Çernobil Felaketinin 30'uncu Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Çernobil Felaketinin 30'uncu Yıl Dönümü

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) ve yurdun çeşitli illerinden gelen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile bazı vatandaşlar, Çernobil felaketinin 30'uncu yıl dönümünde, Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santralleri protesto etti.

24.04.2016 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) ve yurdun çeşitli illerinden gelen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile bazı vatandaşlar, Çernobil felaketinin 30'uncu yıl dönümünde, Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santralleri protesto etti.

Tarihi Cezaevi önünde toplanan grup, ellerindeki "Yaşamı yok eden enerjilere hayır", "Nükleere inat, yaşasın hayat", "Nükleer santral istemiyoruz" yazılı dövizlerle sloganlar atarak, Sakarya Caddesi'nden yürüyerek Uğur Mumcu Meydanı'na ulaştı. Alana, burada kurulan polis arama noktalarından alınan grup, bir süre müzik eşliğinde halay çekti, sloganlar attı. Bazı balıkçıların da teknelerine nükleer karşıtı dövizler asarak, protestolara destek verdikleri gözlendi.

NKP Yürütme Kurulu Üyesi ve Tertip Komitesi Başkanı Murat Şahin, yaptığı konuşmada, yaşam alanlarının miras değil emanet olduğunu belirterek, bu emanetlerin gelecek kuşaklara taşınmak zorunda olduklarını söyledi.

Bilimsel verilere rağmen yok sayılmaya çalışılan Çernobil faciasının üzerinden 30 yıl, Fukuşima kazasının üzerinden ise 5 yıl geçtiğini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Dünyanın her yerinden sızıntı ve kaza haberleri gelmeye davam ederken, Çernobil ve Fukuşima'nın etkileri halen devam ederken, uluslararası şirketler yerli iş birlikçileri ve siyasi iktidarlar bitmek tükenmek bilmeyen rant hırsları uğruna Sinop İnceburun ve Mersin Akkuyu'da nükleer santral, ülkemizin değişik yerlerinde mikro HES'ler, siyanürle altın aramalar, termik santraller yapmak için sahte ÇED raporlarıyla doğayı ve yaşam alanlarımızı katletmeye çalışıyorlar. Sinop'umuzun ve ülkemizin nükleer ve kirli enerji santrallerine, kapitalizmin kalorifer kazan dairesi olmasına izin verecek miyiz? Buradan bir kez daha sesleniyoruz dostlar, ülkemizi bilim dışı kararlarla yönetmek isteyen siyasi iktidarların kararlarına terk etmeyeceğiz. Gerze'de termik santralde dişe diş mücadelede kazandıysak Sinop'ta da mücadele ederek kazanıp, Sinop'ta nükleer santral yaptırmayacağız. Bizler Çernobil'in 30'uncu yılında nükleeri değil doğayı, ölümü değil yaşamı savunanlar olarak yan yana, omuz omuza alanlardayız. Ne Sinop'ta, ne Akkuyu'da ne de ülkemizin herhangi bir yerinde nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceğiz."

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise Türkiye'nin ve dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemediklerini vurguladı.

Soğancı, nükleer santralin güvenlik sorunu olduğunu savunarak, "Bunun katı atık sorunu var. Bu insanlığa karşı yapılan bir bela. Biz istemiyoruz. İşte burada Sinop'ta, Türkiye'nin en güzel noktalarından birinde, yüreği insan atan, hak hukuk atan bizler, hepimiz buraya ses çıkarmaya geldik. Nükleer sevdası, enerji lobilerinin ihtiyacıdır." ifadelerini kullandı.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de nükleerin getireceği sorunları iyi bildiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Nükleer demek ölüm demek, nükleer demek yaşam hakkımızın elimizden alınması demek, çevre katliamı demek, çocuklarımızın geleceğini köreltmek demek, daha ne olsun? Ne Sinop'ta, ne Akkuyu'da, ne İğneada'da, ne tüm Türkiye'de, dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz. Nükleer santral onların olsun da demiyoruz. Çünkü biz çevreciyiz. Onlara da kıyamayız, ne kadar kızsak da. Nükleer santral kimsenin olmasın, bizler sizi seviyoruz. Nükleer santral istemiyoruz."

Konuşmaların ardından grup, çeşitli yerel sanatçılar ve müzik grupları eşliğinde eğlendi.

Grup daha sonra dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çernobil Felaketinin 30'uncu Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement