Ceo Ajanda 2017 - Son Dakika
Ekonomi

Ceo Ajanda 2017

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, CarrefourSA'dan çıkma planları bulunmadığını bildirdi.

02.12.2016 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, CarrefourSA'dan çıkma planları bulunmadığını bildirdi.

Kurtul, CEO Club toplantıları kapsamında düzenlenen "CEO Ajanda 2017" etkinliğinde yaptığı konuşmada, bu yıl yatırımlarına devam ettiklerini, yılın 9 ayında toplam 3 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi.

Akbank'ın portföylerinin yaklaşık yarısına denk geldiğini, 2016'da hem bankacılık sektörü hem Akbank'ın iyi bir yıl geçirdiğini ifade eden Kurtul, yoğunlaştıkları ikinci sektörün enerji olduğunu, bu alanda 10 milyar doların üzerinde yatırımları bulunduğunu, Türkiye'deki her 4 kişiden birinin enerjisini EnerjisSA'nın sağladığını kaydetti.

Kurtul, 2016'nın yatırımlarının büyük oranda tamamlandığı bir yıl olduğunu, bu sayede performansın arttığını belirterek, sanayide bu yıl iyi performans gösterdiklerini, Afyon'daki çimento fabrikalarının gelecek yıl tamamlanacağını,165 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, Koçsa ile kompozit yatırımları gerçekleştirdiklerini anlattı.

Yüzde 100 Türkiye'de yapılan elektrikli otobüsün tanıtımını yapacaklarını ve Temsa'nın dünyada 66 ülkeye otobüs ihraç ettiğini kaydeden Kurtul, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sabancı Holding'in 2016'nın ilk 9 ayında konsolide cirosu yüzde 25 arttı, 25,5 milyar lira konsolide ciroya ulaştık. Karımız da yüzde 12 arttı, 1,9 milyar TL toplam kara ulaştık. CarrefourSA ve Teknosa'da yeniden yapılandırma işlemlerini tamamladık. İki şirketimizde de daha iyi performans bekliyoruz. Bazen basında haberler görüyoruz, Carrefour ile ilgili... Bizim Sabancı Holding olarak, CarrefourSA'dan çıkma planımız yok."

"Kurlar nedeniyle enflasyon oranının yüzde 8-9 arasında olmasını bekliyoruz"

Zafer Kurtul, 2017 beklentilerine ilişkin de, "2017, biraz daha belirsizliklerle dolu bir yıl olarak görülüyor. Hem dış kaynaklar hem de ülkemizin içinde bulunduğu durumla ilgili şartlar nedeniyle böyle bir beklentimiz var. Yurt dışında özellikle ABD'deki yönetim değişikliği, yeni yönetimin yapmak istedikleri ve bunların özellikle gelişmekte olan ülkelere etkilerini tahmin etmek son derece zor." değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in faiz artırmasıyla yatırımların ABD'ye kaymasının muhtemel olduğunu ifade eden Kurtul, büyük ABD'li şirketlerin paralarının ülkelerine dönmesinin gelişmekte olan ülkeler için olumsuz olacağını söyledi.

Türkiye'de 2017'de büyümenin biraz daha zor olacağı tahmininde bulunan Kurtul, kurlar nedeniyle enflasyon oranının yüzde 8-9 arasında olmasını beklediklerini kaydetti. Kurtul, 2016'da kur riskini çok iyi yönettiklerini, bunu gelecek yıl da aynı şekilde sürdüreceklerini vurguladı.

"Herkes 2016 için zor bir yıl olduğunu söylüyor"

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül de herkesin 2016 için zor bir yıl olduğunu söylediğini ifade ederek, "Ben de kendi kendime soruyorum. Kolay bir yıl gördük mü? 40 yıldır çalışıyoruz, her yılın ayrı bir heyecanı var. Zor lafını lügatımızdan çıkarmamız lazım." dedi.

Yüngül, bu yıl planladıklarını yaptıklarını, aşağı yukarı 450 milyon dolarlık bir yatırımı hayata geçirdiklerini belirterek, "Büyüme olarak hedefimiz hep Türkiye büyümesinin 10 puan üstü olarak planımızı yapıyoruz. Bu rakam bu yıl yüzde 12. Hem faaliyet karı hem EBITDA olarak istediğimizden daha iyi yerlerdeyiz." şeklinde konuştu.

Vestel olarak 155 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, Türkiye'de ne konuşuyorlarsa diğer ülkelerde de aynı sıkıntıların görüldüğünü, her ülkede belirli zorlukların yaşandığını dile getiren Yüngül, "Bu yüzden enseyi karartmaya gerek yok. Bunu nasıl avantaja çeviririz diye düşünmemiz lazım." ifadesini kullandı.

Vestel olarak bu yıl hedeflerini tutturduklarını kaydeden Yüngül, Avrupa büyümesinin gelecek 10 yılda düşeceğini öngördüklerini, Avrupa dışı ülkelere biraz daha güçlü gitme planları olduğunu, bu planın işlediğini, Avrupa'nın ihracatlarındaki payının düştüğünü anlattı.

Yüngül, enerji sektöründeki yatırımlarına değinerek, bu alanda Pakistan, İsrail ve İran olmak üzere 3 ülkeyi hedeflediklerini, İsrail'de bin 100 megavatlık bir güce eriştiklerini, bu rakamın İsrail'in yüzde 7,5'una denk geldiğini söyledi.

Yüngül, tekstilde de bütün zorluklara rağmen bütçelerini tutturduklarını, özellikle ABD'de ciddi bir büyüme sağladıklarını kaydetti.

"2017 döviz kuru hedefimiz 3,5 lira"

Ömer Yüngül, Avrupa topluluğunun çok önemli olduğunu, grup olarak ihracatlarının yüzde 65'ini bu bölgeye yaptıklarını söyledi.

Holding olarak ürettikleri ürünlerde akıllı şehirler kavramını ön planda tuttuklarını ifade eden Yüngül, 2017'de Vestel'de iki büyük fabrika yatırımına daha başlayacaklarını bildirdi.

Yüngül, "Jeotermalde zaten her yıl 70-80 megavatlık yatırım yapacak şekilde 2021'e kadar bütün siparişlerimizi verdik. Pakistan'da yeni bir enerji santraline başlayacağız. İsrail'de enerji yatırımı görüşmeleri sürüyor." diye konuştu.

Yüngül, 2017 için döviz kuru hedefini 3,5 lira olarak koyduklarını, bunun aşağıda veya yukarıda olabileceğini söyledi.

"Bu yıl bütçe öngörülerimiz gerçekleşti"

Kibar Holding CEO'su Tamer Saka ise 2016'da yıl bazında hedefledikleri teknolojik değişimle ilgili yatırımlara devam ettiklerini belirterek, alüminyum şirketinde kapasite artırımına yönelik kararları olduğunu, yatırıma başladıklarını ve söz konusu yatırımın 2017'nin şubat veya mart ayında tamamlanacağını bildirdi.

Ambalaj tarafında da yatırıma başladıklarını, bu yatırımın nihai noktaya doğru gittiğini, Ocak 2017'de tamamlanmış olacağını ve 65 milyon avroluk yatırım yaptıklarını anlatan Saka, yıl geneline baktıklarında bütçelerini tutturduklarını, karlılık açısından önceki yıllara göre daha iyi noktaya geldiklerini, bütçeyle ilgili öngörülerinin gerçekleştiğini kaydetti.

Saka, gelecek yılın 2016'dan daha iyi olacağı yönünde beklentisi bulunduğunu ifade ederek, 2017'de de yatırımlarına devam edeceklerini bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ceo Ajanda 2017 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te Ramazan Ayı ve Bayram Boyunca 85 Ton Baklava Satıldı
    13:08 Gaziantep'te Ramazan Ayı ve Bayram Boyunca 85 Ton Baklava Satıldı

    Gaziantep Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, şehirdeki baklava satışlarının bu yıl Ramazan ayında önemli bir artış gösterdiğini ve geçen yıla göre satışların 85 tona yükseldiğini belirtti. Katmerci, bu artışın Gaziantep'in geleneksel lezzetlerine olan ilginin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, Ramazan ayının bereketiyle birlikte Gaziantep baklavasına olan talebin arttığı ve bu durumun satışlara olumlu yansıdığı ifade edildi. Geçen yıla göre yeni bir rekora imza atan Gaziantep, bu yıl 85 ton baklava sattı ve hedeflerinin 100 ton baklava satışı yapmak olduğunu açıkladı. En çok tercih edilen baklavanın klasik Gaziantep baklavası olduğu da belirtildi.

  • İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı
    13:05 İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı

    İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırısı sonrası ortaya çıkan gerilim nedeniyle borsalarda iniş çıkışların meydana gelmesiyle, uzmanlar gerilime rağmen altına rağbetin arttığını belirtti. Türkiye'deki borsaların kapalı olduğu Ramazan Bayramı tatili sürecinde altın gramı 3 bin lira seviyelerine kadar çıktı. İran-İsrail gerilimi ve Ortadoğu'daki savaşın etkisiyle altına talep artarken, sarrafiye ürünlerinde tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

  • Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi
    12:49 Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Azerbaycanlı ve Türk sigortacıların katılımıyla düzenlenen Insurtech Zirvesi'ne Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev, Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Taleh Kazımov ve iki ülkenin sigorta şirketlerinin yetkilileri katıldı. Etkinlikte, finans ve sigorta sektörlerinde dijital transformasyonun önemi vurgulandı ve Türkiye'nin sigorta sektöründeki tecrübesinin Azerbaycan'a katkı sağlayacağı belirtildi.

  • Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli
    12:40 Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli

    Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Kahveci, bu işlemlerin mali müşavirlere ek iş yükü getirdiğini ve emeklerinin karşılığını almaları gerektiğini belirtti.


Advertisement