Cezaevinde Çocuklara İşkence Yapıldığı Gerekçesiyle Suç Duyurusunda Bulunuldu - Son Dakika
Güncel

Cezaevinde Çocuklara İşkence Yapıldığı Gerekçesiyle Suç Duyurusunda Bulunuldu

Cezaevinde Çocuklara İşkence Yapıldığı Gerekçesiyle Suç Duyurusunda Bulunuldu

İHD, ÇHD, TUAD, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Gündem Çocuk ve TİHV, Sincan Cezaevi'nde çocuklara işkence yapıldığı gerekçesiyle ilgililer hakkında Ankara Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

10.01.2014 14:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İHD, ÇHD, TUAD, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Gündem Çocuk ve TİHV, Sincan Cezaevi'nde çocuklara işkence yapıldığı gerekçesiyle ilgililer hakkında Ankara Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusundan bulunmadan önce kurumlar adına ortak açıklamayı yapan BDP Hukuk Komisyonu üyesi Pınar Akdemir, 2014 yılında Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'nde çocuklara yönelik işkence haberleri ile girdiklerini belirterek, "Çocuklarla görüşmek için gittiğimiz Sincan cezaevinde yüreğimizi burkan bir manzara ile karşılaştık. Çocukların gözlerinde çizik, morluk, kafalarında yumruk büyüklüğünde şişkinlik, vücutlarının özellikle karın bölgelerinde ve bileklerinde kızarlılıkların olduğunu gördük" dedi.

-"GİTTİKLERİ CEZAEVLİLERİNDE DE İŞKENCE İLE KARŞILAŞTILAR"-

Akdemir, Sincan Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde 12 tutsak çocuk 90'lı yılları aratmayacak düzeyde işkence ile karşılaştıktan sonra çocukların daha işkencenin izlerinin ortadan kaldırılması için cezaevi yönetimi tarafından çocukların başka cezaevlerine sürgün edildiğini savunarak, "Bizler bu gün bu işkencelere karşı suç duyurusunda bulunacağız. Odalarına gaz sıkılan, aç bırakılan, kafaları duvarlara vurularak işkence edilen çocuklarımız dün Sincan Adliyesi'nde kamu malına zarar vermek ve görevli memura direnmek gibi suçlar isnat edilen suçlarla hakim karşısına çıkarılmıştı. Bizzat kendi gözlerimizle gördüğümüz ve rapor etmemize rağmen çocuklar hala da adli tıbba sevk edilmedi. İşkence gören çocuklar gittikleri cezaevlilerinde de işkence ile karşılaştılar" diye konuştu.

-"BU ÇOCUKLARIN GELECEĞİNDEN HEPİMİZ SORUMLUYUZ"-

Akdemir, "Cezaevlerinde diğer mahpusların yaşadığı tecrit koşullarında tutulan tek kişilik hücrelerde tek başlarına yaşamak zorunda bırakılan, insanlık onuru, onur kırıcı çıplak arama işkencesinde maruz bırakılan, aç bırakılarak, üşütülerek, en temel insani ihtiyaçları karşılanmayan, havalandırma hakları, iletişim hakları elinden alınan bu çocukların geleceğinden hepimiz sorumluyuz. Bizlerde cezaevindeki çocukların yaşadığı insanlık dışı uygulamaların bundan sonra da takipçisi olacağımızı belirtiyor, tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

-"ÇOCUK CEZAEVİNDE ÇÖZÜLMEYEN SORUNLAR MEVCUT"-

İHD Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erdoğan ise, çocuk tutukluğunun bir an önce son vermesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Özelde çocuk cezaevlerinin kapatılması gerekir. Bunun için bizlerde kampanya başlatacağız. Çocuk cezaevinde hiçbir şekilde çözülmeyen sorunlar mevcut. Cezaevlerinde tutulan çocukların tamamı tutuklu. Hüküm giyen çocuğun daha rahat etmesi gerekirken, suçlu olup olmadığı belli olmayan bir çocuk ise daha ağır koşullarda tutuluyor. Bu büyük bir adaletsizliktir. Çocuk cezaevlerin artık tarihin çöplüklerine atılmıştır. Yetişkinler için hazırlanan cezaevlerine çocukların koyulması büyük bir hak gaspıdır. Cezaevi idaresi ile konuştuğumuzda bir çocuk diyoruz onlar terörist diyor,asıl sorun da budur. 15 yaşındaki bir çocuğa terörist dediğin zaman sen demek ki o çocuğa cezaevinde her şeyi reva görüyorsun."

Açıklamadan sonra oluşturulan heyet tarafından işkence uygulayanlar hakkında adliyeye gidilerek Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Cezaevinde Çocuklara İşkence Yapıldığı Gerekçesiyle Suç Duyurusunda Bulunuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement