CHP, 14 Koalisyon İlkesini 5'e İndirdi - Son Dakika
Politika

CHP, 14 Koalisyon İlkesini 5'e İndirdi

CHP'nin koalisyon için olmazsa olmazları arasında 4+4+4, Kürt sorununun Meclis'te çözülmesi, dış politika, yeni bir anayasa ve ekonomi var.

30.07.2015 10:28  Güncelleme: 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti ile koalisyon görüşmelerine 14 ilke ile başlayan CHP, "olmazsa olmaz" 5 yeni hedef belirledi. Eğitim, dış politika, Kürt sorunu, yeni anayasa ve ekonomide kökten değişim isteyen CHP'nin, bunların kabul edilmemesi halinde AK Parti ile koalisyon kurmayacağı öne sürülüyor.

5 YENİ HEDEF

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün haberine göre, CHP, AK Parti ile görüşmeler sürerken, olası bir koalisyonda, gerçekleşmesini istediği hedefleri güncelledi. 5 yeni hedef belirleyen CHP yönetimi bu hedeflerin gerçekleşmesinde ısrarlı olma kararı aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti ile görüşmeleri yürüten heyetten, görüşmeler hakkında bilgi aldıktan sonra MYK toplantısına katıldı. Kılıçdaroğlu, CHP'nin yeni 5 ilkesi konusunda CHP yöneticilerini bilgilendirdi.

ÇÖZÜM MECLİS'TE

Edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu 5 hedefi, "Eğitim, dış politika, Kürt sorunu, anayasa ve ekonomi" diye saydı. Kılıçdaroğlu, bu konularda CHP'nin görüşleri çerçevesinde bir uzlaşma sağlanmaması durumunda koalisyonda olmayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu "eğitim" başlığı altında 4+4+4'e son verilmesini, tüketen ekonomiden üreten ekonomi modeline geçilmesini ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesini yeni hedefler olarak sıraladı.

Kılıçdaroğlu özellikle son gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin dış politika ihtiyacının aciliyet kazandığını vurguladı. Türkiye'nin Suriye, Mısır, Libya, AB ve dünyanın bütün güç merkezlerine yeni ve barış odaklı bir dış politika ile yaklaşması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, çözüm sürecindeki sorun ve HDP'lilerin dokunulmazlıkları ile ilgili tartışma nedeniyle bir kez daha gözlerin çevrildiği Kürt sorununu da acil hedefler arasında saydı.

"ÇÖZÜM MUTLAKA SAĞLANMALI"

Kılıçdaroğlu, "Kürt sorununun çözümü mutlaka sağlanmalıdır. Çözümün adresi de TBMM olmalıdır. Birinci sınıf bir demokrasi. Daha çok özgürlük ve siyaset yoluyla çözüm sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu ayrıca, özgürlükçü yeni bir anayasaya da ihtiyaç olduğunu ifade etti.

"AKP OYALIYOR"

CHP yöneticileri de iki kez gerçekleşen koalisyon görüşmelerini değerlendirirken AK Parti'nin tutumunu eleştirdi. MYK üyeleri "AKP oyalıyor. Amaçlarının koalisyon değil erken seçim olduğu anlaşılıyor." değerlendirmesini yaptı.

CHP'NİN KOALİSYON İÇİN 14 MADDESİ ŞÖYLEYDİ

1. Hukukun üstünlüğü: Can ve mal güvenliğimizin garanti altına alınması, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması.

2. Güçler ayrılığının temini: 12 Eylül hukukunun ortadan kaldırılması. Yüzde 10'luk seçim barajı, ve YÖK'ün kaldırılması, Siyasi Partiler Yasası'nın değişmesi, milli iradeye saygının tesisi.

3. Siyasi Ahlak Yasası: Siyaset bir zenginleşme aracı haline gelmemeli, kirlilikten arınmalı. Bu nedenle Siyasi Ahlak Yasası en kısa zamanda çıkmalı.

4. Güçlü Sosyal Devlet: Güçlü Sosyal devlet yolunda emeklilere dini bayramlarda iki maaş ikramiye ödenmesi, asgari ücretin bin 500 lira olması, taşeron uygulamasına son verilmesi, yoksulluğa karşı aile sigortası ve çiftçiye bir buçuk liraya mazot verilmesi sağlanmalı.

5. Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlara çekilmesi: Cumhurbaşkanı koalisyon görüşmelerinin bir aktörü haline gelemez, siyasi parti liderlerine çağrısı anlamsızdır. Cumhurbaşkanlığı her şeye maydanoz olma makamı değildir.

6. Örtülü ödenek iki başlı olmaz: Örtülü ödeneği bir kişi kullanır, örtülü ödenek Başbakan'ın namusuna emanet edilmiştir, iki başlılık olmaz. Cumhurbaşkanı, Başbakan'dan gizli, hangi amaçla örtülü ödeneği kullanacaktır?

