Çermik'te Eğitim Her Engeli Aşar Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Çermik'te Eğitim Her Engeli Aşar Konferansı Düzenlendi

Çermik\'te Eğitim Her Engeli Aşar Konferansı Düzenlendi

Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Melike Belkıs Rehabilitasyon Merkezi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Kale Ortaokulu Konferans Salonu’nda engelli çocukları bulunan ailelere yönelik ’Eğitim, her engeli aşar, yeter ki doğru ve zamanında uygulansın’ konulu konferans verildi.

07.10.2015 12:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Çermik ilçesi Melike Belkıs Rehabilitasyon Merkezi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Kale Ortaokulu Konferans Salonu'nda engelli çocukları bulunan ailelere yönelik 'Eğitim, her engeli aşar, yeter ki doğru ve zamanında uygulansın' konulu konferans verildi.

Konferansa Selahattin Eyyubi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Saliha Antar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Bozdoğan, Özel Melike Belkıs Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Muharrem Kara, kurum çalışanları ve aileler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Özel Melike Belkıs Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Muharrem Kara, 2008 Şubat ayında açtıkları Özel Melike Belkıs Rehabilitasyon Merkezi'nde zihinsel ve bedensel engelli çocuklara hizmet verdiklerini belirterek, 2014 yılından itibaren ise zihinsel ve bedensel engellilerin yanı sıra işitme engellilere de hizmet vermeye başladıklarını söyledi. Daha sonra konuşma yapmak için söz alan Yrd. Doç. Dr. Psikolog Saliha Antar, beynimizin sıradan bir organ olmadığını ve insanların beyni sürekli olumsuz yönde kullandığını söyleyerek, "Beynimizi ve bedenimizi cezaevlerine dönüştürmeyelim. Beynimize aldığımız veya tuttuğumuz düşünce ve duyguları ya kabul etmeli, ya da salıverelim ki beden ve beyinler serbest kalsın. Beden ve beyinler serbest değil ki doğru kararlar verelim. Beyinler özgür olmadığı sürece doğru kararlar verilmez. İnsan son derece evrensel bir varlıktır. Normal insan yeteneklerini gerçekleştirme, çalışabilme, kendisine ve çevresine zarar vermeyen insan normal bir insandır. Doğru algı ve yorum bilgi işi değil, zeka işi de değil eğer zeka ve bilgi işi olsaydı dünyadaki savaşlar dururdu" dedi.

Doğru algı ve yorumun ahlak işi, kişilik işi ve akıl işi olduğunu belirten Antar, "Eğer bu üç işi gerçekleştirebiliyorsak o zaman doğru algı ve yorum yapabilinir. Bu farklı eksiklik davranış bozukluğuna götürüyor. Allah insana 12 açık kapı ve bunlar duyum ve algıdır. Her şey beyinde başlar ve beyinde biter. İnsanları hayvanlardan ayıran tek şey değişen özelliğidir. Öğrenebilen, aklı olan, düşünebilen, ayırt edilebilen ve değişen bir varlıktır. Beynimizi sağlıklı kullanırsak bizim dostumuz olur ve eğer sağlıksız kullanırsak düşmanımız olur" diye konuştu.

Üstün zekalı çocukların en çok bataklıklara sürüklendiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Saliha Antar, biz ülkemizde üstün zekalı çocuklarımıza gerekli eğitimleri verebilseydik ülkemiz bugün daha farklı bir konumda olurdu diyerek, beyinde zeka sevileri vardır. 0-70 arası engellilerin seviyeleri, 85-110 arası normal zeka seviyesi, 110 üzeri ise üstün zekalılar seviyesidir. Hırsızlık yapan, uyuşturucu madde kullanan ve suça bulaşan çocuklar genelde üstün zekalı çocuklardır. Bu çocuklarımızı sahiplenemediğimiz ve bunlara gerekli eğitimleri veremediğimiz zaman bizler kaybeder başkaları kazanır" şeklinde konuştu.

Engelli lafını hiçbir zaman benimsemediği ve sevmediğini dile getiren Antar, engelli çocukların olduğu gibi kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Antar, "Bir anne-baba için kabullenmek zordur ama eğitim, her engeli aşar yeter ki doğru ve zamanında uygulansın" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda ailelerden gelen soruları cevaplayan Yrd. Doç. Dr. Saliha Antar'a İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Bozdoğan tarafından günün anısına plaket verildi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çermik'te Eğitim Her Engeli Aşar Konferansı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement