Çevrecilerden Termik Santral ve Çimento Fabrikası Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Çevrecilerden Termik Santral ve Çimento Fabrikası Tepkisi

Çevrecilerden Termik Santral ve Çimento Fabrikası Tepkisi

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Silifke İlçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan termik santraller ve 2'nci çimento fabrikasına tepki gösterdi.

09.02.2016 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Silifke İlçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan termik santraller ve 2'nci çimento fabrikasına tepki gösterdi.

MERÇED yönetimi, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir toplantı düzenlendi. Başkan Sebahat Arslan, kentin turizm ve tarım merkezi olan Silifke İlçesi'ne Akdere Termik Santrali ile 2'nci bir çimento fabrikasının yapımının planlandığını söyledi. Arslan, Türkiye'nin ABD'nin ve Avrupa'nın kirli yatırımlarının çöplüğü haline getirilmeye çalışıldığını savundu. Akdere'de yapılan ve işletmeye alınan çimento fabrikasında ve planlanan termik santral ile 2'nci çimento fabrikasında kullanılmak üzere Güney Afrika'dan kömür geleceğini belirten Sebahat Arslan, şunları söyledi:

"Bu kömür çok zehirli olduğu gerekçesiyle artık AB ülkelerinde kullanılmamaktır. Çimento fabrikasında ve termik santralde günlük 21 bin ton zehirli Güney Afrika kömürünün yanması sonucunda başta Silifke, Gülnar ve Aydıncık olmak üzere bölgemize her yıl 110 bin ton kül, 15 bin ton karbon monoksit gazı ve 900 bin kükürtdioksit, 650 bin ton katı parçacıklar, 520 bin ton azot oksit, 5 bin ton hidrokarbon havamıza, suyumuza ve toprağımıza karışacaktır. Her gün santralin baca gazından ve küllerinden radyasyon yayılacaktır. Her gün binlerce ton zehirli gaz, asit yağmuru olarak doğanın üzerine yağacaktır."

Termik santral ve çimento fabrikasının yakınlığı nedeni ile uluslararası RAMSAR Sözleşmesi ile korunan Göksu Deltanısı'nın 1'nci derecede arkeolojik sit bölgesi olan Hisar- Gedik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda büyük zarar vereceğini de öne süren Sebahat Arslan, temiz hava ve çevrenin insanın en temel hakkı olduğunu belirtti.

Arslan,  11 Şubat perşembe günün saat 13.30'da Akdere Mahallesi'nde yapılacak olan termik santrali ÇED toplantısına bölgede yaşayan toplumun her kesiminden insanı da davet etti. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çevrecilerden Termik Santral ve Çimento Fabrikası Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement