Cennetin Kuşları Aliağa'da - Son Dakika
Güncel

Cennetin Kuşları Aliağa'da

Aliağa Kuş Cenneti, Güzelhisar Deltası ve Çaltılıdere Hacı Ahmet mevkilerinde bulunan sulak alanlara yüzlerce flamingo göç etti.

18.11.2014 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aliağa'da kartpostalları aratmayan görüntüler oluşturan flamingoların yanı sıra farklı türlerden kuşlarda kışlık konaklama için yörede ki sulak alanları mesken tuttu. Gediz Deltasının kuzey doğusunda, flamingoların çoğunlukla kışın kullandıkları bir sulak alan olan 'Aliağa Kuş Cenneti'nde havaların daha da soğumasıyla birlikte flamingo sayısında artış görülmesi bekleniyor.

SANAYİ KENTİNİN FARKLI YÜZÜ

Kuş severlerin ilgi odağı olan flamingolar, eşsiz bir güzellik oluşturuyor ve görenleri kendine hayran bırakıyor. Besin değeri yüksek sulak alanda barınan flamingolar yavruları ile birlikte boy gösterirken ortaya renkli görüntüler ortaya çıkıyor. Türkiye'de yaşayan 425 kuş türünden 103'ü Aliağa Kuş Cenneti'nde yaşıyor. Afrika, Asya ve Güney Avrupa'da yaşadıkları bilinen flamingolarda her yıl konaklamak üzere Aliağa yöresine geliyor. Flamingoların gelmesi sanayi kenti Aliağa'nın farklı bir yüzü olarak görenleri mutlu ediyor.

103 FARKLI TÜR

Türkiye'nin sayılı sulak alanlarından bir olan Aliağa Kuş Cenneti, Güzelhisar Deltası ve Çaltılıdere Hacı Ahmet mevkileri 27 Hektar sulak alanı kaplıyor. Çeşitli mevsimlerde, Türkiye'deki toplam 425 kuş türünden 103'ünün yaşadığı Aliağa Kuş Cenneti'nde ve deltada son yapılan kuş sayımında 3 bin 382 kuş adet tespit edildiği öğrenildi.

BU MANZARA TARİHE KARIŞABİLİR

Öte yandan Çaltılıdere mevkinde yapılması düşünülen endüstriyel yat üretim merkezinin gerçekleşmesi halinde; şimdilerde flamingoların konakladığı ve bu sayede renkli görüntülerin ortaya çıktığı Çaltılıdere'de ki kuş manzaralarının tarihe karışacağını iddia eden Çaltılıdere Mahalle Muhtarı Selahattin Yıldız, "Mahallemiz deniz sahilinde Çanakkale yolu üzerinde yolun iki yanına kurulmuş 900 nüfuslu bir mahalle. Denizimiz sığ sulak alan olduğu için her yıl kuşların akınına uğruyor. Burası özellikle flamingo ve diğer deniz kuşlarının uğrak alanı. Kuşlar soğuk kış günlerinde burada barınıyorlar. Mahallemize yapılması düşünülen endüstriyel yat üretim projesi var. Buradaki denizin doldurulması isteniyor fakat biz mahalle olarak bunu istemiyoruz. Denizimizin burada bu şekilde korunmasını istiyoruz. Çünkü denizimiz bu hali ile dünyada sayılı alanlardan biri. Burası hem balık yumurtlama yeri olarak hem de kuş barınağı olarak çok değerli bir alan" dedi.

ALİAĞA YÖRESİNİN KUŞ DEMOGRAFİSİ

Aliağa yöresinde tespit edilen kuş türleri ve sayıları şöyle; "Ak Pelikan 3, Akça Cılıbıt 7, Angıt 86, Bahri 1, Boz Ördek 30, Büyük Ak Balıkçıl 6, Çamurcun 708, Çamurçulluğu 1, Elmabaş Patka 65, Fiyu 297, Flamingo 339, Gri Balıkçıl 12, Gümüş Martı 974, Gümüş Yağmurcun 2, İnce Gagalı Martı 9, Kara Boyunlu Batağan 2, Kara Karınlı Kumkuşu 86, Karabaş Martı 65, Karabatak 59, Kaşıkgaga 25, Kervançulluğu 5, Kılkuyruk 5, Kızılbacak 9, Kuğu 5, Küçük Ak Balıkçıl 6, Küçük Batağan 5, Küçük Karabatak 6, Küçük Kumkuşu 2, Pasbaş Patka 1, Sakarca 51, Sakarmeke 241, Suna 122, Sutavuğu 1, Tarakdiş 3, Yeşilbaş 143

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Cennetin Kuşları Aliağa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da define avcısı yakalandı
    09:55 Erzincan'da define avcısı yakalandı

    Erzincan'ın Otlukbeli ilçesinde yapılan ortak çalışmalar sonucunda define avcısı F.A. yakalandı. Şahsın aracı ve ikametinde yapılan aramada birçok define arama detektörü, av tüfeği ve tarihi eser niteliğinde metal objeler ele geçirildi. Şüpheli şahsın işlemleri adli makamlarca devam etmektedir.

  • Şarköy'de Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi
    09:54 Şarköy'de Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi

    Şarköy ilçesinde Kaymakam Ahmet Naci Helvacı başkanlığında muhtarlar toplantısı düzenlendi. Helvacı, toplantıda muhtarları tebrik ederek kamu hizmetlerinin daha etkin şekilde sürdürülmesi için iş birliği yapılacağını vurguladı. Ayrıca, Şarköy Devlet Hastanesi deprem riski nedeniyle yıkılmaya başlandı ve yerine Aile Sağlık Merkezi ve Sağlıklı Hayat Merkezi yapılacak.

  • Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türkiye finaline katılmaya hak kazandı
    09:53 Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türkiye finaline katılmaya hak kazandı

    Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda bölge birincisi olan Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Yarışma, Türk mutfağının mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla düzenlenmiştir. Hakkari Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, gastronomi alanında yetişen öğrencilerin ülkenin zenginliklerini dünyaya tanıtmasının önemine vurgu yaparak, okulun yöneticilerini, öğretmenlerini ve öğrencilerini tebrik etmiş ve Türkiye finalinde başarılar dileyerek sözlerini tamamlamıştır.

  • Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli
    09:49 Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli

    Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, çiftçilere teknoloji kullanarak destek verdiklerini belirterek, üreticilerin sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, tarım ürünlerindeki hastalık ve zararlıların takibini yapmak için Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ve Dijital Kameralı Feromon Tuzaklar kullanıldığını belirtti.

  • Kırklareli'nde KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı
    09:48 Kırklareli'nde KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı

    Kırklareli'nde İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan trafik ve asayiş kontrollerinde sürücülere ve yolculara Kadın Destek (KADES) ve Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulamaları hakkında bilgi verildi. Kontrollerde toplamda 255 kişiye uygulamalar tanıtıldı.


Advertisement