Chia" Malatya'yı Sevdi - Son Dakika
Yerel

Chia" Malatya'yı Sevdi

Ana vatanı Güney Amerika olan ve uzun süre tok tutması dolayısıyla yurtdışında diyet yapanların gözdesi haline gelen "chia" bitkisinin, Malatya'nın Kuluncak ilçesindeki deneme ekiminde başarılı sonuçlar alındı.

22.07.2015 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NAİM BOŞKUT - Ana vatanı Güney Amerika olan ve uzun süre tok tutması dolayısıyla yurtdışında diyet yapanların gözdesi haline gelen "chia" bitkisinin, Malatya'nın Kuluncak ilçesindeki deneme ekiminde başarılı sonuçlar alındı.

Kuluncak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mikail Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaymakamlık tarafından başlatılan ürün çeşitliliğini arttırma projesi kapsamında bir dekarlık alanda chia bitkisi yetiştirdiklerini söyledi.

Kayısının hem ilçeleri hem de Malatya için çok önemli bir ürün olduğunu ancak yaşanan don olayları sonrasında ilçede farklı ürünlerin yetiştirilmesi için bazı çalışmalar yapmaya karar verdiklerini anlatan Ercan, bu kapsamda deneme amacıyla chianın ekimini yaptıklarını ve bitkiyi başarıyla yetiştirdiklerini belirtti.

Tohumları bir firma aracılığıyla getirttiklerini anlatan Ercan, "Tohumları getirttiğimiz firma dahil olmak üzere yaptığımız araştırmalarda Türkiye'de ekim yapıldığına rastlamadık. Bu bizim için bir ilk olacak. İlk kez yetiştirmiş olduk. İlk etapta bu çalışmaya Kuluncak'ta bir dekarlık alanda başladık. 45 kilogramla 120 kilogram arasında değişen verim bekliyoruz. Biz burada 60 kilogram gibi bir verim alabilirsek kendimizi bu anlamda başarılı kabul edeceğiz" diye konuştu.

Sporcular ve diyet yapanlar tercih ediyor

Chianın Güney Amerika ülkelerinde özellikle Arjantin, Peru ve Ekvator ülkelerinde yoğun olarak yetiştirildiğini kaydeden Ercan, "Türkiye içinde özellikle yeni yeni meşhur olmaya başlayan daha doğrusu yeni yeni ismi anılmaya başlayan bir ürün" dedi.

Bitkiden elde edilen tohumun özellikle sporcular ve diyet yapanlar tarafından tercih edildiğini vurgulayan Ercan, şöyle konuştu:

"İçerisinde çok yoğun omega 3 var. En büyük özelliği kalsiyum oranı çok yüksek. İçerisinde 8 çeşit amino asit barındırıyor. Balık kadar omega 3 barındırıyor. Bu çok önemli özellik. Çünkü birçok tohumda bunu göremiyorsunuz. Beraberinde lif oranı yüksek ve tohumlarının yapısı çok küçük, su oranı bol bu yüzden de doygunluk hissi uyandırıyor. Çok küçük dozlarda çok küçük miktarlarda tüketildiğinde günlük ihtiyacı karşılayabiliyor. Bir miktar yoğurdun içerisine katabiliyorsunuz ya da bitkiyi suya katıp biraz beklettikten sonra zaten jel kıvamını alıyor. Onu direkt tüketebiliyorsunuz. Bu şekilde tüketildiğinde çok fayda sağlamış oluyorsunuz."

"Türkiye'de pazar aralığı geniş"

Chia bitkisiyle ilgili pazar alanında da araştırmalar yaptıklarını ve firmalarla görüştüklerini ifade eden Ercan, şöyle devam etti:

"Şu an ülke içerisinde yeni olması sebebiyle özellikle pazar aralığı geniş. Kilogramı 300 liraya kadar varan fiyatları var. Bu anlamda çok da pazar problemi yaşamıyoruz. Yaptığımız görüşmelerde, tohum firmalarıyla görüştüğümüzde onların da bahsettiği şekilde şu an Türkiye'de belirgin bir rekolte yok. Hepsi yurtdışından ithal olarak getirmeye çalışıyor. Ürünün organik olmasına göre değişen fiyatları giderek artıyor. Biz de bu sayede inşallah yaptığımız çalışmalarda olumlu sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Eğer biz bu ürünlerde belli bir seviyenin üzerinde rekolte elde edebilirsek insanlar bunu yurtdışından değil de bizim ülkemizden temin edebilecekler."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Chia' Malatya'yı Sevdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement