Cenevre'deki Toplantıda Kırım'ın Konuşulmaması - Son Dakika
Güncel

Cenevre'deki Toplantıda Kırım'ın Konuşulmaması

Ukrayna’daki krizin aşılması için Cenevre'de yapılan dörtlü toplantıda Kırım'ın tek taraflı Rusya'ya bağlanması konusunun gündeme gelmemesi, yarımadadakilerce farklı yorumlandı Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Hamzin: "Kırım, biri AB ve ABD, diğeri Rusya olmak üzere iki jeopolitik merkez için önemli bir bölgedir.

18.04.2014 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'daki krizin aşılması için ABD, AB, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin Cenevre'de yaptıkları toplantıda, Kırım'ın tek taraflı Rusya'ya bağlanmasının gündeme gelmemesi, yarımadadakilerce farklı yorumlandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Ali Hamzin, Cenevre toplantısının, Ukrayna'nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesiyle kopan Rusya ile Ukrayna yönetimi arasındaki diyalogun yeniden kurulmasına yönelik ilk adım olduğunu, bu nedenle Kırım konusunun ele alınmadığını savundu.

Hamzin, Kırım meselesinin toplantının gündemini gelmemesinin bir başka nedeninin de dünya yapısının değişmesi ve demokrasi prensiplerinden dönülmesi olduğunu ileri sürdü.

Bu aşamada, Ukrayna'daki gerginliğin dindirilmesinin daha önemli olduğunu belirten Hamzin, "Kırım, biri AB ve ABD, diğeri Rusya olmak üzere iki jeopolitik merkez için önemli bir bölgedir. Bunun için Kırım mutlaka takip edilmeye devam edecektir" dedi.

Hamzin, Kırımın'ın tek taraflı Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan ederken ABD ve İngiltere'nin 1994'teki Budapeşte Anlaşması'ndaki garantörlük yükümlülüğünü yerine getirmediğini savundu.

Kırım'ın şu anki durumdan kurtulmaması halinde ABD, İngiltere ve AB'nin siyasi açıdan iflas ettiği, Rusya'nın ayakta kalan tek taraf olduğu anlamına geleceğini öne sürdü.

-"Kırım'ın gündeme gelmemesi çok kötü"

Ukrayna sağcı demokrat parti olan Ukrayna Halk Hareketi (RUH) Kırım Şubesi Başkanı, Kırım Parlamentosu Kurultay-Ruh Parti Grubu Başkan Yardımcısı Leonid Pilunskiy, Cenevre toplantısında Kırım konusunun gündeme gelmemesinin "çok kötü" ifadeleriyle değerlendirdi.

Pilunskiy, "Kırım konusunun gündeme gelmemesinin nedenleri farklı olabilir. Bir taraftan Ukrayna yönetimi Rusya tarafına 'Kırım'ı terk edin, sonra konuşuruz' demiş olabilir, diğer taraftan Rusya yönetimi Ukrayna yetkililerine 'Kırım konusunda konuşmak istemiyoruz. Bu konuyu gündeme getirirseniz, görüşmeye gelmeyiz' demiş olabilir. Bir de Batılı siyasetçiler Kırım konusunda umudunu kesmiş olabilir, yani Kırım'ın kesin olarak Rusya'ya bağlandığı fikrinde olabilir. Ama sonuçta bu konunun gündeme gelmemesi çok kötü" diye konuştu.

Dünya kamuoyununa gerçekleri açıklamak gerektiğini vurgulayan Pilunskiy, "Kırım'da gerçek durumun Rusya yetkililerinin anlattığı gibi olmadığını, tam tersi olduğunu söylemek lazım" dedi.

Pilunskiy, Cenevre toplantısında Kırım konusunun gündeme alınmamasının bir başka nedenin de Ukrayna'da Cumhurbaşkanı seçimlerine hazırlıkların olabileceğini söyledi.

-"Rusya'nın istediğini kabul ettirdiği söylenmez"

Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İlişkiler Bölümü üyesi Abdurrahman Egiz, Cenevre'de Kırım konusunun gündeme alınmamasının Rusya'nın galip geldiği anlamı taşımayacağını ifade etti.

Egiz, toplantıda kanın döküldüğü Ukrayna'nın doğu bölgelerinde durumun sakinleştirilmesi konusunun ele alındığı için Kırım konusunun müzakere edilmediği görüşünü bildirdi.

Uluslararası kamuoyunun Kırım'daki durumu sürekli incelediğini ve bu sorunun BM, AGİT gibi etkili uluslararası kurumlarda gündeme getirildiğini vurgulayan Egiz, Kırım için mücadelenin devam ettiğini kaydetti.

Egiz, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de toplantıda Kırım'ın hep akıllarında olduğunu, unutulmadığını söyledi. Bu durumda Rusların galip geldiği, istediklerini kabul ettirdiklerini kabul etmiyoruz" dedi.

-"Kırım'ın müzakere edilmesi, siyasi gevezelik olur"

Kırım Parlamentosu 1. Başkan Yardımcısı Grigoriy Yoffe, Kırım'ın zaten Rusya olduğunu, bundan dolayı Kırım'ın tek taraflı Rusya'ya bağlanması konusunun uluslararası düzeyde gündeme getirilmemesi gerektiğini öne sürdü.

Yoffe, "Cenevre toplantısında kanın döküldüğü Ukrayna'nın doğu bölgelerindeki durum ele alındı. Kimse Avrupa'nın ortasında yara istemiyor, bunun için toplantı yapıldı. Kırım'ın Rusya'ya bağlanması konusunun AGİT gibi uluslararası teşkilatlarda müzakere edilmesi, siyasi gevezelik olur" şeklinde konuştu.

Kırım'da yaşayan halkın düşüncülerine hep kayıtsız kalındığını iddia eden Yoffe, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasıyla adaletin yerine geldiğini, bu nedenle Kırım konusunun kapatılması gerektiğini savundu. - Kırım

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cenevre'deki Toplantıda Kırım'ın Konuşulmaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement