Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı - Son Dakika
Politika

Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı

Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı

Cezaevlerinin dış güvenliğinin jandarmadan Adalet Bakanlığı'na devredilmesini öngören tasarının görüşülmesine TBMM Adalet Komisyonu'nda başlandı Adalet Bakanı Bozdağ: "Adli para cezasının ödenmemesi halinde hapis cezasının kaldırılmasıyla 3 ila 5 bin kişi tahliye olacak" "Denetimli serbestlik süresinin 3 yıla, 5 yıla çıkarılması şehir efsanesi gibi konuşuluyor.

19.06.2014 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, adli para cezasının ödenmemesi halinde hapis cezasının kaldırılmasıyla cezaevlerinden 3 ila 5 bin kişinin tahliye olacağını söyledi.

Bozdağ, Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı'nın TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinde tasarının getirdiği yeniliklere ilişkin bilgi verdi, komisyon üyelerinin bazı sorularını cevapladı.

Kapalı infaz kurumlarında iç güvenliğin Adalet Bakanlığı, dış güvenliğin jandarma tarafından yerine getirildiğini belirten Bozdağ, iç ve dış güvenliğin sağlanmasının birbirini tamamlayan görev olduğunu ve tek otoriteye verilmesinde, hizmette etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında zorunluluk olduğunu söyledi. Bu durumun iki başlılığa ve farklı uygulamalara neden olduğuna işaret eden Bozdağ, "Tasarıyla dış güvenliğin de Adalet Bakanlığı'na verilmesi ve jandarmanın genel kolluk kuvveti görevine dönmesi sağlanacak" dedi.

Bozdağ, dış güvenlik hizmetlerinin yürürlükten itibaren en geç 5 yılda Adalet Bakanlığı'na devrinin öngörüldüğünü kaydetti.

-"Umarım gönüllü mutabakattır"

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, cezaevlerinde dış güvenliğin Adalet Bakanlığı'na devrinin, kendisinin İçişleri Bakanı olduğu 1997 yılında da gündeme geldiğini anımsatarak, "O zaman istenmedi. Umarım şimdi kurumlar arasında gönüllü bir mutabakat vardır" diye konuştu.

Cezaevindeki güvenlikçilerin silah kullanma yetkisine sahip olacağına dikkati çeken Başesgioğlu, bu personelin Adalet Bakanlığı'na bağlı genel idari hizmet sınıfında bulunmasının doğru olmadığını söyledi. Başesgioğlu, "Personel bir isyanda ya da olayda silah kullanırsa, genel idari hizmet sınıfında oldukları için hukuken koruma altında olmayacak. Bu kişiler güvenlik sınıfına alınmalı" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da aynı konuyla ilgili olarak, "Bu kişilerin polisten, jandarmadan ne farkı kalacak? Güvenlik sınıfına alınmaları lazım" diye konuştu.

Tasarıya göre, cezaevindeki bir olayda zor kullanma emrini Cumhuriyet başsavcısının vereceğini belirterek, yanlış bir emir ya da öngörülmeyen ölümlü sonuçlar meydana gelmesi halinde de soruşturmanın da aynı başsavcının nezaretinde yürütülmesinin doğru olmadığını söyledi.

Aldan, cezaevlerinde bulunanlara denetimli serbestlik süresi konusunda yetkililerce umut verildiğini ve beklenti yaratıldığını dile getirirken, bazı milletvekilleri de tutuklu ve hükümlü sayısının fazlalığıyla ilgili eleştirilerde bulundu.

Cezaevlerindeki artışın nedeni...

Bu konudaki soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Bozdağ, cezaevi izleme kurullarının çeşitli konulardaki önerilerinin neredeyse tamamının yerine getirildiğini söyledi.

Cezaevlerinde çok sayıda tutuklu ve hükümlü bulunduğunu ifade eden Bozdağ, "Bu kadar fazla olmamasını arzu ederiz" dedi.

Bozdağ, şartla salıverme, dava ve cezaların ertelenmesine ilişkin kanunun 2000 yılında yürürlüğe girdiğini, ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin bazı hükümleri iptal ederek kapsamın genişlediğini vurgulayarak, "Bu nedenle cezaevlerinde önemli boşalma oldu.  Bizim dönemimizde de yeni Türk Ceza Kanunu cezaları artırdı, yeni suçlar hukukumuza girdi, infaz süresi 5'te 2'den 3'te 2'ye çıkarıldı. Ceza alanların içeride kalma süreleri artırıldı, yargı faaliyetleri hızlandı. Bunlar cezaevlerindeki sayıyı artırdı" diye konuştu.

-"Cezaevine gittim, talep ettiler"

Denetimli serbestlikte, şartla salıverilmesine 1 yıl kala hükümlülerin dışarı çıkarıldığını anlatan Bozdağ, sürenin 2 yıla çıkarılması için yoğun talep olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz günlerde Şaşmaz'daki açık cezaevine gittiğini anlatan Bozdağ, "Orada bu talebi dile getirdiler" dedi.

Yeni yargı paketinde adli para cezasının ödenmemesi halinde hapis cezasının kaldırıldığını da anımsatan Bozdağ, bu düzenleme sayesinde 3 ila 5 bin kişinin tahliye olacağını belirtti.

Denetimli serbestlik süresinin 3 yıla, 5 yıla çıkarılmasının bakanlık bünyesinde dahi konuşulduğunu ifade eden Bozdağ, "Şehir efsanesi gibi konuşuluyor. Gündem olursa hemen yapmak doğru olur. Şu anda böyle bir çalışmamız yok ama ileride olmayacağı anlamına gelmemektedir" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • muharrem yılmaz: lutfen yalavrrımm allah rızası ıcım 2 yıl barı yapın denetimliyiii 7 0 Yanıtla
  • gizem: sayın bakanım benim babam 63 yasında anam kanser babama sucsuz yere 8 yıl verdiler ablamla anama ve babama bakmak zorundayız cok zor durumdayız lütfen af verinnn lütfennnnn 3 1 Yanıtla
  • tahsel: Sayin allah rizasi icin cikarin su denetime serbeslik yasasini annem cok agliyor kardesim ceza evinde.bayramda yanimizda olsun artik.allah rizasi icin. 4 0 Yanıtla
  • AYŞE: sayın bakanım sizden Allah rızası için diyorum,bi çok davadan hükümleri kesinleşenler dışarıya çıktı,5 yıl altı cezası olan insanlarda affedilebilir, ramazan ayına yaklaşırken bizleri sevindirinAllah kullarını affediyor..insanlar ve devlet 1 kerelik affedemezmi... 4 0 Yanıtla
  • Saliha beyaz: Sayin Bakanım balyozcular ergenokonculari devleti soyanlari çıkartın iz. ....peki biz ne olacağız. ...Allah bunu sormaz mi vicdanim rahat diyorsanız. ... 3 0 Yanıtla
  • Saliha beyaz: Arkadaslar bir gelisme varmi....denetimli serbestlik le ilgili 3 0 Yanıtla
  • mesut güneş: Kardeşim insanlık namına tekirdağa istanbuldan giderken arabasına bir aile alıyor ve çevirmede. Onu yakalayıp mahkemeye sevk ediyor yaptığının suç olduğunu bile bilmeyen kardeşim derdini anlatamıyor aradan 4 sene geçiyor. 2 buçuk yıl ceza aldığı haberiyle teslim olan kardesim .ardında gözü yaşlı hamile bir eş yatalak felcli ana borç batagına saplanmış hayatı alt üst olmuş kardeş bıraktı .çıkaracağınız yasayı birgün bile beklemeden çıkarın gündemimizde yok demekle olmaz kendi ailelerinizi nasil koruyorsanız onlarıda kurtarın.adalet olan partiniz adaletsizliğe gözlerini kapamış durumda.uzaktan davulun sesi uzak gelmesin binlerce sucsuz yanlıslıkla suca karışmışla icerisi dolu mahkum diyen kardeşim ve onun gibiler adalet diye bağırıyor kulağınızı verin feryatlara sadece onlar mahkum değil onlarla aileler,de mahkum. 3 0 Yanıtla
  • Deniz Türk: Sayın bakan eğer Adalet baknıysanız gerçekten bu adaletsizliğe bir son verirsiniz. Hakkında ağır cezadan cezası olanlar ellerini kollarını sallaya sallaya sokakta geziyor. Benim kardeşimin on yıl cezası var 7 senesini yattı zaten 3 senesi kalmış ev hapsi vererek tamamlayabilmeli cezasını. Onunla aynı durumda olan binlerce mahkum var onları evlerine gönderirseniz hem c.evindeki yükü azaltmış hem de aileleri de cezaevlerinde birer mahkum olmaktan kurtarabilirsiniz. Bu gerçeği göz ardı ederek gerçek suçluları sokaklara hayatunda bir kez suç işlemiş kader mahkumlarına haksızlık ediyorsunuz! Denetimli serbestlik yasasısının acilen meclise getirilmesi ve 5 yıl cezası kalanların ev hapsine gönderilmesine dair yasayı çıkartmanız boynunuzun borcudur. Şehir efsanesi gibi konuşulan şeyi cezaevinde hergün suçsuz yere yatanlara sorun bir de. 3 0 Yanıtla
  • AYŞE: sayın bakanım 5 yıl altı ceza alanlar keyfi uygulamalardan çok suçlu olsalar müebbet yada 23-30 yıl alırlarda bayram yapmak istiyoruz,medyanın gündeminde olan davalara haklar verildi,vatandaş olarak bizde denetimli serbestliği bari yükseltin 5-6 yıl sonra sonuçlanıyor kamu davaları en azından denetimli serbestliği arttırın biz bayanlar,çocuklarla meydana çıkıp sesimizi duyuramıyoruz bizleri af edin,kardeşlerimize,babalarımaıza,analarımıza kavuştutun bir an evvel,Allahım duyur sesimizi.. 2 0 Yanıtla
  • canan: sesimizi duyuramıyoruz.devleti soyan darbe yapan,şike yapan bireysel başvuru sonucu ceza kesilse bile yeniden yargılanma adı altında içeri atılmıyor.benim eşim it gibi haykırdı suçsuzum diye başvurdu red cevabı geldi.adalet bumu bumu insanlık bumu devlet.yazıktır gunahtır sesimize ne zamana kadar kulak tıkayacaksınız.? 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement