Çelik-Stylianides Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Çelik-Stylianides Görüşmesi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, uluslararası toplumun Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılarla ilgili çabalarına desteğinin son derece yetersiz ve küçük düzeyde kaldığını belirterek, "AB'nin 3+3 milyar şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu desteğin Türkiye'ye aktarılması ile ilgili mekanizmalara eleştirimiz var." dedi.

26.09.2016 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, uluslararası toplumun Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılarla ilgili çabalarına desteğinin son derece yetersiz ve küçük düzeyde kaldığını belirterek, "AB'nin 3+3 milyar şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu desteğin Türkiye'ye aktarılması ile ilgili mekanizmalara eleştirimiz var." dedi.

Çelik ve AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, bakanlıkta yapacakları görüşme öncesinde ortak basın açıklaması yaptı.

Stylianides ile bölgedeki krizler ve bu çerçevede AB ajandasının ele alınacağını dile getiren Çelik, insani yardım ve kriz yönetiminin Türkiye'nin çok önemli bir ilgi alanını oluşturduğunu kaydetti.

Bugünkü Bakanlar Kurulu'nda da bu konuların ele alındığını söyleyen Çelik, 2011 yılında Suriye'de başlayan krizle mülteci krizinin de küresel kriz olarak dünyanın önüne geldiğini ifade etti.

Çelik, Türkiye'nin tarihte eşi görülmemiş şekilde 3 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını ve devletle sivil toplum kuruluşlarının bu kişilere 25 milyar doların üzerinde harcama gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Maalesef uluslararası toplumun Türkiye'nin bu çabalarına desteği son derece yetersiz ve küçük bir düzeyde kalmıştır. AB'nin 3+3 milyar şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu desteğin Türkiye'ye aktarılması ile ilgili mekanizmalara eleştirimiz var."

Çelik, özellikle çocukların eğitiminde kullanılacak bu desteğin sivil toplum örgütleri üzerinden aktarılmasının süreci yavaşlatan bir mesele ortaya koyduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasına göre insani yardımda bulunan birinci ülke olduğuna ve Dünya Gıda Örgütünde de yükselen donör grubunda yer aldığına işaret eden Çelik, 60'dan fazla ülkenin başkanının katılımıyla tarihteki ilk insani zirvenin bu yıl Türkiye'de gerçekleştiğini hatırlattı.

Çelik, Stylianides'in ziyareti sırasında, mali kolaylık kapsamında Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) projesi çerçevesinde bir sözleşmenin imzalandığını belirterek, bu projenin 348 milyon avroluk insani yardımı içerdiğini söyledi.

Söz konusu anlaşmanın imzalanmasından memnuniyet duyduklarını aktaran Çelik, "Fakat acil ihtiyaçların dikkate alınarak bir an evvel sahada uygulamaya geçilmesini fevkalede önemli buluyoruz. Bu yardımları Türkiye için istemiyoruz. Bizim Türkiye olarak bu yardımlara ihtiyacımız yok. Biz bu yardımı bu mazlum insanların sağlık, eğitim hizmetlerinin daha kaliteli yapılabilmesi için takip ediyoruz." dedi.

Acil Sosyal Güvenlik Ağı Projesi

AB Komisyonu üyesi Stylianides, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi karşısında Türkiye ile Türk demokrasisinin yanında olduğunu belirterek, darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Stylianides, "Bir kez daha tekrar edersek Avrupa Birliği Türkiye'deki demokratik kurumların yanındadır." diye konuştu.

AB'nin desteklediği en büyük insani yardım projesi olan ESSN'yi başlatmak için Türkiye'de bulunduğunu anımsatan Stylianides, bu projenin, AB'nin Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sığınmacı krizi karşısında destek vermeye hazır olduğunun bir göstergesini oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için mali program sunan bu projeyle yaklaşık 1 milyon sığınmacıya gelir kaynağı sağlanacağını dile getiren Stylianides, AB'nin bu projeye 348 milyon avro kaynak sağladığını belirtti.

AB ve Türkiye'nin sığınmacıların gereksinimlerini sağlamak için attığı adımlara dikkati çeken Stylianides, "Suriyeli sığınmacılara verilen mali kolaylık için 652 milyon avro sözleşmeye bağlandı. Bu miktar içinden 467 milyonun ödemesi yapıldı." dedi.

Stylianides, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan Türk halkının çabalarını taktirle karşıladığını vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çelik-Stylianides Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Pınarbaşı'nda Ziyaretlerde Bulundu
    13:05 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Pınarbaşı'nda Ziyaretlerde Bulundu

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Pınarbaşı ilçesinde çeşitli ziyaretlerde bulundu. Büyükkılıç, Sosyal Yaşam Merkezi'ni ziyaret ederek kursiyerlerle sohbet etti ve esnafı ziyaret ederek park ve bahçe düzenlemelerini inceledi.

  • Serdivan'da kaydedilen uyuşturucu partisi görüntülerinde yer alan 2 kadın da yakalandı
    13:05 Serdivan'da kaydedilen uyuşturucu partisi görüntülerinde yer alan 2 kadın da yakalandı

    Sakarya'nın Serdivan ilçesinde bir evde kaydedilen ve sosyal medyada paylaşılan uyuşturucu partisi görüntülerinde yer alan 2 kadın da polis tarafından yakalandı. Şahıslar emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı ancak adli işlemleri devam ediyor.

  • Elazığ'da 3 Yıl 4 Ay Hapis Cezası Bulunan Zanlı Yakalandı
    13:04 Elazığ'da 3 Yıl 4 Ay Hapis Cezası Bulunan Zanlı Yakalandı

    Elazığ'da jandarma ekiplerinin yaptığı çalışmada, 'Açıkta Bırakılmış Eşya Hakkında Hırsızlık' suçundan 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir zanlı yakalandı. Zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Bursa'da şafak operasyonunda 113 kişi yakalandı
    13:04 Bursa'da şafak operasyonunda 113 kişi yakalandı

    Bursa'da polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen şafak operasyonunda, aranan firari hükümlü ve şüphelilere yönelik yapılan baskınlarda 113 kişi yakalandı. Operasyonda, hırsızlık, dolandırıcılık, yağma, kasten öldürme, kasten yaralama, dolandırıcılık ve siber suç gibi suçlardan arananlar bulundu. Firari hükümlüler cezaevine teslim edilirken, zanlılar hakkında işlemler devam ediyor.

  • Yalova'dan Şırnak'a Örülen Bereler Askerlere Ulaştırıldı
    13:03 Yalova'dan Şırnak'a Örülen Bereler Askerlere Ulaştırıldı

    Yalova'nın Çınarcık ilçesinde yaşayan Selma Özmen'in ördüğü 39 berenin terörle mücadelede görev yapan askerlere ulaştırılması sağlandı. Bereler, Yalova İl Jandarma Komutanlığı tarafından Şırnak'taki üs bölgesine gönderildi ve askerlere teslim edildi. Özmen'in duyarlılığı askerler tarafından teşekkür edildi.

  • Kırklareli'nde Yolcu Otobüsü Devrildi: Çok Sayıda Ambulans ve İtfaiye Ekibi Sevk Edildi
    13:03 Kırklareli'nde Yolcu Otobüsü Devrildi: Çok Sayıda Ambulans ve İtfaiye Ekibi Sevk Edildi

    Kırklareli'nde Metro Turizm'e ait X3362KC plakalı yolcu otobüsü Kavaklı beldesi Koru mevkisinde yoldan çıkarak devrildi. Kazanın haber edilmesi sonrası olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ekibi, ambulans sevk edildi.

  • Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay Vatandaşları Makamında Ağırlıyor
    13:02 Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay Vatandaşları Makamında Ağırlıyor

    Şehzadeler ilçesinin yeni belediye başkanı Gülşah Durbay, vatandaşların beklenti ve taleplerini doğrudan dinlemek için onları belediyede ağırlıyor. Halkın sorunlarını, önerilerini ve isteklerini yakından takip eden Durbay, şehrin gelişimine ve refahına katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmek için fikir alışverişleri yapıyor.


Advertisement