Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika'dan Silah Bırakma Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika'dan Silah Bırakma Çağrısı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, ülkedeki terör örgütü mensuplarına Barış ve Ulusal Uzlaşma Sözleşmesi'nden yararlanmak için silah bırakma çağrısı yaptı.

28.09.2015 20:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, ülkedeki terör örgütü mensuplarına Barış ve Ulusal Uzlaşma Sözleşmesi'nden yararlanmak için silah bırakma çağrısı yaptı.

Cezayir resmi ajansı APS'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Buteflika, Barış ve Ulusal Uzlaşma Sözleşmesi için 29 Eylül 2005'teki referandumun 10'uncu yılı münasebetiyle yaptığı basın açıklamasında, terör örgütü mensuplarına sözleşmenin maddelerinden yararlanmak için silah bırakma çağrısında bulundu.

Buteflika, "Suç işleme yollarını terk ederek Barış ve Ulusal Uzlaşma Sözleşmesi'nden yararlanma çağrısını yineliyorum. Bu çağrıyı, güçlü bir devlet ve halk adına yapıyorum" ifadesini kullandı.

Cezayir'deki askeri yönetimin 1992'de, İslami Kurtuluş Cephesi'nin (FIS) kazandığı seçimleri iptal etmesinin ardından çıkan ve yaklaşık 200 bin kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarına son vermek amacıyla Cumhurbaşkanı Buteflika tarafından hazırlanan Barış ve Ulusal Uzlaşma Sözleşmesi için 29 Eylül 2005'te referandum yapılmış, referandumda "Evet" oyu çıkmasının ardından sözleşme 2006'da yürürlüğe girmişti.

Teröristlere şartlı af kararını içeren sözleşme, katliam, tecavüz ve halka açık yerlerde bombalı saldırılara karışmamış kişilerin silah bırakması karşılığında affedilmesini öngörüyor.

Sözleşmenin ardından silahlı gruplara mensup yaklaşık 8 bin 500 kişi teslim olmuş, yüzlerce kişi serbest bırakılmıştı.

Ülkede faaliyet gösteren Mağrib El-Kaide örgütü ve DAEŞ bağlantılı gruplar ise af kararına karşı çıkıyor. Emniyet kaynakları, ülkede bu terör örgütlerine mensup yaklaşık bin kişinin bulunduğunu belirtiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika'dan Silah Bırakma Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement