Cezaevinde "Haşhaş Ezmesi" Üretiyorlar - Son Dakika
Güncel

Cezaevinde "Haşhaş Ezmesi" Üretiyorlar

Cezaevinde "Haşhaş Ezmesi" Üretiyorlar

Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumlar, unutulmaya yüz tutan 'taş değirmen' geleneğine kendi tasarladıkları değirmenle sahip çıkarak haşhaş ve susam ezmesi üretiyor.

08.02.2017 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EMRE SAÇLI - Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumlar, unutulmaya yüz tutan 'taş değirmen' geleneğine kendi tasarladıkları değirmenle sahip çıkarak haşhaş ve susam ezmesi üretiyor.

Haşhaş ve susamın değirmene girmesinden paketlenmesine kadar mahkumların üretimi olan ezmeler, Manisa ve çevre illerde satılıyor.

Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Erkan Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haşhaş ve susam ezmesi geleneğinin Uşak, Afyonkarahisar gibi bölgelerde yaygın olduğunu, Adalet Bakanlığından da izin alarak üretime başladıklarını anlattı.

Taş değirmen geleneğinin unutulmaya yüz tuttuğunu, günümüzde teknolojik makinelerde gerçekleştirilen ürünlerin satışa sunulduğunu dile getiren Keskin, cezaevinde ise mahkumlar tarafından tasarlanan taş değirmen ile haşhaş ve susamın ezmesinin yapıldığını kaydetti.

Yaklaşık 14 ton üretim yapıldı

Uşak'ın Eşme, Manisa'nın Kula ilçelerinden alınan ham maddelerin cezaevinde işlendikten sonra üretimin başladığını, 7 bin 100 kilogram susam, 6 bin 800 kilogram haşhaş ezmesi yapıldığını dile getiren Keskin, şunları ifade etti:

"Hükümlüler, üretim ve paketleme aşamasıyla ilgili gerekli tüm eğitimleri aldılar. Amacımız hem geleneği yaşatmak hem de mahkumların cezaevinden çıkışında kolay iş sahibi olmasını sağlamak. Taş değirmende bu ürünün yapılması hem sağlıklı hem lezzetli olması bakımından da önemli. Türkiye'de hiçbir cezaevinde haşhaş ve susam üretimi yapılmıyor. Ceza infaz kurumları arasında bu ilk diyebiliriz. Kurumumuzda üretilen haşhaş ve susam ezmesi, 500 gramlık paketlerde SAÇİK amblemi ile 6 liradan satışa sunuluyor. Bu ürünler, gerek üretim için tasarladığımız kapalı mekanda gerekse cezaevimizin bahçesinde kurulan standda alıcı buluyor. İhtiyaca veya talebe göre istediğimiz oranda üretim yapabilecek kapasiteye sahibiz."

Keskin, üretilen ezmelerin Ankara, İzmir, Manisa, Düzce'deki cezaevlerine de gönderildiğini belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezaevinde 'Haşhaş Ezmesi' Üretiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement