Çermik ve Çüngüş, Türkiye'nin Şaraplık Üzüm Üssü Oldu - Son Dakika
Güncel

Çermik ve Çüngüş, Türkiye'nin Şaraplık Üzüm Üssü Oldu

Çermik ve Çüngüş, Türkiye\'nin Şaraplık Üzüm Üssü Oldu

Diyarbakır'ın Çermik ve Çüngüş ilçelerinde yıllık 5 trilyon ciroya sahip olan şaraplık üzümlerden beklenti arttı. Üreticilerin yıllık 10 trilyon ciro beklentisi var.

19.11.2015 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en iyi şaraplık üzümlerinin yetiştiği, belki de dünyanın en iyi şaraplık üzümlerinin olduğu belirtilen Diyarbakır'ın Çermik ve Çüngüş ilçelerindeki üzümler yurdun dört bir yanına gönderilmeye başlandı. Bu yıl batı illerindeki fabrikalara 2 bin tona yakın nakliye yapılırken, üzümüm yıllık ticaret hacminin 10 trilyona yaklaştığı belirtiliyor.

Diyarbakır'ın Çermik ve Çüngüş ilçelerinde yetişen şaraplık üzümler yurdun dört bir yanına gönderilmeye başlandı. Şimdiye kadar 7 şehirdeki fabrikalara 2 bin tona yakın üzüm nakledilirken, dünyada sadece Çermik'te yetişen Öküzgözü ve Boğazkale üzümlerinden en kaliteli şarap üretiliyor.

Üzüme destek isteniyor

Üzüm yetiştiricileri, dünyanın en kaliteli üzüm çeşitlerinin bazılarının Çermik ve Çüngüş ilçelerinde yetiştiğini belirtirken, bu üzüm çeşitlerine sahip çıkılması gerektiğini belirtiyorlar. Ürettikleri kaliteli üzümleri iyi bir fiyata fabrikalara sattıklarını anlatan üzüm yetiştiricileri, Bakanlık ve tarım il müdürlüklerinin özellikle üzüm yetiştiricilerine teşvik edici destekler sunmaları halinde kaliteli üzümün kısa sürede dünyada tanıtım görevi bile görebileceğini anlatıyorlar.

Üzüm nakliyesi ekonomiyi canlandırdı

Üzüm nakliyatını gerçekleştiren nakliye şirketleri de üzüm nakliyesi vesilesiyle ekonominin canlandığını dile getiriyorlar. Diyarbakır'da nakliye şirketi sahibi Abdulkadir Akdağ, Çermik ve Çüngüş'ün çeşitli köylerinden aldıkları üzümleri, Ankara, İzmir, Denizli, Tekirdağ, Çanakkale, Elazığ ve Nevşehir- Ürgüp'e göndermeye başladıklarını söyledi.

Üzüm üreticilerine fabrikalardan 3,5 Trilyon ödeme yapıldı

Kavaklıdere ve MEY başta olmak üzere Doluca, Yazgan şirketlerine gönderilen üzümün kilosunun 1.62 liradan verildiğini, nakliyenin de yine aynı ücretle gerçekleştirildiğini bildiren Nakliye Şirketi Akdağ, şöyle konuştu;

"Ankara Kavaklıdere'ye 800 ton, Çanakkale ve İzmir'e 100'er ton, Elazığ'a 400 ton, Nevşehir-Ürgüp'e 150 ve Tekirdağ'a 80 ton üzüm gönderildi. Gönderilen üzüm bin 500 tonun üzerinde. Üzüm sevkiyatı devam ediyor. Gönderilecek üzüm miktarı 2 bin tonun üzerine çıkacak. Yaklaşık üzüm üreticilerine 3.5 trilyon lira ödeme yapılıyor. Yani bu para ilçemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra kamyon sahipleri, şoförler, esnaflar yani kısaca herkes kazanıyor. O nedenle üzüm bağlarımıza daha fazla bakmalıyız. Teknolojiyi kullanmalıyız, daha fazla üretim nasıl elde ederiz sorusuna yanıt verecek çalışma içerisinde olmalıyız."

Sahip çıkmalıyız

Dünya'da kaliteli şarap üretiminde sadece Çermik ilçesinde yetişen Boğazkere ve Öküzgözü cinsi üzümlerin üretiminin daha fazla yapılmasının Çermik ilçesinin ekonomisine çok daha önemli katkı sağlayacağını vurgulayan nakliye şirketi sahibi Abdulkadir Akdağ, "Bu iki üzüm çeşidini daha fazla yetiştirmeli, kaliteli üzüm elde etmeliyiz. Gerçekten bu çok önemli, sağlıklı ve kaliteli Öküzgözü ve Boğazkere üzüm cinslerinin çok daha iyi fiyata satılması mümkündür. Belki şu anda yıllık 5 trilyon civarında olan üzümlerimiz yıllık 10 trilyon ciro yapacak kapasiteye gelir, kim bilir belki de çok daha fazla" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Çermik ve Çüngüş, Türkiye'nin Şaraplık Üzüm Üssü Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement