Çevreciler Orman Yasası'ndaki Değişikliğe Tepki Gösterdi - Son Dakika
Güncel

Çevreciler Orman Yasası'ndaki Değişikliğe Tepki Gösterdi

Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı, ormanlık alanları petrol boru hatları aramalarına açan yönetmeliği eleştirdi.

21.04.2014 15:08  Güncelleme: 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı, ormanlık alanları petrol boru hatları, enerji santralleri, petrol ve doğalgaz aramalarında faaliyet gösteren işletmelere açan yönetmeliği eleştirdi.

Resmi Gazete'nin 18 Nisan günkü sayısında yayınlanan Orman Kanunu'nun 16, 17 ve 18'inci maddelerinin uygulanmasına ilişkin yönetmelikler ile ormanlık alanlarda enerji üretim santralleri, petrol ve doğalgaz boru hattı, petrol ve doğalgaz arama tesislerinin kurulmasına izin verileceği duyuruldu. Bu gelişme üzerine, Mersin Çevre Dostları Derneği yönetimi ile bazı STK temsilcileri Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya geldi. Burada açıklama yapan Dernek Başkanı Suna Kılıççı, yeni kanunun ormanı tamamen savunmasız bırakıldığını ileri sürerek, "Ormanlarımız siyasi otorite ile sermayenin tercihlerine terk edilmiş durumdadır. Yeni yönetmenlik yap-işlet-devret modeli ile yapılacak demiryolu, otoyol benzeri ulaştırma yatırımları için bedel alınmayacağını öngörüyor. Yani 3'üncü köprünün orman içinden geçen bölümü için firma hiçbir bedel ödemeyecek. Kazı alanından çıkan molozları ormanda depo edebilecek. Bir yandan dağları, bir yandan ormanı yok edecekler. Bu düzenleme ile orman alanları, orman ürününü işleyen fabrika ve tesislere tahsis edilecek. Bu tür tesislerin ormanlar açısından önemli bir tehlike oluşturması nedeniyle 1 veya 4 kilometre mesafede özel mülkiyete tabi araziler üstünde kurulmasını daha önce izne tabi tutarken bu tür tesislerin devlet arazisi üzerinde sınırsız bir şekilde kiralanmasına olanak tanımıştır. Uygulama, ülkenin tüm genelindeki orman varlığını yok edecektir" dedi.

Düzenlemenin Anayasa'nın 56'ncı maddesinin verdiği 'Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına aykırı' olduğunu da ifade eden Kılıççı, "Ormanlar yaşamsal düzeyde önemli kaynaklardır. Esas olan, hükümetin orman varlığı bakımından çok kritik bir durumda olduğumuz gerçeğini görmemesi ve ülke insanının yaşam temellerini devlet eliyle yok ettiğinin bilincine varmasıdır. Bir an önce bu düzenleme iptal edilmelidir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çevreciler Orman Yasası'ndaki Değişikliğe Tepki Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement