusu olan hükümet lafı dolaştırıyor"

MHP Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da Türkiye'de iş güvenliğinin ancak kazalar yaşandıktan sonra gündeme geldiğini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in maden kazalarından sonra ocakların durumuna ilişkin yaptığı açıklamalarla görevlerini yapmadıklarını maden işçilerini göz göre göre ölüme gönderdiklerini ifade ettiğini savunan Kalaycı, şunları söyledi:

"Ülkemizde kiminin fıtratında kömür ocağında ölmek, kiminin ise kaçak saraylarda, sırça köşklerde yaşamak vardır. Kimi aldığı rüşvetleri havuzlara, kasalara, villalara doldurur, kimi aldığı 891 lira ücretle köle gibi çalışır. Kimi 11 liralık yırtık lastik ayakkabı giyer, kimi ayakkabı kutularında, çikolata kutularında milyon dolarları istifler. Kimi parasızlıktan dişlerini yaptıramaz, kimi koluna 700 milyar liralık saat takar. Kimi alnındaki kara ile saltanat sürer, kimi de alnının akıyla kömür madeninde çalışırken hayatını kaybeder. Rüşvet almak, hırsızlık ve yolsuzluk yapmak da literatüre uygundur. İşte AKP'nin yeni Türkiye'sinin görünümü böyle."

Kazaların ardından bakanların istifa etmediğini, kendileri dışında herkese sorumluluk yükleyerek olaylardan sıyrıldıklarını söyleyen Kalaycı, Çelik'in istifa etmesini istedi. Kalaycı, "Sayın Bakan, size dürüstçe istifa yakışır. Hiç olmazsa kendi vicdanı sorumluluğunuzdan dolayı istifa edin. Sayın Bakan, geceleri nasıl rahat yatıp uyuyabiliyorsunuz. Herşey para ve makam değildir" ifadelerini kullandı.

Önlem alması gerekenlerin kendileri sorumlu makamda değilmiş gibi konuşmasının tam bir aldatmaca ve hesap vermekten kaçmak olduğunu belirten Kalaycı, "Facianın baş sorumlusu olan hükümet lafı dolaştırıyor, sorumluğu üzerine almıyor, oralı olmuyor. Bakanlar ona buna suç yüklüyor, başkalarını şikayet ediyor, dert yanıyor. O madenlere ruhsatı veren, işletme izni veren kim?" diye sordu.

Kalaycı, maden ocaklarının kapatılmasının çözüm olmadığını, ocakların güvenlik tedbirlerinin alınarak çalıştırılmasının sağlanması gerektiğini, bunun da iktidarın görevi olduğunu vurguladı.

-"Her el kaldıran milletvekili onun işlediği suça iştirak edecektir"

HDP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de konuşmasında, gensorunun gündeme alınmasının AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedileceğini ifade ederek, "Bu durum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile iktidarınızı aklamayacak. Aksine her el kaldıran milletvekili onun işlediği suça ortak olmuş olacaktır. ve bizler sizlerin bu suça coşku ile iştirak edişinizi işçi sınıfına, emekçilere, tüm halklarımıza bir kez daha göstermiş olacağız" dedi.

Tuncel, AK Parti'nin 2002'den bugüne iktidarda olduğunu ve bu dönemde 14 binin üzerinde işçinin hayatını kaybettiğini, buna iş kazası demenin mümkün olmadığını söyledi. Bakan Çelik'in bu süreç içinde iki dönem bakanlık yaptığını ve ölümlerden sorumlu olduğunu ileri süren Tuncel, sorumluların hesap vermesini istedi.

Taşeron sistemini eleştiren ve işçilerin örgütlenmesinin önüne engeller çıkarıldığını savunan Tuncel, "AKP Hükümeti'nin toplumu örgütsüz bırakma politikası, işçi kazalarını da artırmaktadır" dedi.

Türkiye'de işsiz sayısının 6 milyonu aştığını ve bunun ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Tuncel, işsizlik fonunun da amacına uygun kullanılmadığını ileri sürdü. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Çelik Hakkındaki Gensoru Önergesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement