Çelik-Roth Ortak Basın Toplantısı (2) - Son Dakika
Güncel

Çelik-Roth Ortak Basın Toplantısı (2)

Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, "Türk makamları ve tüm merciler terörizmden vatandaşlarını ve ülkelerini korumakta haklıdır ve bu onların görevidir.

25.08.2016 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, "Türk makamları ve tüm merciler terörizmden vatandaşlarını ve ülkelerini korumakta haklıdır ve bu onların görevidir." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Roth, Bilkent Otel'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'yi dost olarak bir kez daha ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Roth, "mart ayındaki son ziyaretinden bu yana Türkiye'de birçok kötü olayın gerçekleşmesinden ise büyük üzüntü duyduğunu" dile getirdi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve son terör olayları nedeniyle Türk halkına başsağlığı dileklerini ileten Roth, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye birçok kez insanlık dışı terör saldırılarına maruz kalmıştır. Bu büyük bir felakettir. Bu nedenden dolayı büyük üzüntü içindeyiz. Ancak Türkiye aynı zamanda Avrupa'daki tek ülke değildir. Bu konuda yalnız değilsiniz. Almanya sizin terörle mücadelenize hukuk ve demokrasi çerçevesinde her türlü desteği vermeye hazırdır."

Terörle mücadelede dayanışmanın gerekliliğini vurgulayan Roth, "Türk makamları ve tüm merciler terörizmden vatandaşlarını ve ülkelerini korumakta haklıdır ve bu onların görevidir. Bunu yaparken de tüm ülkelerde olduğu gibi orantılı olunması ve temel hakların korunması gerekiyor." diye konuştu.

FETÖ'nün darbe girişimi

Türkiye'de başarısızlığa uğratılan darbe girişiminin hazin ve büyük bir olay olduğunu ifade eden Roth, Almanya'nın bu konuda çok net şekilde derhal görüşünü bildirdiğini ve bu saldırıyı en şiddetli şekilde kınadığını söyledi.

Almanya'daki tüm siyasi çevrelerin de bu girişimi şiddetle kınadıklarını vurgulayan Roth, "Değişimler hiçbir zaman şiddetle, askeri darbelerle olmaz, demokratik seçimlerle olur. Türk halkı cesur şekilde bu darbeye karşı koymuştur ve bunu partilerüstü olarak gerçekleştirmiştir." ifadelerini kullandı.

Darbe girişimi nedeniyle hayatını kaybedenler için büyük üzüntü duyduklarını ve taziyelerini ilettiklerini belirten Roth, Türkiye tarihinde son derece zor bir dönem yaşandığını dile getirdi.

Roth, Türkiye'de gelişmelerin ne yönde olduğuna dair kendisinin de fikir edinmek istediğini, insanların duygularını görmek ve duymak istediği için Türkiye'ye geldiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki dostluğa atıf yaptığı için Bakan Çelik'e teşekkür eden ve Almanya'da 3 milyonu aşkın Türk kökenli vatandaşın bulunduğuna dikkati çeken Roth, "Birbirimiz hakkında değil birlikte konuşalım. Görüşmelerimizi açık olarak güvene dayalı şekilde yapmalıyız." diye konuştu.

- Mülteci krizi

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapmasını değerlendiren Roth, "Türkiye olağanüstü çabalarla 3 milyonun üzerinde mülteciye kucak açmıştır. Bizler bunun için minnettarız. Türkiye'nin ortağı olarak biz de destek vermek istiyoruz." dedi.

Hem Almanya hem de AB adına mültecilerin iyi imkanlara sahip olması için Türkiye'ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Roth, "Bir kez daha altını çiziyorum ki Türkiye çok şey başardı." diye konuştu.

AB ile Türkiye'nin mülteci konusunda çok iyi işbirliği içinde olduğuna işaret eden Roth, birçok maddede anlaşmaya vardıklarını ve şimdi bu anlaşmayı adım adım gerçekleştirmeleri ve işbirliğinde bulunmaları gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri

Ziyareti vesilesiyle Türkiye'de çok sayıda kişiyle karşılaştığını ve bu insanların bakışlarını Avrupa'ya aktardığını anlatan Roth, şunları kaydetti:

"Onlar da bir Avrupalı olmak istiyorlar, aynı değerleri paylaşmak istiyorlar. Avrupa'ya karşı onlar da kendilerini yükümlü hissediyorlar. Biz de bu insanlara karşı yükümlü hissediyoruz. Onları hayal kırıklığına uğratmak istemiyoruz. Bu yüzden Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin sürdürülmesi büyük önem arzetmektedir. Buna itiraz edilmesini ben kabul etmiyorum."

İncirlik üssü

Roth, İncirlik üssünden Alman askerlerin çekileceği iddiasının sorulması üzerine, Türkiye ile Almanya arasındaki işbirliğinin İncirlik'le kısıtlı olmadığını, NATO çerçevesinde ortaklıkların ve işbirliğinin sürdüğünü söyledi.

Roth, "Umarım önümüzdeki haftalarda İncirlik'teki Alman varlığı devam edecektir. Bu konuda görüşmeler halindeyiz. Bir Federal Meclis Milletvekilinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmesi konusu var. Bu konu hakkında da görüşmeler halindeyiz. İyi bir sonuç elde edeceğimizi umuyorum." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çelik-Roth Ortak Basın Toplantısı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement