Cerablusluların Yüzü Türkiye ile Gülüyor - Son Dakika
Güncel

Cerablusluların Yüzü Türkiye ile Gülüyor

Cerablusluların Yüzü Türkiye ile Gülüyor

GAZİANTEP'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan ve 24 Ağustos'ta TSK tarafından başlatılan Fırat Kalkanı harekatı ile desteklenen ÖSO güçlerinin IŞİD'i temizlemesiyle güvenli hale getirilen Suriye'nin Cerablus kentinde yaşayanların yüzü Türkiye ile gülüyor.

14.09.2016 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAZİANTEP'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan ve 24 Ağustos'ta TSK tarafından başlatılan Fırat Kalkanı harekatı ile desteklenen ÖSO güçlerinin IŞİD'i temizlemesiyle güvenli hale getirilen Suriye'nin Cerablus kentinde yaşayanların yüzü Türkiye ile gülüyor.

2 yılı aşkın süre IŞİD'in denetiminde olan Cerablus, geçen 24 Ağustos günü TSK'nın başlattığı Fırat Kalkanı harekatı ile desteklenen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin kontrolüne geçti. Cerablus merkezi ve çevresindeki köyleri denetimine alan ÖSO güçleri, ilçedeki mayın ve el yapımı patlayıcıları da imha ettikten sonra IŞİD'den kaçarak Türkiye veya Suriye'nin iç kesimlerine giden Cerabluslulara 'geri dön' çağrısı yaptı. ÖSO'nun çağrısının ardından ilçeye dönen sivillerin sayısı 20 bini buldu. Bu sayının ilçe nüfusunun yüzde 70'ine denk geldiği belirtildi. 2 bini Türkiye'den geri kalanlar ise Cerablus çevresinden dönen siviller, kurban Bayramı'nı evlerinde hüzünle geçirirken, ilçedeki altyapı, elektrik ve su eksikliği de Türkiye tarafından giderilerek çözüme kavuşturuldu. Cerablus'ta yaşayanların temel ihtiyaçları ise, Türkiye'den AFAD, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarınca gönderilen yardımlarla karşılanıyor. AFAD ve Kızılay tarafından ilçe merkezinde kurulan mobil aşevinde günlük 2 öğün 10 bin kişiye sıcak yemek ve ekmek veriliyor.

AK PARTİ GENÇLİK KOLLARI CERABLUS'TA

Son olarak bugün AK Parti Gençlik Kolları'nın organizasyonuyla toplanan gıda, giyecek ve oyuncaklar, Karkamış Sınır Kapısı'ndan Cerablus'a getirildi. Yardımların geldiğini gören Suriyeliler, alana koşarak geldi. Suriyeliler, kadın ve erkek olarak ayrı ayrı noktalarda oluşturdukları uzun kuyruklarda gönderilen yardımlardan aldı. Çocuklara da yine erkek ve kız olarak oluşturdukları kuyruklarda oyuncak dağıtımı yapıldı. Küçük çaplı izdihamların yaşandığı yardımlardan alan Suriyeliler, Türkiye ve Türk halkına hem Cerablus'un IŞİD'den temizlenmesine, hem de kendilerine ulaştırılan yardımlarından dolayı Erdoğan sloganları atarak teşekkür etti.

AK PARTİLİ ŞİMŞEK: CERABLUS'A TÜM TÜRKİYE'NİN SELAMINI GETİRDİK

AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanvekili Abdulkerim Buğra Şimşek, bayramda Suriyelileri yalnız bırakmadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Yıllardır dünyanın gözü önünde yaşanan insanlık dramına karşı tek başına sesini çıkarak, mazlum Suriye halkının yanında duran, ülkesinden sürgün edilen insanlara yurt olan Türkiye, hain bir darbe girişimini püskürttükten yalnız bir ay sonra Cerablus operasyonuyla birlikte, bu coğrafyada Türkiye'ye rağmen hiç bir planın işlemeyeceğini, DAEŞ, PKK/PYD gibi hiç bir çetenin hükümdarlık kuramayacağını dünyaya gösterdi. Suriye'de katil Esed rejiminin, DAEŞ vahşetinin ve etnik temizlikle bölgedeki kardeşlerimize kan kusturan eli kanlı PYD'nin karşısında özgür Suriye'nin yiğit evlatlarının yanında saf tutmak için buradayız. Çünkü biliyoruz ki; ne Esed Suriyelileri, ne DAEŞ Müslümanları, ne de PYD Kürt kardeşlerimizi temsil ediyor. Bugün Cerablus'a tüm Türkiye'nin selamını getirdik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım'ın selamını getirdik."

CERABLUS'UN GÜVENLİĞİNİ ÖSO SAĞLIYOR

Cerablus ilçe merkezinde üzerinde uçaksavar gibi ağır silahların bulunduğu kamyonetlerle devriye gezen Özgür Suriye Ordusu güçleri, ilçenin güvenliğini sağlıyor. Aralarında çocukların da bulunduğu silahlı ÖSO üyelerinin, ilçe merkezinde devriye gezdikleri görüldü. ÖSO güçleri, ayrıca ilçe ve kırsalda IŞİD tarafından tuzaklanan mayın ve el yapımı patlayıcıları da kontrollü şekilde imhasını sürdürüyor.

KRİTİK BİNALARIN GİRİŞİNDE ERDOĞAN POSTERLERİ

Cerablus'un ilçe merkezinde ÖSO tarafından karargah olarak kullanılan bina ile Cerablus Halk Meclisi'nin girişinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan posterleri asıldığı görüldü. Yine ilçe merkezinde dolaşan bir çok Suriyeli'nin de elinde Cumhurbaşkanı Erdoğan posterleri ve Türk bayrakları taşıdıkları görüldü. Bu arada IŞİD'in kontrolünü sağlarken Cerablus sokaklarındaki duvarlara çizdikleri yazı ve amblemler de dikkat çekti.

ESNAF İŞYERLERİNİ AÇTI

Cerablus kent merkezindeki esnaf, bayramın üçüncü gününde de işyerlerini açtı. Cerablus'a dönen Suriyelilerin, günlük ihtiyaçlarını açık işyerlerinden karşılıyor. IŞİD'in temizlenmesinin ardından ilçe merkezindeki kontrolü sağlayan ÖSO üyeleri de, Türkiye ve Türk halkına teşekkür etti.

CERABLUS'A DÖNÜŞLER SÜRÜYOR

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin, IŞİD'in temizlendiği Cerablus'a dönüşleri de sürüyor. Cerablus'a dönmek isteyen Suriyeliler, Karkamış Sınır Kapısı'na geliyor. Bugün öğleden sonra Karkamış Sınırı'na gelen 100 kişilik grup, AFAD Göç İdaresi Müdürlüğü'nde işlemlerini yaptırdıktan sonra ülkelerine döndü.

- Cerablus

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cerablusluların Yüzü Türkiye ile Gülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement