Çevrecilerden Silvan Barajı'na Karşı Eylem Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Çevrecilerden Silvan Barajı'na Karşı Eylem Çağrısı

Çevrecilerden Silvan Barajı\'na Karşı Eylem Çağrısı

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde yapımı devam eden Silvan Barajı'nın, biyolojik çeşitlilik ve endamik bitki ile nesli tükenmek üzere olan bir çok canlıyı barındıran Geliye Goderne Vadisi'ni sular altında bırakacağını savunan Amed Ekoloji Meclisi, Silvan İlçesi'nde yarın yapmayı planladığı yürüyüş için çağrı yaptı.

13.07.2015 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde yapımı devam eden Silvan Barajı'nın, biyolojik çeşitlilik ve endamik bitki ile nesli tükenmek üzere olan bir çok canlıyı barındıran Geliye Goderne Vadisi'ni sular altında bırakacağını savunan Amed Ekoloji Meclisi, Silvan İlçesi'nde yarın yapmayı planladığı yürüyüş için çağrı yaptı.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Amed Ekoloji Meclisi, yapımı süren Silvan Barajı ile Geliye Goderne Vadisi'nin sular altında kalmasını engellemek amacıyla yarın Silvan'da yapılacak eylem öncesi herkesi düzenleyecekleri yürüyüşe katılmaya çağırdı. Amed Ekoloji Meclisi sözcüsü Gültekin Aydeniz, Geliye Goderne Vadisi'nin meşelikleri, şelaleleri ve çok çeşitli bitki örtüsü ile önemli yaşam alanlarına sahip bir kanyon olduğunu, vadinin biyolojik çeşitlilik açısından endemik bitki ve hayvan türünü barındırdığını belirterek, şöyle dedi:

"Endemik bitkilerden Guni ve Mardin Geveni, yerküre üzerinde sadece Diyarbakır, Silvan, Mardin ve Siirt çevresinde yetişir. Hiro yani Hatmi ise sadece Silvan ile Kurtalan'da var olan endemik türlerdir. Bunlar dışında Guni, Sahlep, Orkide, Peygamber Çiçeği (Centaurea kurdica), Köksor, Goderne Vadisi'nde yetişen endemik bitki türleridir. Eğer bu bölgede yeni bir baraj yapılması durumunda bölgedeki tüm endemik bitkilerle, bölgeye özgü doğal yaşam yok olacak. Güvenlik adı altında baraj yapımı dünya literatürüne girdi. Biz bu barajları asla kabul etmiyoruz. Bu barajlardan biran önce vazgeçilmeli. Bu nedenle de tüm halkları Geliye Goderne ile dayanışmaya çağırıyoruz."

"TOPLUMSAL HAFIZAMIZ YOK EDİLMEK İSTENİYOR"

Amed Ekoloji Meclisi eş sözcüsü Aynur Leygara ise, Geliye Goderne'nin insanlığın ilk yerleşim alanlarının izlerini taşıyan tarihi yapılarla dolu olduğunu savunarak, şöyle konuştu:

"Bölgede bulunan mağaralar, su yolları, su depoları ve kaya kiliseleri gibi birçok yapı baraj ile birlikte yok olacak. Geliye Goderne Vadisi tüm insanlık tarihinin ortak mirasıdır. Vadiye bağlı Hevika ve Kanika'da, yine vadinin devamı Kele'de bulunan kaya mezarlar ve anıt mezarlar, toplumsal hafızamızın parçası olarak tarihi birer öneme sahiptir. Barajla birlikte toplumsal hafızamız da yok edilmek isteniyor. Kürtler ve Ermeniler iç içe, barışçıl biçimde yaşamı paylaştıkları Geliye Goderne, kültür mirasımızdır. Doğamıza, tarihimize, kültürümüze ve geleceğimize karşı HES'ler ve güvenlik barajlarıyla yürütülen bilinçli saldırılara ve köksüzleştirmeyi dayatan bu anlayışa karşı, tüm halkları mücadeleye çağırıyoruz." - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çevrecilerden Silvan Barajı'na Karşı Eylem Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • liceli bahoz: pkk nın işi gucu yok hep doğudaki halka zarardan başka birşey verdi yok o baraj yapılırsa halkımıza iş imkanları saglanmış olur tarlalarımız deyer alın yol yapımına karşı hava alanına karı barajlara karjı insanlara yararı olan herşeye karşı bırzıhnıyet kurt halkının sadece duşmanı olması lazımı. 0 0 Yanıtla
  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement