Çeltik Üreticileri, Vali Şahin'e Rapor Sundu - Son Dakika
Güncel

Çeltik Üreticileri, Vali Şahin'e Rapor Sundu

Çeltik Üreticileri, Vali Şahin\'e Rapor Sundu

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, Edirne'de yetiştirilen pirinçleri belirli aralıklarla tahlil ettirdiklerini ve en son Trakya Üniversitesi tarafından hazırlanan bilimsel raporda herhangi bir kansorejen madde etkisine rastlanmadığını belirterek, raporu Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'e sundu.

17.09.2014 19:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, Edirne'de yetiştirilen pirinçleri belirli aralıklarla tahlil ettirdiklerini ve en son Trakya Üniversitesi tarafından hazırlanan bilimsel raporda herhangi bir kansorejen madde etkisine rastlanmadığını belirterek, raporu Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'e sundu.

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar ve Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i makamında ziyaret etti. Burada konuşan Şimşek, Ergene Nehri çevresindeki kanser riskine dikkat çeken açıklamaları nedeniyle görevden alınan Dr. Dilek Tucer'in gerçeği yansıtmayan beyanlarda bulunduğunu ifade ederek, Vali Şahin'e Trakya Üniversitesi tarafından hazırlanan raporu sundu.

'SON RAPORDA KANSOREJEN MADDE ETKİSİNE RASTLANMADI'

Sedat Balcılar, Edirne'de yetiştirilen pirinçleri belirli aralıklarla tahlil ettirdiklerini ve en son Trakya Üniversitesi tarafından hazırlanan bilimsel raporda herhangi bir kansorejen madde etkisine rastlanmadığını kaydetti. Trakya Üniversitesi tarafından hazırlanan raporu Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'e sunan Balcılar, "Biz bu konuda çok hassas davranıyoruz ve Ergene Havzası ve İpsala Ovası'nda yetiştirilen pirinçleri belirli aralıklarla tahlil ettiriyoruz. Trakya Üniversitesi'nin hazırladığı son rapor da temiz çıktı. Raporda, Türk Gıda Kodeksi tarafından insan sağlığı açısından risk sınır değeri 0,2 mg/kg olan kurşun elementine pirinçte rastlanmadığı, yine TGK tarafından sınır değer 0,2 mg/kg olarak bildirilen kadminyum elementinin de pirinçlerde sınır değerden 13 kat daha düşük olduğu tespit edilmiştir" dedi.

'GELİŞİGÜZEL AÇIKLAMA YAPMASINI DĞRU BULMUYORUZ'

Sedat Balcılar, İpsala'da üretilen pirincin sadece Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde tüketildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bu nedenle bu konularda çok hassas davranılması, yapılacak açıklamalarda çeltik üreticilerinin de durumlarının dikkate alınması gerekiyor. Herhangi bir bilimsel veriye dayalı olmaksızın gelişigüzel bir şekilde önüne gelen herkesin açıklama yapmasını uygun bulmuyoruz. Elbette ki bir kamu görevlisi hakkında yapılacak işlemle ilgili tasarruf o ilin valisindedir. Sizinde bu konudaki hassasiyetinizi biliyoruz ve verdiğiniz destekten dolayı çeltik üreticileri adına size teşekkür ediyoruz."

Edirne Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Dilek Tucer, 9 Eylül günü basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda Ergene Nehri'ndeki kirliliği ve çevresine verdiği zararları anlatmış, daha sonra ise Edirne Valisi Dursun Ali Şahin tarafından görevden alınmıştı. Bunun üzerine İpsala Çeltik Üreticileri Birliği, Dr. Dilek Tucer hakkında İpsala Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çeltik Üreticileri, Vali Şahin'e Rapor Sundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement