Çerkez Sürgününün 152. Yılı - Son Dakika
Güncel

Çerkez Sürgününün 152. Yılı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kortej yürüyüşü Denize çelenk bırakılması ve karanfiller atılması Sahilde "Nart ateşi" yakılıp, çevresinde mezar taşı nöbeti tutulması Ölenlerin anısına meşalelerin kuma saplanması Çerkez sürgününün 152. yılı Rusya'dan sürgün edilen Çerkezler, Kocaeli'de düzenlenen etkinlikte anıldı KAFFED Başkanı Aslankaya: "Burası bizim için Çanakkale Şehitliği kadar kutsal ve önemsediğimiz bir mekandır" Kafkas Dernekleri Federasyonunca (KAFFED), 1864 yılında Rus-Kafkas Savaşı sonrası bir milyonun üzerinde Çerkez'in sürgün edilmesi nedeniyle Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde anma etkinliği düzenlendi.

15.05.2016 00:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kortej yürüyüşü

Denize çelenk bırakılması ve karanfiller atılması

Sahilde "Nart ateşi" yakılıp, çevresinde mezar taşı nöbeti tutulması

Ölenlerin anısına meşalelerin kuma saplanması Çerkez sürgününün 152. yılı

Rusya'dan sürgün edilen Çerkezler, Kocaeli'de düzenlenen etkinlikte anıldı

KAFFED Başkanı Aslankaya:

"Burası bizim için Çanakkale Şehitliği kadar kutsal ve önemsediğimiz bir mekandır"

Kafkas Dernekleri Federasyonunca (KAFFED), 1864 yılında Rus-Kafkas Savaşı sonrası bir milyonun üzerinde Çerkez'in sürgün edilmesi nedeniyle Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde anma etkinliği düzenlendi.

Kefken Karaağaç köyündeki etkinlik, Sürgün Anıtı'nda başladı. Daha sonra Babalı köyü Merkez Camisi'nde toplanan grup üyeleri, sahile yürüdü. Denize üzerinde "21 Mayıs 1864" yazan çelenk bırakıldı ve karanfiller atıldı.

Katılımcılar sahilde "Nart ateşi" yakıp, çevresinde "mezar taşı nöbeti" tuttu. Etkinlik, ölenlerin anısına meşalelerin kuma saplanması ve "Sürgün Andı" okunmasıyla sona erdi.

"Mağaralarda yaklaşık 6 ay yaşamışlar"

KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye, Avrupa ve Kafkasya'dan gelen Çerkezlerin Kandıra'da toplandığını söyledi.

Çerkezlerin, geçmişini unutmamak ve tarihini gelecek kuşaklara aktarmak için toplandığını ifade eden Aslankaya, programa yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını kaydetti.

Aslankaya, Kandıra'nın sürgün tarihinde önemli bir yeri olduğunu dile getirerek, "Buradaki mağaralarda yaklaşık 6 ay yaşayıp daha sonra normal yaşama dönmüşler. Burası bizim için Çanakkale Şehitliği kadar kutsal ve önemsediğimiz bir mekandır. Gelip burada geçmişte kaybettiklerimizi anıyoruz. Dualar ediyoruz. Her yıl katılım artıyor." diye konuştu.

Etkinliğe Kahramanmaraş'tan katılan Dağıstanlı Serdar Usta da, her yıl anma etkinliğine katılmaya gayret gösterdiğini belirterek, atalarının yasını tuttuklarını bildirdi.

Yaşamını yitiren herkes için meşale yaktıklarını aktaran Usta, hüzünlü olduklarını söyledi.

Çerkez Sürgününün 152. Yılı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çerkez Sürgününün 152. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement