Ceo Club Buluşması - Son Dakika
Ekonomi

Ceo Club Buluşması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Türkiye'nin TTIP içinde olması son derece önem arz ediyor.

08.01.2015 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB)-ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) içinde olmasının son derece önem arz ettiğini belirterek, "Türkiye olarak biz sağlıklı bir rekabet ortamından hiçbir zaman kaçmayız, her alanda rekabet etmeye hazırız. Birtakım trafik sapması dediğimiz yol ve yöntemleri kullanarak bizimle rekabet etmeye kalkarlarsa biz buna 'hayır' deriz" dedi.

Elvan, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda Capital ve Ekonomist Dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club Buluşması'nda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Hukuki altyapı konusunda bakanlığın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Elvan, Kamu İhale Kanunu'nun Avrupa Birliği'yle (AB) uyum çerçevesinden yeniden tasarlandığını ancak sektörel alanda yapılan düzenlemelerde bir ilerleme kaydedilemediğini belirterek, söz konusu kanunun baştan aşağı yeniden ele alınacağını söyledi.

Elvan, Çin ile İpek Yolu projesi konusundaki ilişkiler hakkında bilgiler vererek, bu projeyi çok önemsediklerini vurguladı.

Proje çerçevesinde Gürcistan ve Azerbaycan'la çok fazla detaylı görüşmelerin yapıldığını kaydeden Elvan, şunları aktardı:

"Bizim açımızdan problem teşkil ettiğini düşündüğümüz Hazar geçişinin daha düzenli hale getirilmesi ve tarifeli sefer sistemlerinin oluşturulması yönünde Azerbaycan Ulaştırma Bakanlığı'yla kapsamlı görüşmelerimiz, tartışmalarımız oldu. Bu konuda bazı somut adımlar attılar, önümüzdeki dönemde de atılacak. Hatta şunu da teklif ettim; ortak bir şirket de kurabiliriz. Türkiye olarak biz hissedar da olabiliriz, taraf da olabiliriz şeklinde. Bu konuda olumlu bazı adımlar atıldı. Hazar geçişi itibarıyla sefer sayılarında artış oldu. Kars-Tiflis- Bakü hattını tamamlamamız halinde bu çok daha canlanacaktır diye düşünüyorum.

Özellikle bu hattın avantajı şu; bizim Uzakdoğu'ya iki ana bağlantı hattımız var. Bunlardan biri Gürcistan-Azerbaycan üzerinden Türkmenistan- Kazakistan hattına çıkan bir güzergah. Diğeri de İran üzerinden Çin'e kadar uzanan bir hat. İlk hat, İran üzerinden geçen hatta göre çok daha kısa ve hızlı ulaşabileceğiniz bir hat. Gürcistan üzerinden geçen hattın inşasıyla İran üzerinden geçen hattın önemi azalacaktır. Çin yönetimiyle görüşmeye gelince bir planımız var, şubat ayı içerisinde bir ziyaret planlıyoruz."

"Demiryolu için de ring oluşturmak istiyoruz"

Bakan Elvan, İstanbul'daki trafik yoğunluğuna ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, mevcut otoyola paralel bir otoyol yaptıklarını anımsatarak, bu projenin Tekirdağ Kınalı'ya kadar uzandığını ifade etti.

Tekirdağ üzerinden Çanakkale'ye ve buradan da Balıkesir'e kadar uzanan bir otoyol projelerinin bulunduğuna da değinen Elvan, projeyi İstanbul'un trafiğine çok önemli bir katkı yapacak olmasından dolayı çok önemsediklerini dile getirdi.

Elvan, projenin tamamlanmasıyla Ege Bölgesi'nden ve Orta Anadolu'nun batısından Trakya'ya ve yurtdışına çıkmak isteyen araçların İstanbul'dan geçmek zorunda kalmayacaklarına dikkati çekerek, projeye demiryolu hattı ilave ettiklerini ve tamamlanmasının ardından ihaleye çıkmayı hedeflediklerini söyledi.

İzmit Körfez Geçişi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve İstanbul'daki metro hatları projelerinde gelinen noktayı anlatan Elvan, Sabiha Gökçen Havaalanını Kaynarca'ya bağlayacak olan metro projesinin de ihalesine çıktıklarını kaydetti.

Bakan Elvan, bir katılımcının " Marmara Bölgesi'nin nüfus açısından yükünü hafifletecek projeniz var mı? sorusuna, "Marmara Bölgesi nüfus itibarıyla çok yoğunlaştı. İnsanların Marmara'ya yerleşmelerinin, gidiş gelişlerinin engellenmesi gibi bir şey söz konusu değil ama biz bakanlık olarak şunu yapmak istiyoruz; Marmara Bölgesi'nde otoyol itibarıyla bir ring oluşuyor. Bunu uzun vadede sadece otoyol için değil demiryolu için de oluşturmak istiyoruz" şeklinde yanıt verdi.

"İstanbul'da denizyolu taşımacılık oranının oldukça düşük"

Elvan, 4G'de yerli teknolojinin kullanılmasıyla ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, bakanlığın ilgi alanına giren konularda yerli üretimin teşviki yönünde çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Diğer alanlarda da yerli üretimi teşvik edici tedbirler aldıklarını vurgulayan Elvan, yüksek hızlı tren ihtiyaçlarının olduğunu ve bunun yerli üretilmesi konusunda tasarımsal çalışmaların tamamlandığını, mühendislik ve endüstriyel tasarıma yönelik ihaleye de çıkıldığını anımsattı.

Elvan, şu anda 70 civarında yüksek hızlı tren ihtiyacının bulunduğuna işaret ederek, "İhaleye çıktığımızda minimum yerlilik oranı yüzde 51 olacak. İkinci şartımız ise bu yatırımı, üretimi Türkiye'de gerçekleştireceğiz. Son olarak da eğer yabancı bir firmaysa da en az yüzde 20 hissesi olan bir yerli ortakla çalışacak. Bu şartlara uyanları değerlendirmeye alacağız" şeklinde konuştu.

Bilgi ve İletişim sektörüne yönelik bakanlığın bütçesinde 1 milyar liralık kaynak olduğunu aktaran Elvan, "Bu rakamı özellikle Ar-Ge projelerinde kullandırmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmaları tamamladık. Bugün yarın yönetmeliğimiz çıkıyor. Ar-Ge faaliyetinden bulunmak, ürün ortaya koymak isteyen firmalarımıza, kamu özel kesime kullandırmak istiyoruz" değerlendirmelerini yaptı.

Bakan Elvan, bir katılımcının "Karayolu ve demiryolu projelerinin yanında denizyoluna bakış nasıl?" sorusuna "Denizyolunun taşımacılıkta kullanımına yönelik çalışma başlattık. 1,5 aydan beri çalışıyorlar. İstanbul'da özellikle denizyolu taşımacılık oranının oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Bunu artırma yönünde bazı çalışmalarımız var. Örneğin, özellikle trafiğin hafifletilmesi açısından Marmara Denizi'nin güney kesiminde ve kuzeyindeki bazı yerlerde yeni rampalar düşünüyoruz. Taşımacılık açısından tırların ve çekicilerin trafiğe girmeden denize aktarılmasına yönelik bir takım tedbirler alıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. İleride paylaşacağız" cevabını verdi.

Türkiye'deki tersanelerin kapasitenin oldukça düşük olduğuna da değinen Elvan, çok sayıda irili ufaklı tersane olduğunu, bunların işletme yönetiminin gözden geçirilmesi ve bütün halinde bakılması gerektiğini dile getirdi.

"Her alanda rekabet etmeye hazırız"

Alt yapının ortak kullanıma yönelik soruya Elvan, bununla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Ro-Ro taşımacılığına ilişkin soru üzerine Elvan, bu konunun önceliklerinin arasında yer aldığını ifade ederek, karayolu taşımacılığında Türkiye'nin iyi konumda olduğunu, özellikle Bulgaristan ile yaşanılan sorunun ardından Ro-Ro'nun geliştirilmesi talimatı verdiğini söyledi.

Elvan, İstanbul trafiğini rahatlatması açısından bu konuyu önemsediğini anlatarak, Ro-Ro taşımacılığının yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Kruvaziyer limanlarına yönelik soruya Elvan, liman master planının olmamasının Türkiye'nin en önemli eksikliklerinden biri olduğunu belirterek, "Bir yatırımcı 10 yıl, 20 yıl sonraki Türkiye resmini görmesi lazım, yoksa yatırım yapmaz. Biz bu resmi limanlarda ortaya koymamız lazım. Biz bunu yapacağız. Türkiye'nin ciddi bir transit geçiş alt yapısına ve avantaja sahip olduğunu biliyoruz. Ulaşım mesafesi açısından Çandarlı'nın minimum mesafede maksimum hedefe ulaşabildiğini gördük. Bu alanda ciddi potansiyelimiz var" diye konuştu.

Posta Kanununa ilişkin soruya Bakan Elvan, bu konudaki çalışmaları tamamladıklarını, nihai karar aşamasına gelindiğini ifade ederek, ilk kez posta sektöründe yetki belgeleri vermeye başladıklarını kaydetti.

Elvan, evrensel fon aktarılacak kesintiye ilişkin de bunu yapmak zorunda olduklarını aktararak, "Eğer siz kar edemeyeceğiniz bir alana yatırım yaparsanız evrensel fonda toplanan parayı size aktaracağız, bu konuda açığız. 'Yatırımımı İstanbul, Ankara, İzmir'e yapayım, Hakkari'ye hiçbir yatırım yapmayayım, oraya devlet yatırım yapsın'… Oraya da sen yatırım yapacaksın. Yap yatırımını evrensel fondan size destek sağlayalım. O fon da sizin için. Biz o parayı hükümetin herhangi işi için kullanmıyoruz. Sizden aldığımız parayı size iade ediyoruz" şeklinde konuştu.

Gümrük Birliği'nin bağlayıcılığına yönelik soruya da Bakan Elvan, Gümrük Birliği'ne ilişkin Ekonomi Bakanlığı'nın çalışma yürüttüğünü belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle TTIP görüşmeleri son derece önemli. Türkiye'nin bunun içinde olması son derece önem arz ediyor. Türkiye olarak biz sağlıklı bir rekabet ortamından hiçbir zaman kaçmayız, her alanda rekabet etmeye hazırız. Birtakım trafik sapması dediğimiz yol ve yöntemleri kullanarak bizimle rekabet etmeye kalkarlarsa biz buna 'hayır' deriz. Güney Amerika'da üretilen bir otomobili Avrupa'ya getirip Avrupa'da üretilmiş gibi Türkiye'ye satarlarsa biz buna 'hayır' deriz. Değişik yol ve yöntemler kullanarak Türkiye'nin rekabet gücünü kırmak isterlerse biz de ona yönelik tedbirimizi alırız." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ceo Club Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.


Advertisement