Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül Açıklaması

Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül Açıklaması

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, 17 Aralık operasyonu sonrası yaşanan gelişmelerde doların bir günde 1.5 seviyesine geldiğini söyleyerek, “Allah’tan Türkiye ekonomisi ve KARDEMİR ekonomisi kırılgan bir yapıda değil. Eğer kırılgan bir ekonomimiz ve kırılgan bir fabrikamız olsaydı bugün bu sözleşme sıkıntıya girecekti” dedi.

07.01.2014 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, 17 Aralık operasyonu sonrası yaşanan gelişmelerde doların bir günde 1.5 seviyesine geldiğini söyleyerek, "Allah'tan Türkiye ekonomisi ve KARDEMİR ekonomisi kırılgan bir yapıda değil. Eğer kırılgan bir ekonomimiz ve kırılgan bir fabrikamız olsaydı bugün bu sözleşme sıkıntıya girecekti" dedi.

Genel Başkan Cengiz Gül, KARDEMİR'de imzalanan 11. dönem Toplu İş Sözleşme görüşmesinin ardından fabrika çıkışında miting düzenledi. Vardiya çıkışında fabrika girişinde toplanan binlerce işçiye hitap eden HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik - İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, totalde yüzde 20 oranında sözleşmeye imza attıklarını söyleyerek, "Bir yılı aşkın bir süredir ikinci bir Toplu İş Sözleşmesinde KARDEMİR'de mutlu sona ulaşmanın mutluluğu içindeyiz. Bir yıl önce anlamlı bir mücadele yaparak KARDEMİR'in ve KARDEMİR işçisinin makus tarihini değiştirecek bir sözleşme imzalamıştık. O günkü çizgilerimiz çok netti. KARDEMİR işçisi için önünde iki büyük engel vardı. 2010 yılında işe giren arkadaşlarımızın 5 yıllık protokolü vardı. Önümüzde çok ciddi bir engeldi ve bu protokolü Çelik-İş sendikasının yetkisizlik döneminde de açık ve net bir şekilde ifade ederek bizim için yok hükmünde demiştik. Bu yok hükmünde söylediğimiz söz bazılarına hayalperest ve olmayacak bir düşünce gibi gelmiştir. Ama sendikacılık yaşantımızda ve Çelik İş Sendikası yaşama hep gerçekçi bakmıştır. O gün olmayacak ve hayal gibi gözüken bu 5 yıl protokol sözleşmeyi yok hükmünde sayarak 10. TİS görüşmelerinde yırtıp tarihin çöplüğüne attık. Bu arkadaşlarımız TİS kapsamında olacak ve bu zamdan etkilenecek dedik. Eski arkadaşlarımızla birlikte bütünleşerek KARDEMİR'de eski yeni anlayış olmayacak dedik. Yüzde 42 gibi bir yara olan ve o gün için çok büyük rakam olan tüm Türkiye'de yer yer alay konusu olan bu zammı sizlerin ve sendikamızın dik ve kararlı duruşu ile tüm ülkeye örnek gösterilecek bir şekilde imza attık. Çelik İş Sendikası o gün söylediği tüm cümlelerin ve iddiaların arkasında durarak gerçekçi bir sözleşmeye imza attı. Belki zor ve sıkıntılı bir süreç yaşadık ama bunu başarmıştık. KARDEMİR yönetimi yürekli bir adım atarak geçmişin hesaplaşmasını bitirerek bin 100 arkadaşımıza ve geçmişte yara olan yüzde 42 zammı vererek bu süreci kapatmıştı" dedi.

"KARDEMİR TÜRKİYE'NİN YÜKSELEN BİR YILDIZI"

KARDEMİR'de yapılan 10. dönem TİS görüşmelerinde 2010 yılında işe giren bin 100 işçi için önemli bir adım attıklarını da belirten Gül, şunları söyledi:

"Bu sözleşmeye girerken, sıkıntılı olarak gözükse de önümüze hep bu sözleşmeyi yırttınız ama yetmez diye işçilerimizden talepler vardı. TİS'in getirdiği haklardan geçeceğiniz kadroların haklarına dönüştürülmesi talebiniz oldu. Yaptığımız görüşmelerde bizim kırmızı çizgimiz olan rakamlar ve bu arkadaşların kadroya geçmesi vardı. Öyle bir adım attık ki burada, daha ileri bir adım atarak bu süreci kısalttık. Bu sözleşme süreci içerisinde 2014 yılı içinde tüm işçilerimizle çalıştıkları işlerin kadrosuna geçme maddesi KARDEMİR yönetimi ile büyük bir mutabakat sağlanarak geçmiştir. 2014 yılı içersinde bu gerçekleştirilecektir. Onun için hayırlı uğurlu olsun. Bu talebimize olumlu yanıt veren KARDEMİR yönetimine de sizler adına teşekkür ediyoruz. Biz endüstriyel ilişkilide birlikte olmayı ve mücadele etmeyi hep birlikte öğrendik. Türkiye sevdamız ekmek kavgamız. Ekmek için kavga ederiz ama Türkiye sevgimiz bizim büyük resimdir. Burada da KARDEMİR büyük resimdir. KARDEMİR sevdamız hiçbir zaman gönlümüzden çıkmadığı gibi KARDEMİR'i büyütmek için Türkiye'nin yıldızı için mücadele ederken, Çelik - İş Sendikası üyeleri olarak ekmek kavgasından asla geri atmayız. Ekmek kavgamız bizim kendi içimizdeki mücadeledir. Bizim ülke ve KARDEMİR sevdamız büyüktür. KARDEMİR Türkiye'nin yükselen bir yıldızı. Bu yükselen yıldıza KARDEMİR çalışanları eklenmediği sürece bu yıldızın bir anlamı olmaz. Yükselen yıldıza yükselen çalışanlarını ve değerlerini eklemeye çalışıyoruz. 3 milyon ton hedefine ulaşıldığında istenilen rakamlara da ulaşacağız. Bundan emin olun."

"KIRILGAN BİR YAPI OLSAYDI BU SÖZLEŞME SIKINTIYA GİRERDİ"

2013-2014 dönemini kapsayan toplu sözleşmede totalde yüzde 20 oranında zamma imza attıkları da kaydeden Gül, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu toplu sözleşmesinin birinci yılında ortalama totalde yüzde 10.30 gibi bir rakama bağlandı. İkinci yılın birinci altı ayı ile üçüncü altıyla yüzde 16.40'lara varan bir zam eklenmiştir. İki yılda total zam yüzde 20 olarak imzalanmıştır. Türkiye gerçeğinde önemli bir rakamdır. Türkiye 17 Aralık operasyonu yaşadı. Dolar bir günde 1.5 TL oldu. Allah'tan Türkiye ekonomisi ve KARDEMİR ekonomisi kırılgan bir yapıda değil. Eğer kırılgan bir ekonomimiz ve kırılgan bir fabrikamız olsaydı bugün bu sözleşme sıkıntıya girecekti. KARDEMİR emin ellerde olduğu gibi, yönetimde buna inandığı için bu zamma imza atmıştır." - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement