Ceviz Ağacı, Yaptırdığı Evin İçinde Kaldı - Son Dakika
Güncel

Ceviz Ağacı, Yaptırdığı Evin İçinde Kaldı

Ceviz Ağacı, Yaptırdığı Evin İçinde Kaldı

Tunceli'de, terör ve şiddet olayları yüzünden 22 yıl önce boşalttılan Hanköyü'ne 5 aile geri dönüş yaptı.

12.09.2014 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de, terör ve şiddet olayları yüzünden 22 yıl önce boşalttılan Hanköyü'ne 5 aile geri dönüş yaptı. Oğluyla birlikte köye dönen 63 yaşındaki Gülizar Uçan, yeni yaptırdığı evin inşaat alanında kalan 60 yıllık ceviz ağacını kestirmedi. Ağacın gövdeki salonda, dal ve budakları da evin çatısında, dışarda kaldı.

Nazimiye İlçesi'ne bağlı ve Tunceli- Pülümür karayolu üzerinde bulunan Hanköyü'ne, 22 yıl sonra 5 aile geri dönüş yaptı. Tunceli'ye 40 kilometre mesafede bulunan Hanköyü'ne 35 yaşındaki oğlu Murat ile birlikte dönen 63 yaşındaki Gülizar Uçan, yaptırdığı evle doğaseverlerin taktirini kazandı.

22 YIL SONRA TERKETTİKLERİ KÖYE GERİ DÖNDÜLER

Terör olayları yüzünden 22 yıl önce terkettiği Pülümür Vadisi içerisindeki Hanköy'e tekrar geri dönen Gülizar Uçan (63), kendine ait arsa içerisinde yeni bir ev yaptırmak istedi. Ancak arça içerisindeki 60 yıllık ceviz ağacı buna engel teşkil ettiği için evi yapan ustalar ceviz ağacını kesmek istedi. Ancak ağacın kesilmesini istemeyen Gülizar Uçan ustalara, ceviz ağacının gövdesinin evin bir bölümünde kalacak şekilde inşaatın tasarlanmasını istedi. İnşaat ustaları 4 gün süren çalışma sonunda Gülizar Uçan'ın istediği bir evi yaptı. Ceviz ağacının gövdesi, zarar vermeden evin salonunda kalırken, ağacın yüksek ve kalın dalları da evin çatısında, dışarda kaldı.

GEZİ'DE ÖLEN GENÇLERİ CEVİZ AĞACIYLA YAŞATACAK

İstanbul'da yaşarken 22 yıl sonra terkettiği köyüne geri dönen Uçan, beton yığınları arasında yaşamaktan kurtulup köyünde yaşayacak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uçan, 22 yıl önce köyümüz zorla boşaltıldığı için göç etmek zorunda kaldık. İstanbul'da beton yığınları arasında, yeşile, ormana hasret yaşadık yıllarca. Biz istanbul'da yaşadığımız sırada Gezi olayları, ağaçları kurtarmak için çıktı. Birçok gencimiz ağaçlar kesilmesin diye canını feda etti. Ben de bu yıl köyüme dönüş kararı alarak arsamda ev yaptığımız arsada bir ceviz ağacımız vardı. Kesmeye kıyamadık ve sonra Gezi olaylarında hayatını kaybeden gençler aklıma geldi. Onların hatırası için bu cevizi kurtardık. Ustalara rica ettim birkaç gün fazla çalışıp ceviz ağacına zarar vermeden gövdesinin odada kalması ve dallarının çatıdan dışarı çıkarılması için büyük bir çaba sonucu başardık. Biz bu odada, bu ceviz gövdesinin altına yatıp kalkacağız. Bu cevizi Gezi'de hayatını kaybeden gençler için yaşatmaya karar verdik. Orada hayatını kaybeden gençlek burada bizimle birlikte yaşayacak dedi.

HER CANLIYI YAŞATMAYA KARARLIYIZ

Geri dönüş yaptıkları köylerinde her canlıyı yaşatmaya kararlı olduğunu ifade eden Gülizar Uçan, Biz buradan göç etmek zorunda kaldığımızda, bu meyve ağaçlarımız çoğunlukla vardı. Döndüğümüzde bütün meyve ağaçları kurumuş, evlerimiz yıkılmış ve buralar virane olmuştu. Bazı ceviz ağaçlarımız ayakta kalmıştı. Köyde hep orman var ama biz ormana kıyamadık. Bir ağacı bile kesmedik, kendimize ev yaparken. Bu arsada var olan ceviz ağacını kurtarmak için ekstra masrafa girdik ve kurtardık ceviz ağacını. Bizim doğamız barajlarla, HES'lerle yok edilmek isteniyor. Biz doğaya ve ormanlarımıza, ağaçlarımıza sahip çıkmak zorundayız diye konuştu.

GÖVDE EVİN İÇİNDE, DALLARI DIŞARDA KALDI

Evi yapan ve ceviz ağacını kurtarmak için 4 gün fazladan çalışan Ali Hıdır Arıcı da, Köy, çoğunlukla orman ve bu boş arsada ev yapılmaya karar verildi. Ancak ceviz ağacı engeldi. Gülizar Anamız 'Bu cevizi kesmek istemiyorum, bu evi burada yapabilirmisiniz' diye sordu. Biz de elimizden geleni yaparız dedik ve 4 gün fazladan çalışarak cevizin hiçbir dalını kesmeden, zarar vermeden odanın içinde kalan gövdesini ve dallarına hiçbir zarar vermeden kurtardık. Özel bir izalasyon maddesi kullanarak çatıyı kapatık. Bu evde Gülizar ana ve çocukları hiçbir sıkıntı olmadan, bu ceviz ağacı ile yaşayacaklar bizler de bu ceviz ağacını kurtardığımız için mutluyuz şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ceviz Ağacı, Yaptırdığı Evin İçinde Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement