Bakan Çelik'ten Taşeron İşçilere Müjde - Son Dakika
Güncel

Bakan Çelik'ten Taşeron İşçilere Müjde

Bakan Çelik\'ten Taşeron İşçilere Müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili yasa düzenlemesinin seçimden hemen sonra Meclis'e geleceği müjdesini verdi.

02.03.2014 15:54  Güncelleme: 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili yasa tasarısının seçimden önce TBMM'den geçmesini planladıklarını fakat yaşanan 17 Aralık süreciyle uzadığını söyledi.

SEÇİMDEN SONRA MECLİS GÜNDEMİNE GELECEK!

Çelik, Şanlıurfa'da, Hak İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet İş ve Kamu Şirket Personelleri Derneği (KAŞİP)'nde düzenlenen basın açıklamasına katıldı. Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, taşeron işçilerle ilgili yasa düzenlemesinin seçimden sonra Meclis gündemine geleceği müjdesini verdi.

"2 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞIM BİR KONU"

Alandakilerin 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganları ile konuşmasına başlayan Çelik, taşeron işçilerle ilgili yasa düzenlemesi hakkında şöyle konuştu: "Bu konu önemli bir konu. İki yıldır üzerinde çalıştığım bir konu. Müsaade ederseniz, hissi değil, duygusal değil, yapacaklarımızı ve yapılması gerekenleri çok net anlatacağım. Her gün yüz yüze olacağım için Urfalıları aldatan hiçbir iş yapmadık. Sizinle ağabey kardeş, bir arkadaş ve bir dost gibi sohbet etmeyi uygun buluyorum. Birbirimizi iyi anlayalım. Ne yapmak istediğimizi iyi anlarsak, yarın rast gele medya manşetleriyle veya birilerinin farklı tarafa çekmesiyle karşı karşıya kalmayız."

Bakan Çelik, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde göreve gelecek belediye başkanlarının belediye işçilerinin iş akitlerine son verileceği konusundaki söylentilerin doğru olmadığını belirtti. Çelik, şöyle devam etti: "Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Bunu siyasi malzeme olarak kullananlar, bilsinler ki, Türkiye'de 1 Mayıs konuşuldu, konuşuldu da, bu fakir ve Recep Tayyip Erdoğan hükümeti 1 Mayıs'ı tatil ilan etti. Böyle ezbere atmayla, işin nasıl çözüleceğini bilmeden konuşarak 'acaba alt işverenin yanında çalışan işçiden 2 oy alabilir miyim' diye, bazı yollara tenezzül edenlere 'dur' deyin."

"17 ARALIK SÜRECİ TASARIYI GECİKTİRDİ"

Yasa tasarısının seçimden önce TBMM'den geçmesini planladıklarını fakat yaşanan 17 Aralık süreci ile uzadığını anlatan Bakan Çelik, Meclis'te taşeron yasası ile birlikte sosyal güvenlikle ilgili, çalışma hayatı ile ilgili yasa tasarısının da görüşülmesinin ertelendiğini kaydetti. Bakanlar Kurulu'na sevk ettiği yasanın aslında Aralık ayında mecliste görüşülmesini beklediklerini anlatan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Ama aralık ayında Türkiye'de olan bitenleri izlediniz. Şubat ayında olup bitenleri izliyorsunuz. Meclisin gündeminde Taşeron Yasası, Sosyal Güvenlik ile ilgili yasa, çalışma hayatı ile ilgili yasa görüşülecekken, Meclis'in gündemine 8-10 önemli yasa geldi. Dün itibariyle demokratikleşme paketi dediğimiz yasa geldikten sonra da meclis 28 günlük bir ara verdi. 1 Nisan'da tekrar çalışmalarına başlayacak."

TAŞERON YASASI NELER GETİRECEK?

Bakan Çelik, taşeron yasası ile maaş eşitsizliklerinin giderileceğini söyledi. Kaşip Genel Başkanı Hakan Aydın'ın konuşmasında kendisini öven ve Maliye Bakanı'nın yuhalanmasına sebep olan konuşmasına da cevap veren Bakan Çelik, "Alt iş veren ile asıl işveren yani, bir işçi düşünün diğeri ile aynı yerde çalışıyor, asıl işçi. Diğeri ise aynı işi yapmasına rağmen öbürü taşeron işçisi biri 2 bin TL alıyor, diğeri 850 TL alıyor. Başkan Aydın, Maliye Bakanı diyor. Ama Maliye Bakanlığı önemli, para orada. Öyle olur mu? Öyle bir ayrım yapmaya da gerek yok" dedi. Okunan ezan nedeniyle konuşmasına ara veren Çelik, ezan bittikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aynı iş yerinde alt işveren ile asıl işveren çalışmayacak. Yani karayollarındaki örnek çok açık. Yargıya da intikal etmiş. Sağlıkta da var, başka kurumlarda da var. Bu meseleyi kökten çözüyoruz. Yargıdan dolayı da değil, bundan sonra iki işçi, bir işyerinde farklı statüde çalışmayacak. Bunu kaldırıyoruz."

Hizmet alım sisteminin tamamen ortadan kaldırılmasını isteyenlere cevap veren Bakan Çelik, "Hiç hizmet alımı olmasın derseniz, bu dünya gerçeklerine aykırı. Hizmet alımı olacak da eşitsizlik olmaması lazım. Hemşireyi, tıbbi sekreteri, hasta bakıcı çalıştıracaksan, asıl işçi olarak çalıştıracaksın" dedi.

İş kanunu'nun ikinci maddesinin kaldırılmaması için Hizmet İş Sendikası'nın net bir tavrı olduğunu belirten Çelik, ikinci maddeye hiç dokunmadıklarını ve yeni çıkacak yasada da aynı haliyle bulunacağını ifade etti.

Taşeron uygulamasının karmaşık durumu nedeniyle tamemen çile uygulamasına dönüştüğünü belirten Bakan Çelik, bunu da hem TBMM'de hem de dışarıda defalarca kez dillendirdiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yeni uygulamanın hazırlandığını vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık karmaşık durum olmayacak. Ben defalarca söyledim. Taşeron uygulaması artık çile uygulamasına dönmüştür diye. Çok net söyledim. Onun için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bu çalışmayı tamamladık. Hizmet nerelerde alınacak belli olacak. Hizmet alınmayıp, asıl işçi olarak kimler çalışacak. Bu çizgi net olarak, kanun tarafından çiziliyor. İş disipline edilmiş oluyor."

Yeni tasarı ile taşeron işçilere yıllık izin hakkı ile birlikte en az 3 yıllık sözleşme hakkının doğduğunu belirten Çelik, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdıklarını hatırlatarak, yeni tasarı ile de alt işveren işçileri, asıl işçiler gibi sendikalara üye olabileceklerini ifade etti. Taşeron işçilerin en büyük sıkıntılarından birin de 'sosyal haklar' konusu olduğunu hatırlatan Çelik, işçilerin tazminatlarının da devlet güvencesi altına alındığını müjdeledi.

Yeni tasarı ile işçilerin fazla mesaisinin mesai ücretinin ödenerek gerçekleştirileceğini kaydeden Çelik, emek istismarı yapan özel sektör ve kamu kuruluşlarına şöyle seslendi: "Yani sağlıksız ortam, 45 saatin üzerindeki çalıştırmalar kabul edilemez. Bitmiştir bu. Buradan sesleniyorum. Buradaki emeğin istismarını sağlayan özel sektör ve kamu kuruluşları, elimiz yakanızda, bunu bilmenizi istiyorum. Çalıştırabilirsin, mesaisi belli. Çıkarır mesaisini verirsiniz." Yeni uygulamada ücret farklılıklarının da olacağını ifade eden Çelik, "Ücretlerde farklılaşma, kıdeme göre, eğitime göre ücret farklılaşması gelecek. Bir yerde hizmet alımı varsa, kıdem dikkate alınacak, tahsil durumu mutlaka yansıyacak" diye konuştu.

Taşeron işçilerin maaşlarının ödenmemesi konusunda da devlet güvencesi geldiğini vurgulayan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Ücretlerin ödenmesi ağırlıklı özel sektörde oluyor. Bazen kamuda da oluyor. Bu ay maaş alamadık diyor. Niye alamadınız, 'bıraktı gitti, iş yaptıran adam' diyor. Burada kanuna şu maddeyi koyuyoruz., 'asıl işveren bu ücretten sorumludur.' Bu maaşı ödemek mecburiyetindedir. Bu ay ödemedi mi, gelecek ayın istihkakından kesilip, önce işçinin maaşı ödenecek."

İŞÇİLERE ÖNEMLİ MESAJ

Taşeron işçilerle ilgili yasa tasarısının bir an önce çıkarılması talepleri ile ilgili de Bakan Çelik, şunları söyledi: "Efendim, şimdi şunları böyle boyacı küpü gibi daldırın da çıkarın var ya. Vallahi ben sizden çok daha istiyorum ama o kadar çok tarafı var ki bu işin, ancak toparladık. Şimdi 9 mart'ta Başbakanımız buraya geliyor. Bu toplantıda bizzat Şanlıurfa'dan mesaj verdirmek istiyorum. Taşeron işçilerle ilgili Sayın Başbakanımız'ın bizzat kendi ağzından bir şeyler duymanızı istiyorum. İnşallah onu dinleyeceksiniz. Başbakanımız, diğer illerde bu konuda hiç bir şey söylemedi. Şanlıurfa'dan taşeron çalışma ile ilgili mesaj verecek. İnşallah kısa zamanda bir çok işi başarmış hükümet ve bakanlık olarak, sırtımızı terleten, üzüntünüzü gönlümüze yansıtan bu konuda, sizin ferahlamanızı, yüzünüzün gülmesini sağlayacağız inşallah. Bu yasa ile önünüz iyice açılacak."

Şanlıurfa'da uygun ücrete konut bulmanın büyük sorun olduğunu söyleyen Çelik, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Celalettin Güvenç'in başkan seçilmesi halinde uygulayacağı planlama ve çalışmayla daire fiyatlarının aşağılara çekileceğini ifade etti. Taşeron işçilerinin TOKİ ile ilgili 500 daire talebi olduğunu ifade eden Çelik, işçilere şu tavsiyede bulundu: "Bu 500 kişinin ismini, hangi tip daire istediğinizi hemen yarın TOKİ'ye bildirin. TOKİ değerlendirmesinin ardından, banka hesaplarına kaç TL yatırılacaksa ödemeye başlayın. İhale yapıldı. Önümüzdeki hafta toplu konutun temelini hep beraber atacağız. Çok uygun şartlarda vatandaşların ev sahibi olması, Türkiye genelinde sağlanıyorsa, buradaki kardeşlerimizin de ev sahibi olması konusunda üzerimize düşeni yapacağız."

Miting bitiminde taşeron işçileri ve miting alanı çevresindeki vatandaşlar Bakan Çelik'e yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşlar, görme imkanı buldukları Çelik'e sorunlarını anlatarak yardım istedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Çelik'ten Taşeron İşçilere Müjde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (33)

  • MEHMET: KOOOOCCCCCCAAAAMAN YAAAALAN YA ATIN LAN ATIN SALAĞIZ YA 37 6 Yanıtla
  • İHL Lİ ÖĞRETMEN: Yalan yalan koskoca bir yalan.Seçimi kazanmak için sizi kadroya alacağız derler inanmayın. 34 3 Yanıtla
  • halil: taşeron eşittir modern köle taşeronnlarda akp ye destek vererek bu köleliği kabul ediyor 30 4 Yanıtla
  • mustafa özkan: size inanan taşeron işçisi kalmadı 25 5 Yanıtla
  • adalet: Taşeron işçiler ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Çelik, ”Son olayda gösterdi ki bu konunun bu yasama dönemi içinde mutlaka halledilmesi gerekiyor. Taşeron uygulaması ile ilgili çalışmaları, 30 Haziran 2013 tarihine kadar yasalaştırma imkanını bulacağımız inancı içerisindeyim” dedi.TAŞERON İŞÇİLER 30 HAZİRAN’I BEKLİYOR.............................. geceli cok oldu ...................... 26 3 Yanıtla
  • fırat: eeeee zaman geldi cattı şimdi ne yapcaksınız akp oy yok aize dedik kulak verin taşerona ama siz neyaptınız takmadınız sıra bizde takmama.... 20 4 Yanıtla
  • fatih: iyleştirme yapsanızda hatta kadro versenizde akp ye 1000 oyum olsa birini vermem.insanlarla bu kadar dalga geçilmez umutlarıyla bu kadar oynanmaz.sayın çelik bir daha ki baharı beklesin.............l 21 2 Yanıtla
  • gerçekler acıtır....: neden şimdi.çünkü kel göründü.seçimden sonra da parelel devlet için yoğunlaştık işçiiye sıra gelmedi derseniz hiç şaşırmam...yemek ısıtılıp önümüze kondu ister ye ister bak... 22 1 Yanıtla
  • taşeron işci: hem vallahi hem billahi oyalama taktiği.kaç oldu bu bakanın bizleri kandırdığı.yaz oldu güz oldu dedi.inşallah seçimden sonra dedi.inşallah taşeron olarak biz sandıkta çözücez artık sorunumuzu sayın bakan.bu kadar milletin gruruyla onuruyla kimsenin oynamaya hakkı yok kim olursa olsun.şimdi taşron arkadaşlara sesleniyorum,kardeşim 30 martta aklı selim düşünün oyunuzu öyle kullanın taşeron meselesini kimse çözmez kimse kadro da vermez.zaten özelleştirmeyi çıkaran bunlar.kalkıpta kadro vermez.sadece iyileştirme yapılcak oda yerel seçimden hemen sonra değil, genel seçimden önce olur. bunu herkes kafasına koysun. taşeronu genel seçim yatırımı olarak kullanacaklar. 20 2 Yanıtla
  • cengiz6161: ne oldu birden calinan paralarla bunlar hayli hayli yapilirdi.baktilarki pabuc pahali calinan para cok simdi taseron.5 senedir köle simdi ne olduuuu. 18 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Muğla'da Türkmenistan uyruklu genç odasında ölü bulundu
    14:08 Muğla'da Türkmenistan uyruklu genç odasında ölü bulundu

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde, Türkmenistan uyruklu Nurullah Shukurova isimli genç, odasında ölü bulundu. İş arkadaşları tarafından ulaşılamayan Shukurova'nın hareketsiz yattığını görenler durumu polis ekiplerine bildirdi. Sağlık ekipleri yaptıkları incelemede, Shukurova'nın epilepsi hastası olduğunu ve hayatını kaybettiğini belirledi.

  • Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel: Tüm Camia Türkiye Kupası'na Odaklandık
    14:07 Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel: Tüm Camia Türkiye Kupası'na Odaklandık

    Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel, takımın Türkiye Kupası'nı kazanmaya odaklandığını belirtti. Yücel ayrıca, transfer dedikoduları hakkında açıklamalarda bulunarak Semih Kılıçsoy'un değerli bir oyuncu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Beşiktaş'ın evinde oynadığı Samsunspor maçına yabancı VAR hakemi atanmamasını eleştirdi ve yabancı VAR hakemlerinin Türk futboluna katkısını değerlendirdi.

  • P. Karşıyaka Üçüncülük İçin Beşiktaş'ın Hatalarını Bekliyor
    14:07 P. Karşıyaka Üçüncülük İçin Beşiktaş'ın Hatalarını Bekliyor

    Basketbol Süper Ligi'nde üst üste galibiyetler alan P. Karşıyaka, normal sezonu üçüncü sırada bitirmek için kalan maçlarını kazanıp, rakibi olan Beşiktaş'ın hatalar yapmasını bekleyecek.

  • Manisa'da Kiraz Hasadı Başladı
    14:06 Manisa'da Kiraz Hasadı Başladı

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde kiraz hasadı başladı. Üreticiler, bu yıl rekolte ve fiyatlardan umutlu olduklarını belirtti.

  • 31 Mart seçimlerinden sonra ilk anket! AK Parti'de kan kaybı devam ediyor
    14:03 31 Mart seçimlerinden sonra ilk anket! AK Parti'de kan kaybı devam ediyor

    Türkiye Raporu'nun yaptığı ankete göre, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP birinci parti olurken AK Parti ikinci sırada yer aldı. Ankete katılanların yüzde 35.2'si CHP'ye oy verirken AK Parti'ye oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 29.8'de kaldı. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, anket sonuçlarıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu sonucun AK Parti için bir ilk olduğunu belirtti.

  • Çanakkale'deki müze ve anıtlar 9 gün boyunca 2 milyon kişi tarafından ziyaret edildi
    14:02 Çanakkale'deki müze ve anıtlar 9 gün boyunca 2 milyon kişi tarafından ziyaret edildi

    Çanakkale'deki Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki müze, şehitlik ve anıtlar, Ramazan Bayramı tatilinde 9 gün boyunca 2 milyona yakın kişi tarafından ziyaret edildi. Çalışmalarını sürdüren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Tarihi Alan'ın dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olma yolunda ilerlediğini belirtti. 2024 yılında 5 milyon ziyaretçi hedeflenirken, bu rakamın 6-7 milyona çıkarılması gerektiği ifade edildi.


Advertisement