Cemal Gürsel, Ezanın Yeniden Türkçe Okutulmasını İstedi" - Son Dakika
Güncel

Cemal Gürsel, Ezanın Yeniden Türkçe Okutulmasını İstedi"

Cemal Gürsel, Ezanın Yeniden Türkçe Okutulmasını İstedi"

– İlahiyatçı-Yazar Ahmet Yapıcı, 1960 ihtilali sonrası Milli Birlik Komitesi Başkanı Cemal Gürsel'in, Diyanet İşleri Başkanlığı yapan Ömer Nasuhi Bilmen'den 'ezanın yeniden Türkçe okunması ve Türkçe ibadet yapılması için çalışma yapmasını istediğini belirtti.

19.10.2016 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– İlahiyatçı-Yazar Ahmet Yapıcı, 1960 ihtilali sonrası Milli Birlik Komitesi Başkanı Cemal Gürsel'in, Diyanet İşleri Başkanlığı yapan Ömer Nasuhi Bilmen'den 'ezanın yeniden Türkçe okunması ve Türkçe ibadet yapılması için çalışma yapmasını istediğini belirtti.

Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşi programında "Vefatının 45. Yılında Ömer Nasuhi Bilmen" anıldı. Mehmet Akif Ersoy Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki programa konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı-Yazar Ahmet Yapıcı, Türkiye'nin 5. Diyanet İşleri Başkanı olan tefsir ve fıkıh alimi Bilmen'in yaşamından önemli kesitler sundu.

"DEVLETLE BARIŞIK YAŞADI"

Günümüzde, Bilmen kapasitesinde din alimlerinin yetişmediğine dikkat çeken Yapıcı, Osmanlı döneminin son yıllarını yaşadığını ve Cumhuriyet döneminde önemli görevlerde bulunduğunu anlattı. Bilmen'in, bazı ilim adamları gibi devletle barışık yaşadığını ve İslami hassasiyetin korunması yönünde hizmet verdiğini de kaydeden Yapıcı, "O dönem alimlerinin yaşamında çelişkiler ve tutarsızlıklar oldu. Bilmen de, zaman zaman pasif kalmakla suçlandı. Ancak, onun yaşadığı dönemi iyi bilmek lazım. İnsanlar, yaşadıkları dönemin şartlarının insanlarıdır" dedi.

"GÜNÜMÜZDE DEĞİŞİK ALANLARDA İHTİSASLAŞMA OLMUYOR"

Bilmen'in, tefsir, hadis, kelam, fıkıh ve ahlak üzerine eserler kaleme aldığını da hatırlatan Yapıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O dönemde yetişen şahsiyetlerin bu yönünü sıkça görebiliyoruz. Oysa, bugün hocalarımız belirli bir alanda uzmanlaşıyor. Diğer alanlarda ihtisas sahibi olmuyorlar. O, Osmanlı medreselerinde eğitim gördü ve Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Ancak, 1924 yılında medreselerin kaldırılmasıyla büyük alimler vasıfsız duruma düştü. "

Yapıcı, Bilmen'in, İstanbul Müftülüğü görevindeyken vaazında insanları oruç tutmaya davet etmesinin Valilik tarafından hoş karşılanmadığını da belirtti. Ezanın yeniden Arapça'ya çevrilmesi sırasında evinden çıkıp imamları ezan okumaya çağırdığını da anlatan Yapıcı, secdeye varıp gözyaşı döktüğünü söyledi.

Yapıcı, 1960 ihtilali sonrası Milli Birlik Komitesi Başkanı Cemal Gürsel'in, Diyanet İşleri Başkanlığı yapan Bilmen'den 'reform yapılması, ezanın yeniden Türkçe okunması ve Türkçe ibadet yapılması için çalışma yapmasını istediğini de belirtti. Bunun üzerine Bilmen'in 'bozulmayan dinde reform olur mu' sözleriyle duruma karşı çıktığını ifade eden Yapıcı, Bilmen'in baskılar nedeniyle 1961 yılında emekliliğini istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cemal Gürsel, Ezanın Yeniden Türkçe Okutulmasını İstedi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement