Cerattepe Davasında Avukatlar Duruşmadan Çekildi - Son Dakika
Güncel

Cerattepe Davasında Avukatlar Duruşmadan Çekildi

Artvin Cerattepe'de yapılmak istenenen maden için hazırlanan ÇED raporuna karşı açılan davanın karar duruşmasında reddi hakim talep eden avukatlar salonu terk etti.

19.09.2016 18:19  Güncelleme: 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in Kafkasör Yaylası'ndaki Cerattepe'de maden çıkarılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın bugün görülen karar duruşmasında avukatlar reddi hakim talebinde bulunarak duruşma salonunu terk ettiler.

70'E YAKIN AVUKATTAN 20'YE YAKINI DURUŞMA SALONUNA GİREBİLDİ

Rize İdare Mahkemesi'nde saat 09.00'da görülen davanın karar duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. Davaya müdahil olan 70'ye yakın avukattan 20'ye yakını duruşma salonuna girebilirken, saat 12.00'a gelindiğinde dava duruşmasına 15 dakika ara verildi. Aranın ardından davanın görülmesine tekrar başlandı. Verilen aranın ardından süren dava duruşmasında hakim ve mahkeme heyetinin tarafsızlığını kaybettiği gerçeksiyle müdahil avukatlar, reddi hakim talebinde bulunarak saat 14.00 sıralarında salonu terk ettiler.

Adliye önünde açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, Rize İdare Mahkemesi'ne daha önce defalarca geldiklerini ve Rize'de sorun yaratacak hiçbir faaliyet içerisinde olmadıklarını ifade etti. İlk kez bu dönemde Rize Valisi tarafından basın açıklamalarının yapılmasının dahi engellenmesi yönünde karar alındığını hatırlatan Kalın şunları söyledi:

"Bu duruşma için sabah 5'de yola çıktık. Rize'ye gelen kadar yolumuz 5 kez kesildi ve arandık. Avukatlar olarak biz geçtik ama bazı davacı müvekkillerimiz ve bu davayı izlemek isteyen arkadaşlarımızın önemli bir kısmı yollarda mahsur bırakıldı. Mahkemeye ve adalete erişim hakkı, mahkemelerin aleniyeti ilkesi ihlal edilmiş oldu. Adaletin gerçekleşmesi bu tür usul kurallarına bağlıdır. Bu usul kuralları yerine getirilmeden, adalete erişim hakkı hiçbir koşul olmaksızın sağlanmadan burada adalet aramanın bir anlamı kalmamıştır. Biz her ne kadar davanın özünü anlatmışsak ta başka bir şekilde müvekkillerimizin olmadığı bir yargılama ile adalete erişemeyeceğimizi anladığımızdan, mahkeme hakimlerini reddetmeye karar verdik. Valiliğin kararı gereği başka bir açıklama yapmak durumunda değiliz. Kamu idarecilerinin, emniyet güçlerinin geriye dönecek Artvinli hemşehrilerimize gelirken gösterdikleri zorlukları hiç olmazsa giderken göstermemelerini rica ediyoruz."

NUR NEŞE KARAHAN: YAŞAMIMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, Artvin halkının kararlı olduğunu belirterek, şirketin geldiği gibi gideceğini söyledi, "Biz yaşamımızı savunuyoruz. Asla vatan haini değiliz. Yaşamımızı savunmaya devam edeceğiz. Yasa dışı bir şey yapmadık, bundan sonrada yapmayacağız" diye konuştu.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ALTIOK: ARTVİN HALKININ YANINDAYIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ise, Cerattepe'de yaşam mücadelesi verenlerin baskı ve tehdit altına alınmaya çalışıldığını belirterek,"Doğmamış çocukların gelecekleri adına buradayız. Doğa ve yaşam hakkı için, adil yargı hakkı için buradayız. Cerattepe davası Artvinliler bitti demedikçe bitmeyecektir. Biz de onların mücadelesinin yanında olacağız" ifadelerini kullandı.

"MAHKEMELER ONLARIN CERATTEPE BİZİM OLACAK"

Reddi hakim kararını değerlendiren CHP Bursa Milletvekil Orhan Sarıbal da, "Siyasal bir mahkeme ile karşı karşıya kaldık. Hukuk bitmiş durumda. Rize ve Artvin valilerinin yasak kararları ve aramalarla mahkemenin, bir prosedürü yerine getirmek için kurulduğunu gördük. Valilerin açıklamaları, 'bu karar aslında verilmiş' anlamına geliyor. Bu kararın sorumlusu siyasal iktidardır. Mahkemeler onların olsun, Cerattepe bizim olacak" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, reddi hakim sürecine davacıların mahkemeye erişim hakkının engellenmesi nedeniyle gelindiğini belirterek, "Mahkemenin tarafsız ve bağımsız olmadığını, idarenin mahkeme üzerinde baskısı olduğunu ve geçmişteki mahkeme üyelerinin de Cerattepe davasını kabul ettikleri için görevden alındığı söylenerek reddi hakim talebinde bulunuldu" ifadesini kullandı.



Cerattepe Davasında Avukatlar Duruşmadan Çekildi

Son Dakika Güncel Cerattepe Davasında Avukatlar Duruşmadan Çekildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement