Cevizdere Şehitlerinin İsimleri Yaşatılacak - Son Dakika
Güncel

Cevizdere Şehitlerinin İsimleri Yaşatılacak

Kütahya'nın Emet ilçesinde, Kurtuluş Savaşı sırasında Cevizdere'de şehit olanların isimleri, belediye tarafından yaptırılan şehitlikte yaşatılacak.

01.11.2014 11:49  Güncelleme: 10:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Emet ilçesinde, Kurtuluş Savaşı sırasında Cevizdere mevkisinde Yunanlıların bozguna uğratıldığı savaşta şehit düşenler ile şimdiye kadar Cumhuriyet tarihinde ilçeden çıkan şehitlerin isimleri, belediye tarafından yaptırılan "Ahmet Refik Alp Şehitliği ve Sosyal Tesisleri"nde yaşatılacak.

Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak "Ahmet Refik Alp Şehitlik ve Sosyal Tesisleri" yapımına geçen yıl başladıklarını söyledi.

Bu şehitliğin de 3 Eylül Emet'in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü'nde açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Koca, şöyle konuştu:

"Biz belediye başkanlığı olarak ilk önce şunu düşündük. Geçmişini unutan milletlerin geleceği de olamaz. Emet'te de Kurtuluş Savaşı'ndan bugüne kadar yaklaşık 300 şehidimiz var. Yıl 1922, Emet düşman işgalindedir. O günün şartlarında Emet Hükümet Konağı'nda 40 Yunan askeri Emetliler tarafından öldürülmüş. Bunu duyan Yunanlılar, Kütahya'dan iki tabur çıkarmış ve bunlar da Emet'te Cevizdere mevkisinde pusuya düşürülmüş. Bu taburlardan iki askerin dışında bütün Yunanlılar yok edilmiş."

Koca, işte bu kahramanca savunmayı Emetli gençlerin yaptığını dile getirdi.

Kendilerinin de kahraman ecdatlarını unutmadıklarını ifade eden Koca, şöyle konuştu:

"Bunların anısına Cevizdere'de şehit olanlarımızın, Kurtuluş Savaşı'ndaki şehitlerimizin ve Cumhuriyet tarihinde şehit olanlar adına buraya, bir şehitlik yaptırdık. Bu şehitlik ve sosyal tesislerimiz, yaklaşık 3 milyon liraya mal oldu. Bu şehitliğimize yapılan yatırımlar devam edecek. Biz şehitlerimizi yaşatalım ki geçmişimizi geleceğimize taşıyalım ki geleceğimiz daha güzel olsun. Geçmişte yaşananları gelecek nesillere aktaramazsak, gelecekte de bir söz sahibi olmamız asla mümkün değildir. İşte bunun için biz Emet'e bu sosyal tesisleri yaptırdık. Kütahya'nın en güzel yerinin bu şehitlik olduğunu herkes görecektir."

TÖRENLER ŞEHİTLİKTE YAPILACAK

Koca, şehitlikte Kurtuluş Savaşı'dan bugüne kadar 300 şehidin isminin yer alacağını anlattı. Bunun yanı sıra Çanakkale ve diğer yerlerde şehit düşmüş Emetlilerin de isimlerinin yer alacağını aktaran Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Köylerimizin muhtarlarıyla irtibata geçip, oralarda bulunan şehitlerin isimlerini de alıp buraya yazacağız. Bu Cevizdere olayının yaşandığı 26 Nisan'ı her yıl burada yaşatacağız. Törenlerimizi burada yapacağız, öyle bir yer yaptık ki buraya her vatandaşımız kolayca ulaşabilecek. Vatandaşlarımıza, buraya gelerek şehitlerimizin ruhuna bir Fatiha, üç İhlas okuma kolaylığını göstermiş olduk. Asıl bu şehitliğimize 'Ahmet Refik Alp' isminin verilmesinin nedeni de burada şu an yatan bir pilot şehidimizin olmasıdır. Ahmet Refik Alp şehidimiz, Merzifon'da uçağıyla düşerek şehit olmuş ve buraya defnedilmişti." - Kütahya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cevizdere Şehitlerinin İsimleri Yaşatılacak - Son Dakika


Advertisement