Çeltik Üretiminde Düşüş Beklenmiyor - Son Dakika
Yerel

Çeltik Üretiminde Düşüş Beklenmiyor

Çeltik Üretiminde Düşüş Beklenmiyor

Ülke genelinde yaşanan kuraklığa rağmen çeltikte bu yıl hedeflenen 850 ile 960 bin ton arası üretimin gerçekleşmesi bekleniyor.

09.08.2014 13:12  Güncelleme: 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET KUMCAĞIZ - Ülke genelinde yaşanan kuraklığa rağmen çeltikte bu yıl hedeflenen 850 ile 960 bin ton arası üretimin gerçekleşeceği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada,   geçen yıl çeltik fiyatlarındaki artışın bu yıl çeltik (kabuğu ayıklanmamış pirinç) ekimini artırdığını söyledi.

Çiftçilerin çeltik fiyatlarının artmasından dolayı uygun olmayan, su sıkıntısı bulunan alanlarda dahi çeltik ekimi yaptığını belirten Sezer, "Ülkemizde son aylarda yaşanan kuraklık çeltik üretiminde ciddi sıkıntılara neden oldu ancak bazı bölgelerde su çıkıntısı çekilmezken, bazı bölgelerde sulama sıkıntısı yaşandı. Dekar olarak bu yıl fazla alanda çeltik üretimi yapılmasına karşın bazı bölgelerimizde verim düşüklüğü yaşanıyor ama ekim alanının fazla olması ülke genelinde belirlenen hedefe ulaşılması açısından önem taşıyor" diye konuştu.

Çeltikte bu yıl hedeflenen üretim miktarının 850 bin ile 960 bin ton arasında olduğuna değinen Sezer, "Yaşanan kuraklığa rağmen belirlenen üretimin gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

"Son 10 yılda çeltik ekim alanları genişledi"

Türkiye'nin 2002 yılındaki 350 bin ton çeltik üretiminin 2011 yılında yüzde 170 artarak 900 bin tona çıktığını, 2012'de ise bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalarak 880 bin tona gerilediğini belirten Sezer, geçen yıl tekrar 900 bin tona ulaştığını söyledi.

Türkiye'de çeltik üretiminin önemli derecede artış gösterdiğine dikkati çeken Sezer, şöyle konuştu.

"Çeltik üretiminde Türkiye'de de önemli derecede artış sağlandı. Son 10 yılda çeltik ekim alanları genişledi. Bu yıl çeltikte iyi bir taban fiyat beklentisi üreticileri çeltik üretimine yöneltti ancak kuraklıktan dolayı bazı yörelerde su sıkıntısı gündeme geldi. Kuraklık yaşanmasına rağmen çeltik üretiminden umutluyuz."

"Korkulan olmadı"

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl ise Bafra Ovası'nda yaklaşık 120 bin dönüm alanda çeltik üretimi yapıldığını, veriminde oldukça kaliteli olduğunu dile getirdi.

Kuraklıktan dolayı üreticilerin zaman zaman su sıkıntısı yaşamasına rağmen çeltik tarlalarının susuz kalmadığına dikkati çeken Karagöl, şunları kaydetti:

"Geçen yıl çeltik fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yıl ekim alanları arttı. Mevsim itibarıyla çeltik başaklanma döneminde. Verim ve kalitemiz oldukça yüksek. Su sıkıntısı yaşanan yerlerde biraz verim düşüklüğü olsa da beklenen rekoltenin üzerinde üretim olacağını tahmin ediyoruz. Sıcak hava bu şekilde devam eder şayet daha da artmazsa çeltikte bir sorun yaşanmayacaktır. Bu yıl çeltik üreticimizin yüzünü güldürecek."

Karagöl, özelikle Bafra, Alaçam, 19 Mayıs ve Terme ilçelerinin çeltik üretiminde iddialı olduğunu sözlerine ekledi. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çeltik Üretiminde Düşüş Beklenmiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement