Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: "2030 Yılına Kadar İstanbul'da Büyük Bir Deprem Tahmin... - Son Dakika
Politika

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: "2030 Yılına Kadar İstanbul'da Büyük Bir Deprem Tahmin...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Güngören’de müteahhit, mimar, mühendis ve emlak temsilcileri ile bir araya geldi.

28.03.2017 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Güngören'de müteahhit, mimar, mühendis ve emlak temsilcileri ile bir araya geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Güngören ilçesinde faaliyet gösteren Müteahhit, mühendis, mimar ve emlak temsilcileriyle Güngören Belediyesi sosyal tesislerinde bir araya gelerek yemek yedi. Yemeğe Özhaseki'in yanı sıra Güngören belediye başkanı Şakir Yücel Karaman ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Özhaseki yaptığı konuşmasında İstanbul'da olması öngörülen depreme değinerek "Deprem gerçeğini hepimiz bildiğimiz halde ve 2012 yılında da sayın Cumhurbaşkanımızın o günkü ısrarlarıyla deprem yasası kentsel dönüşüm yasası ne derseniz diyin fark etmez. Dönüşüm için ısrar edildiği halde bu konuda çok titiz davrandığımızı söyleyemeyiz" şeklinde konuştu.

A'dan Z'ye herkes suçlu

Bakan Özhaseki bu konuda sadece bir kesimi suçlamamak gerektiğini belirterek "A'dan Z'ye herkes binada oturan vatandaşlar müteahhit karşılarına geldiğinde biraz daha büyük ev nasıl alırız mantığı devam ediyor. Belediyelerimizle birçok yerde de nerede olursa olsun bu işe girilmez hangi mahalleye gitsem beş yüz kişi çıkıyor tek tek adamların gönlünü nasıl alayım ben her biri bir alem diyor. Bakanlık tarafına gelince de biz kentsel dönüşüm yasasını yaptık elimizden geldiği kadar da teşvik veriyoruz ne yapalım bundan sonrası da Allah kerim diyor. Böyle yaparak biz vebalden kurtulamayız"diye konuştu.

2030 yılına kadar İstanbul'da deprem yaşanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bilim adamlarının 2030 yılına kadar İstanbul'da yedi veya yedi buçuk şiddetinde bir depremin yaşanacağını tahmin ettiklerini belirterek "Bilim adamlarının İstanbul hakkında söylediklerinin hepsini ben dosyalara koymuş birisiyim. Ama büyük bir çoğunluğu 2030 yılına kadar İstanbul'da büyük bir deprem var Marmaraya kadar gelmiş olan beş tane segment var. Hepsinin süresi dolmuş patlamak üzere ve bu deprem de en az 7 veya 7 buçuk şiddetinde olacak. Şimdi herkes etrafını düşünsün yedi buçuk şiddetinde 30 saniye deprem olursa halimiz ne olur. Depreme gerek yok binaların bir kısmı zaten olduğu yerde dökülüyor. Niye bu konuda titiz davranmıyoruz niye acele etmiyoruz. En azından binada oturan insanların hepsi asgari ücretle çalışan geçim derdinde olan insanlar değil ki bir kısmının hali vakti yerinde ne olur bir sağlamlığını ölçtürseler gerekirse güçlendirme yapsalar. ya da iki üç bina anlaşsalar düzgün bir yapı ortaya çıkarsalar. Belediyelerimiz risk alsalar da işe hızla dalsalar ne olur. Geçtiğimiz günler de anayasa çalışmaları sabah kadar sürdü, sonra İstanbul'a geldim arkadaşlarla toplantı yaptım. Baktım bazı belediye başkanı arkadaşlarımız o kadar rahat ki benim söylediğim ninni gibi, geliyor. Türkü söylüyormuşum gibi bakıyorlar yüzüme valla benim uykularımı kaçırıyor. Ama başkalarının neden kaçırmıyor merak ediyorum. Büyük bir risk bizi bekliyor. Binlerce yıllık yaşayan devlet geleneği olan bir milletiz bu konuda bize de çok iş düşüyor. Ben bir takım çalışmalar yaptım. Şuan da şehircilik şurası toplandı. Birinci ana gündem maddemiz kentsel dönüşüm. İkincisi kimlik sorunu üçüncüsü göç uyum dördüncüsü de yerel yönetimlerin rolü üzerine oradan çıkacak fikirlerle kentsel dönüşüme yeni bir ayar vermeye çalışacağız. Şuanda hepimizin yaşamış olduğu çile sıkıntı engeller var hepsinin farkındayız biliyoruz. Bunlara çözüm bulacak bu işi hızlandıracak biran önce sağlam kimlikli yapıları oluşturacak bir çaba içerisindeyiz. İnşallah yaparız bunu eğer biz bunu yapabilirsek gelecek sene en az İstanbul'da yılda 250 bin binayı dönüştürmek zorundayız. Birkaç sene içerisinde düşündüğümüz o tehlike sınırını aşıp biran önce sağlam binalara kavuşmak zorundayız. Deprem şimdi mi olur on sene sonra mı olur bilmiyoruz ama olursa büyük bir felaket olur onu biliyoruz. Bir o kadar binayı da Anadolu da dönüştürmek zorundayız"dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: '2030 Yılına Kadar İstanbul'da Büyük Bir Deprem Tahmin... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement