Çeşme Kent Konseyi Res'leri Gündeme Getirdi - Son Dakika
Yerel

Çeşme Kent Konseyi Res'leri Gündeme Getirdi

Çeşme Kent Konseyi Res\'leri Gündeme Getirdi

Çeşme Kent Konseyi, Çeşme’de tartışma yaratan RES’ler ile ilgili toplantı düzenledi.

20.12.2015 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çeşme Kent Konseyi, Çeşme'de tartışma yaratan RES'ler ile ilgili toplantı düzenledi.

Çakabey Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, Bodrum'daki çevrecilerin Avukatı Mehmet Horuş ve TMMOB Genel Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, bazı Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Hakan Kerman, Çeşme'de RES'lerin yerlerine karşı olduğunu vurgulayarak, "Biz Çşme'de RES istemiyoruz. Şu ana kadar yapılanların önüne geçemesek de, bundan sonra yapılmak istenenlerin önüne geçmek için birlikte neler yapılabileceğini konuşmak üzere toplandık. Birçok Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri de aramızda. Onlar birey olarak değil, yüzlerce, binlerce kişinin temsilcisi olarak aramızdalar. Tek istediğimiz, bizden sonraya güzel bir Çeşme bırakabilmek. Sorunu inceledikçe insanın tüyleri ürperiyor. RES'ler, Çeşme'nin yüzölçümünün üçte birine sahip oluyorlar. Türkiye genelinde, RES'lerle, enerji ihtiyacının yüzde 2,5'ini karşılanabilecek. Birkaç yıl sonra RES'lerin olduğu yerlerde neler olacak? Neler planlanacak? 40 tane rüzgar gülüyle bu kadar yerin kaplanmasının ne anlama geldiğini hep birlikte konuşalım" diye konuştu.

"ÇEŞME'DE, RES FELAKETİ TURİZMİ GELİŞECEK"

Bodrum'daki RES direnişçilerinin avukatlığını üstlenen Mehmet Horuş, mahkemelere ve bilirkişilere RES'leri anlatmanın bir kaç yıllarını aldığını belirterek, şöyle konuştu: "Örneğin, Rüzgar Türbini Sendromu'nu yeni yeni mahkeme kararlarına sokmaya başladık. Rüzgar Türbinlerinin sadece ayaklarının oturduğu yerlere göre değil, en az üç bin metreye kadar sağlık üzerinde etkisi olacağını kararlara geçirmeye başladık. Çeşme'de ABK firmasının davasında, şirket, 'RES'lerin kümülatif etkisi olmaz' dedi. 'Firmanın,Çeşme yarımadasında 13 tane RES projesi var. Bunların ne zaman yapılıp yapılmayacağı belli değil. Ancak çalışmaya başladıktan sonra kümülatif etkiye tabi tutulur' diye savunma yaptı. Aynı savunmayı, aynı avukat, Ovacık RES davasında 'Kümülatif etkiye dikkat ettik' diye mahkeme dosyasına belge sundular. Yani kümülatif etkiyi öğretiyoruz. Bunların öğrenilmesi zaman alıyor. Bu tablo içerisinde, biz, zamana karşı yarış içindeyiz. Çeşme, RES'lerde ilkti ve ilkleri Çeşme'de hayata geçirmeye başladık. Bu işin nasıl olmaması gerektiğini,Çeşme'ye bakarak mahkemeler de, biz de öğreniyoruz. Ama bu arada olan Çeşme'ye oluyor. Bodrum'daki RES direnişinin bu kadar büyümesinin nedeni Çeşme. İnsanlar gelip Çeşme'yi gördüler. Yani, Çeşme'nin, bundan sonra, RES felaketi turizmi yapması gerekiyor. Bodrum'dan 4 otobüsle Çeşme'ye gelen köylüler, buradaki RES'leri gördükten sonra direnmeye başladı. Çeşme ve Karaburun'u gördükten sonra, Bodrum'u kaybedeceklerinin farkına vardılar."

"RES'LERİN EKOLOJİK RAPORLARI SAHTE ÇIKTI"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir raporlarıyla bu RES'leri yapamazsınız' deyip, morfolojik ve ekolojik değerlendirme raporları istediğini belirten Avukat Mehmet Horuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem Ovacık, hem de Çeşme RES'in ornitoloji raporlarını, Antalya Teknokent'ten bir firmaya yaptırdılar. 150 sayfalık bir rapor hazırladılar. Raporda, 'son 4 yılda Çeşme yarımadasında düzenli gözlemler yapıyoruz, saha araştırmaları yapıyoruz, doçentlerimiz, asistanlarımız, günlerce sahada notlar alıyorlar' diyerek RES'lerin zararı olmadığını belirtiyorlar. Biz bunu Bilim ve Sanayi Bakanlığı'na şikayet ettik. Çünkü kuş raporu hazırlamak, Doğal SİT Alanı raporu hazırlamak, bir Arge faaliyeti değildi. Hiçbir yasal yetkileri yoktu. Bakanlık 2 müfettiş görevlendirdi. Teftiş raporlarında, bu firmanın böyle bir iş yapmaya yetkili olmadığını, Antalya Teknokent'in, Antalya dışında araştırma yapmaya yetkisi olmadığını, firmanın adresinin kapalı olduğunu, kağıt üzerinde bir firma olduğunu, ana sözleşmede bu işi yapmaya yetkisi olmadığını belirtti. Bu skandal sayılacak bir Bakanlık raporu. Yani, buranın ekolojik değerlendirme raporları sahte çıktı. Bakanlığın kendi müfettiş kararları ile bu sabit. Aslında hiçbir dava açmamıza bile gerek yok. Ama görüyorsunuz ki biz yargılanıyoruz. Bütün izin ve ruhsatların düşmesi gerekiyor. O derece hukuksuz."

"SAHİLE VURAN CESETLER ENERJİ YÜZÜNDEN DEĞİL Mİ?"

Enerji açığı kriziyle karşılarına geldiklerini söyleyen Horuş, "Bize desinler ki, Türkiye'de 10 bin tane RES kuracağız. Bitmiyor. HES'lerde iki bin diyorlardı, 10 bin tane mikro Hes yapıyorlar. Nükleer Santral, birdi, şimdi üçüncüsünü konuşuyorlar. Termik santralde aynı durum. Bunun hiç mi sonu yok? Bu ülkenin dağına, taşına, her karışına enerji santrali mi kurmak zorundayız? Bütün bir uygarlık sorununu, bu enerji meselesinin içine hapsederek, aslında yanlış bir soru sorup, bizden yanıt bekliyorlar. Bu soru yanlış bir soru. Enerji ihtiyacı sorusu, neyle karşılayacağız sorusu, yanlış bir sorudur. Özellikle ihtiyacın ne olduğu doğru tanımlanıp, buna ilişkin planlı, kamusal projeler konuşulmalı. Sizin sahilinize vuran insan cesetleri, enerji yüzünden değil mi? Bu enerji meselesi yüzünden değil mi, Suriyelilerin cesetlerinin karaya vurması? Bu zihniyet, insana nasıl davranıyorsa, doğaya da aynı davranıyor. Orada insanları katlediyor, burada da doğayı katlediyor" ifadelerini kullandı.

"ÇEŞME VE BODRUM RES AÇISINDAN ÇOK KRİTİK"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük de şunları söyledi: "Enerjiyi nerede üretecekler, nasıl üreteceklerden önce şunu düşünmemiz gerekiyor; biz burada suyu nereden içeceğiz? İzmir'in suyu içiliyor mu? O kocaman türbinleri dikerken yerleri kazıdıklarında, sularımızı bozuyorlar mı, bozmuyorlar mı? Bütün bunların tartışılması gerekiyor. Rüzgar Enerjisi türbininin, floraya, börtü böceklere vereceği zarardan haberimiz var mı? Rüzgar güzel bir şey mi? Evet güzeldir. Estiği zaman onun enerjisinden yararlanalım, serinletsin. Rüzgar estiği zaman, hava kirliliğini dağıtsın. Rüzgar estiği zaman, bir vadide buharlaşmaya sebep olsun, hava sıcaklığının yükselmesini engellesin ki ekoloji değişmesin. Biz sermayenin enerjiyi nereden sağlayacağını düşünmeyeceğiz. Önümüze koymuş oldukları bu projeyi reddedeceğiz. Bunun için de mücadeleyi asla bireyselleştirmeyeceğiz. O zaman mücadele başarıya ulaşır. Bodrum ve Çeşme, RES sorunu açısından çok kritiktir. O nedenle üzerinizde çok yük vardır. TMMOB olarak her zaman yanınızda olduk. Olmaya devam edeceğiz. Biz RES'lerle ilgili ilk raporumuzu Hatay Samandağ'da hazırladık. Olumsuz olduğunu belirttik. Halk istemiyorsa, biz onun yanındayız." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çeşme Kent Konseyi Res'leri Gündeme Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement