Celil Uzun "İmkansız" Kelimesini Barındırmayan Hikayesiyle Herkesin İlgisini Çekti - Son Dakika
Güncel

Celil Uzun "İmkansız" Kelimesini Barındırmayan Hikayesiyle Herkesin İlgisini Çekti

Celil Uzun "İmkansız" Kelimesini Barındırmayan Hikayesiyle Herkesin İlgisini Çekti

Uğur Yücel ve Beren Saat'in başrollerini oynadığı, görme ve işitme engelli bir genç kız Ela'nın başarı hikayesinin anlatıldığı Benim Dünyam filmi, karanlık ve sessiz bir dünyaya karşın "İmkansız" kelimesini barındırmayan hikayesiyle herkesin ilgisini çekti.

08.01.2014 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uğur Yücel ve Beren Saat'in başrollerini oynadığı, görme ve işitme engelli bir genç kız Ela'nın başarı hikayesinin anlatıldığı Benim Dünyam filmi, karanlık ve sessiz bir dünyaya karşın "İmkansız" kelimesini barındırmayan hikayesiyle herkesin ilgisini çekti.

Doğuştan görme engelli olan ve yüzde 90 işitme kaybı nedeniyle yalnızca işitme cihazıyla çok az duyabilen İzmirli Celil Uzun, aynı filmde olduğu gibi hiçbir şeyin "imkansız" olmadığını, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni yüzde 100 burslu kazanarak ve azmiyle 3. sınıfa kadar gelerek kanıtladı.

-CELİL UZUN'UN HİKAYESİ "İŞTE AZMİN ZAFERİ" DEDİRTİYOR-

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Celil Uzun'un hikayesi, görenlere, "İşte azmin zaferi" dedirtiyor. Celil Uzun, öğretmen bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Celil, doğuştan görme engelliydi, birkaç yıl sonra da kulaklarında da yüzde 90 işitme kaybı olduğu ortaya çıktı. Ancak ailesinin yönlendirmesiyle Celil, hiçbir zaman hayata küsmedi, ilk günden itibaren eğitimine hiç ara vermedi. İlk önce Menemen'de görme engelliler okuluna giden Celil Uzun, 2006 yılında girdiği Orta Öğretim Geçiş Sınavı'nda Çiğli Yıldız Tınaz Anadolu Lisesi'ni kazandı. Kulaklık yardımıyla çok az duyabilen Celil Uzun, engelsiz öğrencilerle birlikte okudu. Celil Uzun, "Lise 2. sınıfta bu bölüme girmemi kolaylaştıracak eşit ağırlık bölümünü seçtim. Bir görme engelli için zor bir bölümdü. Çünkü matematik kaynaklarına erişmek biraz zordu. Babamın öğretmen olması, sorunları aşmamızda kolaylık sağladı. Bu desteklerle liseyi bitirdim" diyerek lise hayatını anlattı.

-HEDEFİNE ULAŞMASINDAKİ EN BÜYÜK DESTEĞİ ÖĞRETMENLERİ-

Hedefine ulaşmasındaki en büyük etkenin ailesinin desteğinin yanı sıra görme engelliler okuldaki öğretmenleri olduğunu belirten Uzun, "Rehberlik, İngilizce ve müzik öğretmenlerimiz görme engelliydi. Bir gün görme engelli okulunda bir seminer düzenlendi. İzmir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün avukatı bir kişi geldi. Kendisi görme engelliydi. Bu kişiler bana olumlu örnek oldu. Zaman içinde Kerim ve Selim Altınok kardeşleri tanıdım. Görme engelli avukat ve müzisyen kardeşler. Bu kardeşler İstanbul Üniversitesi'nden 90 yıllarda mezun oluyorlar. Birisi dönem birincisi, diğeri ise dönem ikincisi. Ben onlara bakıldığında başarısız bile sayılabilirim" diye konuştu.

-KONSER İÇİN GELDİ, BİR YIL SONRA ÖĞRENCİSİ OLDU-

Lise 3. sınıfta okurken Yaşar Üniversitesi'ne bir klasik müzik dinletisi için sınıf arkadaşlarıyla gittiklerini söyleyen Uzun, "O zaman okulu, çalışanlarının ilgisini çok sevdim. İkinci tanışmam ise üniversite sınavına hazırlanırken üniversitelerin hukuk fakültelerinden bilgi almam sırasında oldu. Yaşar Üniversitesi'nden de bilgi aldım, burada okuyabileceğime inanınca da tercihimi bu yönde kullandım. Üniversite sınavına girip Yaşar Üniversitesi'nin yüzde 100 burslu olarak kazandım. Hukuk Fakültesi'ne burslu olarak giren 10 kişiden biriyim" dedi.

-CELİL İÇİN SINIFLARA ÖZEL SES SİSTEMİ KURULDU-

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Celil'in sınıf ortalamasının üzerinde notlara sahip olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Celil, 3 yıldır öğrencimiz, en başta biz de tecrübesizdik ama onun engellerine göre sınıflarımızı, ders anlatım sistemimizi düzenledik. Yalnızca kulaklıkla ve çok az duyabildiği için amfilerde özel bir ses sistemi kuruldu. Derslerimizi onun duyabilmesi için özel mikrofonlarla bu ses sistemini kullanarak anlatıyoruz. Bu sistemin dışında diğer öğrencilerimizle tamamen aynı şartlarda eğitim alıyor. Sınavlarını da bire bir soruları okuyarak yapıyoruz. Gelecekte başarılı bir hukukçu olacağına da inancımız tam."

-AMACI AKADEMİSYEN OLMAK-

Derslerini kulaklık yardımıyla takip eden ve özel bilgisayar yazılımları sayesinde bunları sesli kayıtlara ya da Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı yardımıyla kabartma baskı haline dönüştürebilen Celil Uzun, "Yüzde 100 görmüyorsam yüzde 90 oranında da duymuyorum. Kulaklığımı çıkarırsam hiç duymuyorum. Cihazlar sayesinde açığımı kapatıyorum, amfideki ses sistemleri sayesinde dersleri takip edebiliyorum" diye konuştu. Uzun, "Mezun olduğumda avukatlık yapma şansım var. Hakim ve savcılık için yasal bir düzenleme gerekli. Ama ben akademik kariyer yapıp öğrenciler yetiştirmek istiyorum" diyerek gelecek hedeflerini sıraladı.

-BENİM DÜNYAM FİLMİNE GİTMEDİM-

Film görme ve duyma engeli olan bir kişiyi anlatmasına karşın izlemek isteyen görme ve duyma engelliler için bir olanak sağlanmadığı için Benim Dünyam filmine gidemediğini söyleyen Uzun sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görsel sahneler için ve duyma engelliler için bazı çalışmalar yapılabilirdi. Betimleme yoluyla çeşitli çalışmalar yapılsa güzel olurdu. Bunun tüm sinema salonlarında yapılması önemli. İngiltere'den bir örnek vermek istiyorum. Bakanlık görme engelli bir arkadaşımı, doktora eğitimi için yurt dışına gönderdi. Sinema salonuna giderek bilet alıyor. Salona girerken sesli betimlemeleri takip edebilmek için bir kulaklık veriyorlar. Bu kulaklık ile görme engelliler filmi izlerken o da betimleme sayesinde filmi izleyebiliyor. Bu keşke Türkiye'ye gelmiş olsaydı, ben ve diğer engelli bireyler de bu genç kızın hikayesini izleyebilseydi."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Celil Uzun 'İmkansız' Kelimesini Barındırmayan Hikayesiyle Herkesin İlgisini Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Advertisement