Ceviz Ağaçları Genç Ellerde Şekilleniyor - Son Dakika
Yerel

Ceviz Ağaçları Genç Ellerde Şekilleniyor

Van'ın Çatak ilçesinde kuruyan ceviz ağaçları, genç ahşap ustalarının elinde yeniden şekilleniyor.

14.12.2015 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Çatak ilçesinde kuruyan ceviz ağaçları, genç ahşap ustalarının elinde yeniden şekilleniyor.

İlçenin en önemli gelir kaynaklarından ceviz ağaçları, hem meyvesi hem de kuruyan gövdesiyle ekonomiye katkı sunuyor.

Kaymakamlık, yıllarca ahşap oymacılığı için ilçe dışına gönderilen kurumuş ceviz ağaçlarıyla gençlere istihdam alanı oluşturdu.

Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kursta eğitim alan 12 genç, ceviz ağacından ürettikleri ürünlerle ailelerinin geçimine destek oldu.

Kaymakam Hacı Asım Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki ceviz ağaçlarının yoğunluğunun kendilerini bu kursu açmaya teşvik ettiğini söyledi.

Kursta unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını güncelleyerek bu işi yapan usta sayısını artırmaya çalıştıklarını belirten Akgül, şöyle konuştu:

"Bir çok el sanatı, ustalar çıraklıktan yetişmediği veya yerine yenileri gelmediği zaman unutulabiliyor. Bunda fabrikaların seri üretiminin de etkisi büyük. Ancak hiçbir şey el emeğinin yerini tutmuyor. İlçemizde cevizinden yeteri kadar faydalandığımız ağaçlarımızın gövdesini de sanata dönüştürerek değerlendirmeye çalışıyoruz. Bunun istihdam hem de ilçe tanıtımında etkin rol oynamasını hedefliyoruz."

Kursun, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı destekli proje sayesinde açıldığını dile getiren Akgül, "Kurslar sayesinde ilçe halkımıza, gençlerimize el sanatları eğitimi vererek kendilerini geliştirmesini sağlayacağız" dedi.

Dağlık yapıya sahip ilçede tarım arazisi bulunmadığı için vatandaşın farklı geçim kaynaklarına yöneldiğini anlatan Akgül, ceviz üreticiliğinin de bunlar arasında yer aldığını kaydetti.

Akgül, "İlçemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son 10 yılda verdiği desteklemelerle aşılanmış ceviz ağaçlarının da dikilmesiyle 750 dekarlık alan oluşturuldu ve buralardaki ceviz ağacı sayısı artırıldı. Şu an itibarıyla ilçemizde 55 bin civarında ceviz ağacı bulunmakta ve yaklaşık 3 bin ton üretim yapılmaktadır. Ürünleri, kurulacak internet sitelerinin de etkisiyle tanıtımını yaparak, bu işi daha yaygın hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Meyvesi de ağacı da çok kaliteli"

İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Taş da kursu tamamlayanların alacakları belgeyle kendi iş yerlerini açabileceğini vurguladı.

Meyvesi ve ağacı gerçekten çok kaliteli olan ceviz bölgesinde yaşadıklarına işaret eden Taş, "Kursumuzda eğitici hocamızla ikisi kadın 12 kişi eğitim görüyor. Hedefimiz hem bu mesleğin ölmemesi hem de gençlerimize yeni bir iş kapısı açabilmek" şeklinde konuştu.

Ahşap ustası ve eğitmen Halil Akpolat ise 12 yıldır ağaçtan el sanatları ürünleri yaptığını bildirdi.

Mesleği gençlere sevdirmek ve daha çok usta yetiştirmek için gayret sarf ettiğine dikkati çeken Akpolat, şöyle devam etti:

"Önceleri cevizi kestikten sonra gövdesinden yalnızca dipçik yapılıp, geri kalanları yakacak olarak kullanılıyordu. Geri kalan bütün parçalarını farklı şekillerde değerlendiriyoruz. Mobilyadan süs eşyasına kadar ağaçtan yapılabilecek birçok malzemeyi hazırlıyoruz. 100'ün üzerinde çeşidimiz var. Şimdi cevize sedef işlemeyi de öğrendik."

Kursiyer Nuray Yılmaz da kendini ahşap işlemeciliğinde geliştirmeyi amaçladığını ve bu işi öğrenerek kurs açmak istediğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ceviz Ağaçları Genç Ellerde Şekilleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement