Avukatlardan, Charlie Hebdo Karikatürlerinin Yayınlanmasına Tepki - Son Dakika
Güncel

Avukatlardan, Charlie Hebdo Karikatürlerinin Yayınlanmasına Tepki

Hukukçular Derneği ve Hukukun Üstünlüğü Platformu üyesi bir grup avukat, Charlie Hebdo karikatürlerinin Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanmasına tepki gösterdi.

15.01.2015 18:45  Güncelleme: 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hukukçular Derneği ve Hukukun Üstünlüğü Platformu üyesi bir grup avukat, Fransa'da silahlı saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisi karikatürlerinin Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmasına tepki gösterdi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan avukatlar ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) üyesi kadınlar, bazı Charlie Hebdo dergisi karikatürlerinin yayınlandığı Cumhuriyet gazetesini protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, "son günlerde Fransa'da yaşanan birtakım olaylar bahane edilerek, en kutsala aşağılık bir şekilde tüm dünyada topyekun saldırı düzenlendiğini" söyledi.

Tatlı, "İnsan hakkı ve demokrasi kavramlarının içine sıkıştırılan ama asıl amacı ve hedefi İslam ve kutsalları olan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz" dedi.

Avukat Tatlı, peygamberin tasvir edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, "Bizler hukuki olarak inançlarımıza yapılan bu saldırının gereğini yapmakla birlikte, manevi takipçiliğimizi de ısrarla sürdüreceğiz. Çünkü Peygamberimiz, bizim en sevgilimizdir" ifadesini kullandı.

Gruptaki avukatlar, açıklamanın ardından hazırladıkları suç duyurusu dilekçelerini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.

Cumhuriyet gazetesindeki köşelerinde Hazreti Muhammed'in karikatürize edildiği görselleri paylaşan yazarlar Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya ile gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Ayşe Yıldırım Başlangıç'ın "şüpheli" olarak yer aldığı dilekçelerde, Cumhuriyet gazetesine ait internet sitesinde ve gazetenin dünkü tarihli nüshasında Karan ile Çetinkaya tarafından kaleme alınan yazılarda kullanılan karikatür görseliyle "basın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama" suçunun işlendiği öne sürüldü.

Çetinkaya ve Karan'ın söz konusu karikatürleri kritik bir dönemde sansürsüz olarak köşelerinde kullanmalarının, basın ve ifade özgürlüğü gerekçeleriyle açıklanamayacağı belirtilen dilekçelerde, "Charlie Hebdo dergisi, dünyaca etki yaratan, gerçek amacı bütün Müslümanları aşağılamak olan yeni bir karikatürü bayrağında yayımlamıştır. Cumhuriyet gazetesi de bu kapağı gazetesine taşıyarak, halkın büyük bir çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede bu aşağılama girişimine destek olmuştur" denildi.

"Düşünce ve ifade özgürlüğüyle bağdaştırılamayacak bu girişimin İslam dini peygamberine açıkça saldırı mahiyeti taşıdığının ortada olduğu" aktarılan dilekçede, bu kişiler hakkında eylemlerine uyan "basın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama" suçundan cezalandırılmaları için kamu davası açılması talep edildi.

Diğer suç duyuruları

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen avukat Ali Çezik de Cumhuriyet gazetesi ve sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Adliye çıkışında açıklama yapan Çezik, gazetenin bu yayınının tüm Türkiye'de tepki topladığını, öfke patlamasına neden olduğunu söyledi.

Bu eylemin, düşünce açıklaması ve basın özgürlüğü olamayacağını ifade eden Çezik, "Özgürlüklerin de sınırı vardır ve bu sınır diğer insanların haklarının başladığı noktadır. Bu yayınla milyonlarca kişinin dini inançları ve Peygamberimizin ruhaniyeti incitilmiş, hakaret edilmiş, suç işlenmiştir" dedi.

Çezik, Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni ve sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Gazeteci Adem Özköse de Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni ile köşe yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Adliye önünde açıklama yapan Özköse, "Bizler burada Peygamberimize yönelik bu saldırıyı protesto etmek ve başta Cumhuriyet gazetesi olmak üzere bu gazetede Peygamberimizin sözde resimlerini yayınlayanlar hakkında dava açmak için toplandık" dedi.

Yapılanların dine ve peygambere saygısızlık olduğunu dile getiren Özköse, şöyle devam etti:

"Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'ya hukuki olarak hesap sorulmasını istiyoruz. Paris'teki saldırılar sonrası 12 Fransız vatandaşı öldü diye bütün dünya şoka girdi fakat Afganistan'da onlarca Müslüman çocuk ölüyor, Suriye'de Halepli, Şamlı bizim çocuklarımız ölüyor, Irak'ta, Somali'de bizim çocuklarımız ölüyor ama kimse şoka girmiyor. Rabia Meydanı'nda bir gün içinde üç bin Müslüman öldü, dünya şoka girmedi. Bu şiddet olaylarının sebeplerinden biri de adaletsizliktir, Suriye'deki, Mısır'daki çocuklar Paris'teki, Londra'daki çocuklardan, insanlardan ayrı tutulmaya devam edilirse dünya bu şekilde sıkıntılar yaşamaya devam edecektir."

Özköse'nin suç duyurusu dilekçesinde, şüphelilerin dini değerleri aşağıladığı göz önüne alındığında söz konusu eylemlerinin "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçunu oluşturduğu savunuldu.

Dilekçede, köşe yazarları Hikmet Çetinkaya, Ceyda Karan, gazetenin genel yayın yönetmeni Utku Çakır Özer, gazete imtiyaz sahibi Orhan Erinç ve yazı işleri müdürü Ayşe Yıldırım Başlangıç hakkında "hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, dini değerleri aşağılamak" suçlarından kamu davası açılarak cezalandırılmaları talep edildi.

Özgür-Der'den açıklama

Adliye önünde toplanan Özgür-Der üyeleri de Cumhuriyet gazetesine ve yazarları Ceyda Karan ile Hikmet Çetinkaya'ya tepki gösterdi.

Slogan atan grup adına açıklama yapan Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, Müslümanlara yönelik katliamlar olduğunu ifade ederek, "Emperyalistlerin ve uşaklarının medya araçlarıyla en az o bombalar kadar yüreklerimizi yaralayan saldırılarına maruz kalıyoruz. Bu saldırılarını birtakım kavramlarla meşrulaştırmaya çalışıyorlar. 'İfade özgürlüğü' diyorlar, emperyalistlerin taktiği budur, kavramları çarpıtırlar. Saldırılarını ifade özgürlüğü kılıfıyla pazarlamaya çalışanların yaptıkları diğer işlerde de aynısını yaptığını biliyoruz" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avukatlardan, Charlie Hebdo Karikatürlerinin Yayınlanmasına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement