Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki - Son Dakika
Güncel

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Dünkü Türkiye'deki belediyecilik anlayışında çöpler bir yere dökülür, orada yığılır, gazı bile alınmaz, patlar ve insanlar ölürdü.

05.10.2016 03:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Dünkü Türkiye'deki belediyecilik anlayışında çöpler bir yere dökülür, orada yığılır, gazı bile alınmaz, patlar ve insanlar ölürdü. Bugün ise evlerden başlayarak bir dönüşüm devam ediyor ve oradan da ekonomiye katkılar oluyor." dedi.

İTO Anadolu İmam Hatip Lisesinde Esenler Belediyesi Geri Dönüşüm Ödülleri Töreninde Esenler Belediyesi temizlik işçilerinden oluşan koro, "Çöpçüler", "Ölürüm Türkiyem", 15 Temmuz Marşı"nı seslendirdi. Temizlik işçilerinin bazılarının enstrüman olarak plastik çöp kovası, faraş ve süpürge sapı kullanması dikkati çekti.

Bakan Özhaseki, törende yaptığı konuşmada, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'nun geri dönüşüm konusunda önemli projeleri hayata geçirdiğini dile getirdi.

Özhaseki, "Dünkü Türkiye'deki belediyecilik anlayışında çöpler bir yere dökülür,orada yığılır, gazı bile alınmaz, patlar ve insanlar ölürdü. Bugün ise evlerden başlayarak bir dönüşüm devam ediyor ve oradan da ekonomiye katkılar oluyor. Kim kazanıyor? Vatandaş, ekonomi, çevre kazanıyor." dedi.

Günümüzde yükselen değerlerden birinin de çevre olduğunu, sanayi devriminden sonra insanların şehirlere göç ettiğini, nüfusun belli yerlere yığılmaya başladığını anlatan Özhaseki, günümüzde çok üretildiği gibi çok da tüketildiğini, bunun da kirliliğe yol açtığını belirtti.

Son raporlara göre, son 150 yıl içinde dünyanın ısısının yaklaşık bir derece arttığını anlatan Özhaseki, "İnsanoğlu bunu 2 derecede tutmaya çalışıyor. Eğer 3-4 dereceye çıkarsa, felaketler zaten bizi bekliyor. Son yüzyıl içinde denizlerin seviyesi 19 santimetre yükseldi. Dışarı verdiğimiz karbonmonoksit miktarı yüzde 42 arttı. Bunlar ne manaya geliyor? İnsan neslinin geleceğini bir tehlike bekliyor. Şimdiden zaten bir takım bitki türleri, denizlerdeki hayvan türleri yok olmaya başladı." şeklinde konuştu.

Sera gazı salınımı önlenemezse, herkesin yaşayacağı ortamın müthiş bir şekilde tehlike olarak insanoğlunun karşısında durduğunu aktaran Özhaseki, "Hepimize düşen, daha az tüketmek, daha az kirletmek, dışarı da daha az atık atmak." dedi.

"Pencereyi açıp, dışarı atmaya çok meraklıyız"

Kirlilikler noktasında titiz davranılmadığına dikkati çeken Özhaseki, şunları kaydetti:

"Oralar bizim ortak yaşam alanımız değil mi? Esnaf kardeşimiz, dükkanını süpürüp niye dışarı atar ki? Onu da toplayıp, belediyeye teslim etmek esas. Bu çevre bizim. Buna sahip çıkmamız icap ediyor. Her alanda bu bilinç yükseldiğinde, emin olun ki Türkiye'de çok şey değişecek. Çevreyle ilgili bilinç kendimizden başlıyor, aileyle, çevreyle devam ediyor. Bakanlık olarak büyük bir gayret içindeyiz. 2003 yılına kadar 15 katı atık tesisi varken, AK Parti Hükümetleri döneminde bu sayı 80'e çıktı. Eskiden nüfusun yüzde 30'u atık su arıtma tesisine sahipken, şimdi ise nüfusun yüzde 80'inin kullandığı atık su arıtma tesislerine gidiyor. 150 mavi bayraklı plaj sayısı da 450'ye yükseldi."

Bakan Özhaseki, geçen yıllarda çevreyle ilgili yatırım yapan belediyelere 1,5 milyar lira hibe verdiklerini de ifade etti.

Ödüller

Esenler'de 2015-2016 Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışmasında, birinci olan Tacirler Eğitim Vakfı İlkokuluna dizüstü bilgisayar, ikinci olan Ayvalıdere İlkokuluna masaüstü bilgisayar ve üçüncü olan Ressam Şevket Dağ İlkokuluna çok fonksiyonlu yazıcı armağan edildi.

Geri Dönüşüm Toplama Yarışması birincisi Tacirler Eğitim Vakfı İlkokulu baskı makinesi, 3 adet tablet bilgisayar ve 450 paket A4 kağıdı, ikinci Atışalanı İsmetpaşa İlkokulu dizüstü bilgisayar, 3 adet tablet bilgisayar ve 300 paket A4 kağıdı, üçüncü Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine LED TV, 3 adet tablet bilgisayar ve 150 paket A4 kağıdı ödül kazandı.

"Kapakları Topla Gel, Kalmasın Artık Engel" kampanyası ile Hami Esenoğlu'na akülü sandalye, Sümeyra Okur'a tekerlekli çocuk sandalyesi, Satı Temur'a tekerlekli yetişkin sandalyesi hediye edildi.

Törenin ardından Özhaseki, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Esenler Belediye Başkanı Göksu, atık kağıtlardan dönüştürülen defterleri öğrencilere dağıttı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement