Çelik İhracatçıları Birliği Ekonomi Bakanı İle Buluştu - Son Dakika
Güncel

Çelik İhracatçıları Birliği Ekonomi Bakanı İle Buluştu

Çelik İhracatçıları Birliği sektörün üretim ve ihracatını olumsuz etkileyen, rekabet gücünü azaltan sorunlarını T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve bakanlık yetkilileri ile paylaştı.

19.01.2017 10:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı tüm sorunların çözümü konusunda Ekonomi Bakanlığı'ndan destek istedi.

Türkiye sanayisinin bel kemiği niteliği taşıyan çelik sektörünün son dönemde üretim ve ihracatta yaşadığı sıkıntılı sürecin çözümü konusunda Ekonomi Bakanlığı'ndan destek geldi. T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bakanlık yetkilileri, Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Yönetim Kurulu Üyeleri Uğur Dalbeler ve İbrahim Pektaş ile bir araya gelerek sektörün sorunlarını dinledi.

Çelik İhracatçıları Birliği, toplantıda ilk olarak Türkiye'ye karşı oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı nedeniyle bazı ülkelerin, Türk çelik sektörünün ticari faaliyetlerine engel olmaya çalıştığını, pazar kaybına sebebiyet veren bu sorunun öncelikli olarak çözülmesi gerektiğini bakanlık yetkililerine aktardı. Birlik yetkilileri, Türkiye sanayisinin ve Türk çelik sektörünün geleceği için çözümü büyük önem arz eden bu dış sorunun düzeltilememesi durumunda sektörün diğer yapısal sorunlarının da çözüme kavuşturulmasının fazla bir anlam ifade etmeyeceğini vurguladı. Ardından Türk çelik sektörünün gelişimini ve rekabetçiliğini engelleyen AKÇT anlaşmasının revize edilmesi; yüksek enerji maliyetleri, ithalattaki Çevre Katkı Payı yükünün kaldırılması, ticaret soruşturmalarında aktif rol alınması, STA anlaşmalarının aktif hale getirilmesi, dampingli ve devlet destekli çelik ürünleri ithalatının engellenmesi, güvenli olmayan ve teknik mevzuata uygun bulunmayan ithal ve yerli ürünler için denetimlerin yapılması; standart dışı, sertifikasız ve kalitesiz ürün üretiminin ve ithalatının durdurulması, kayıt dışı ticaretin engellenmesi ve denizyolu taşımacılığında hatların artırılması gibi sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Çelik İhracatçıları Birliği yöneticileri Bakan Nihat Zeybekci'ye, sektörün ihtiyacı olan Ar-Ge, inovasyon ve bağımsız akredite laboratuvar hizmetlerini yürütmek üzere kurdukları MATİL A.Ş. tarafından Türkiye'de ilk defa üretilen paslanmaz nervürlü inşaat çeliğinin yer aldığı bir plaket takdim etti. Çelik sektörünün ilk bağımsız merkezi olan Çelik Test ve Araştırma Merkezi projesini yürüten ve TÜRKAK tarafından akredite laboratuvar olan MATİL A.Ş., Ar-Ge ve inovasyon dahil tüm hizmet süreçlerinde kalite yönetim ve laboratuvar akreditasyonu sistemleri, tarafsızlık, bağımsızlık, dürüstlük, gizlilik ve güvenilirlik ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürüyor.

Çelik sektörünün ticaretini sınırlayan yurtiçinde ve yurtdışından kaynaklı sorunları Ekonomi Bakanlığı ile paylaştıklarını ve hükümetin desteği ile tüm sorunları çözüme kavuşturabileceklerine inandıklarını dile getiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "Ekonomi Bakanımız ve yetkililerle tüm sorunlarımızı paylaştık. Bu sorunların çözümü konusunda destek istedik. AKÇT kuralları gereği devletten hiçbir şekilde teşvik almıyoruz, almak da istemiyoruz. Ancak özellikle yurtdışından kaynaklanan bazı sorunlarımızın Bakanlığımız ve ilgili otoritelerin desteği ile siyaseten çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda Ekonomi Bakanımız Sayın Zeybekci'den güzel bir haber aldık. ABD'nin OCTG ürünümüze (Çelik petrol ve sondaj boruları) yönelik yürüttüğü telafi edici vergi soruşturması kararının Ekonomi Bakanlığımızca Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) götürüleceği açıklandı. ABD'nin soruşturma açtığı ve DTÖ'ye götürülen ilk ürün oldu. Bu karardan büyük memnuniyet duyuyoruz. Yurt içinden kaynaklı sorunlarımızın da yine hükümetimizin belirleyeceği yeni stratejilerle çözüleceğine olan inancımız tamdır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çelik İhracatçıları Birliği Ekonomi Bakanı İle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Down Sendromlu Bilal Büyük, Malatya'da gönüllü muhtarlık için sahaya çıktı
    12:32 Down Sendromlu Bilal Büyük, Malatya'da gönüllü muhtarlık için sahaya çıktı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Tandoğan Mahallesi'nde yaşayan Down Sendromlu Bilal Büyük, yerel seçim sürecinde muhtar adayı olamasa da gönüllü muhtarlık için çalışmalara başladı. Mahalle halkı da Bilal'in bu hayaline tam destek veriyor.

  • Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı Koordinatörü Prof. Dr. Özcan Erel'in geliştirdiği araştırma kiti dünya genelinde ihraç ediliyor
    12:32 Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı Koordinatörü Prof. Dr. Özcan Erel'in geliştirdiği araştırma kiti dünya genelinde ihraç ediliyor

    Prof. Dr. Özcan Erel'in geliştirdiği yerli araştırma kiti, dünyanın 20'den fazla ülkesine ihraç ediliyor. Erel, araştırma kitlerinin uluslararası alanda geniş bir kullanım sahasına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Türk malı araştırma kitlerinin yurt dışında kullanılmasının kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

  • Kütahya'da Kumar Oynatan Kıraathane 30 Gün Süreyle Kapatıldı
    12:32 Kütahya'da Kumar Oynatan Kıraathane 30 Gün Süreyle Kapatıldı

    Kütahya'da Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği tarafından yapılan denetimlerde kumar oynattığı tespit edilen kıraathane, Valilik kararıyla 30 gün süreyle faaliyetten men edildi ve mühürlendi.

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezi kuracak
    12:30 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezi kuracak

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni takip etmek isteyen ulusal ve uluslararası basın mensuplarına yönelik Ankara ve İstanbul'da 'basın merkezi' kuracak. Basın merkezleri, seçime ilişkin gelişmeleri takip etmek isteyen basın mensuplarına hizmet verecek ve seçim sonuçlarına dair verileri sağlayacak. Ayrıca, basın merkezlerinde sergi ve röportajlar da gerçekleştirilecek.

  • Bolu Mengen'de çıkan yangında samanlık ve traktör kullanılamaz hale geldi
    12:30 Bolu Mengen'de çıkan yangında samanlık ve traktör kullanılamaz hale geldi

    Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Düzağaç köyünde Hasan K'ye ait samanlıkta bilinmeyen nedenle çıkan yangın, hızla yayılarak bitişikteki traktöre de sıçradı. Mengen Belediyesi itfaiyesi ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle evlere sıçramadan söndürülen yangında, samanlık ve traktör kullanılamaz hale geldi.

  • MSKÜ Öğrencileri İçin İftar Programı Düzenlendi
    12:30 MSKÜ Öğrencileri İçin İftar Programı Düzenlendi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, öğrenciler için Sıtkı Koçman Spor Tesisleri Futbol Sahasında iftar programı düzenledi. Programa üniversite yöneticileri, kaymakam, müftü ve çok sayıda öğrenci katıldı. MSKÜ'de eğitim gören öğrencilerin bütçelerine destek olmak amacıyla imzalanan protokol kapsamında, Ramazan ayı boyunca öğrencilerin iftar yemeği Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından karşılanıyor. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar, öğrencilerle bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirterek, Ramazan ayının bereketli geçmesini temenni etti.

  • Elazığ'da arama yapılan otomobilde Afganistan uyruklu 3 göçmen yakalandı
    12:29 Elazığ'da arama yapılan otomobilde Afganistan uyruklu 3 göçmen yakalandı

    Elazığ'da polis ekipleri tarafından arama yapılan bir otomobilin bagajında Afganistan uyruklu 3 göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığı yapan şüpheli ise gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi. Düzensiz göçmenler ise İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.


Advertisement