7. Yeni dış politika zorunludur: Yeni ve ekseni barış üzerine kurulu bir dış politika ihtiyacı ortadadır.

8. Gençlere her meydan özgür olmalı: Bu ülke nüfusunun yarısı genç. Gençler potansiyel suçlu olarak görülmemeli, düşüncelerinden ötürü hiç kimse yargılanmamalı, tüm kentlerin meydanları özgürlüğe açık olmalı.

9. Yasaksız Türkiye: Yasaklarından kurtulmuş, düşünen, üreten, hakça paylaşan ve özgürce konuşan bir Türkiye istiyoruz.

10. Medya özgür olmalı: Medya tam özgür olmadan demokrasi işlemez. TRT iktidar borazanı olmaktan çıkmalı, Genel Müdür atamaları siyasetten etkilenmemeli. İktidarın sopası olan bir RTÜK modelini biz kabul etmiyoruz.

11. Vergi denetimi adil olmalı: Vergi denetimi siyasi amaçlı kullanılmamalı, fikrini açıklayan işadamının kapısına ertesi gün denetim elemanı dayanmamalı.

12. Kesin Hesap Komisyonu: TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu kurulmalı. Vatandaştan toplanan vergilerin hesabı kuruşuna kadar verilmesi demokrasinin gereğidir.

13. Anayasa değişikliği: Anayasa değişikliği öncelikle yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını sağlayacak şekilde ele alınmalı.

14. Yolsuzlukla Mücadele: Yolsuzlukların üzerine mutlaka ve sonuna kadar gidilmeli.

CHP, 14 Koalisyon İlkesini 5\'e İndirdi

Son Dakika Politika CHP, 14 Koalisyon İlkesini 5'e İndirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (79)

  • sol: CHP nin tek başına iktidar olduğu dönemler ekonomi süperdi tarihi araştırın iftira ile yaşamayın. 2 54 Yanıtla
  • ......: chp kapatılsın çok boş parti 16 3 Yanıtla
  • lanas Krutzo: Oyum AKP ye diyen CHP li olmaz. Aktroller (Akitler) boşuna uğraşmayın. Hepiniz satın alınmış köpeklersiniz 7 10 Yanıtla
  • İZMİR: CHP YAKINDA İLKESİZ YALVARIR KESİN... 9 8 Yanıtla
  • ERBAA: UYAN MİLLET UYAN...AT GÖZLÜĞÜYLE BAKMA...BALIK HAFİZALİ OLMAYALİM.... HAİN SOLCULAR VE CHP ARKASİNA DHKPC Yİ ALMIŞ... HAİN HDP ARKASİNA PKK Yİ ALMIŞ.... ASKER,POLİS ÖLDÜRÜYORLAR...KİME OY VERDİN İYİ DÜŞÜN... ŞEHİTLERİN HAKKINDA KALMA. 10 7 Yanıtla
  • tozkoparan: Bu chpden bir cacık olmaz. 10 6 Yanıtla
  • yvz: Akp ye fazla güvenmiyorum Mhp ye de güvenmiyorum, Chp ye hiç güvenmiyorum, hdp diye bir partide yok zaten, tek çare kalıyo kötünün iyisi Akp 4 10 Yanıtla
  • yunus emre istanbul: Ulan yuzde 40 alan partiye şart kosulurmu zirtolar guluoruz size akp nin sartlarina uysaniz bile sizi istemem koalisyonda 7 7 Yanıtla
  • doğrucu Davut: CHP , partinin anahtarını AKP ye verse bile AKP koalisyon yapmaz.. AKP erken seçime yönelik hem zaman kazanıyor hem de halka gittiğinde "biz koalisyon için uğraştık ama olmadı " demek için hazırlanıyor.. Çok sinsi ve tehlikeli bir partidir AKP, iktidar uğruna yapmayacağı hiç ama hiç bir şey yoktur .. 13 1 Yanıtla
  • misafir: ilkeleri istersen sifirla akp dürüst adamla ortaklik yapmaz.onun tek ortağı donek mhp dir. 12 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Adana'da 80 Ruhsatsız Tabanca Ele Geçirildi, 329 Kişi Yakalandı
    09:54 Adana'da 80 Ruhsatsız Tabanca Ele Geçirildi, 329 Kişi Yakalandı

    Adana Seyhan polisi, yaptığı çalışmalarda 80 ruhsatsız tabanca ele geçirirken çeşitli suçlardan aranan 329 kişiyi de yakaladı. Ayrıca, ekipler tarafından 60 ruhsatsız tabanca, 5 kurusıkı tabanca, 15 ruhsatsız tüfek, 229 şarjör, 673 mermi ve tabanca yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi. Yapılan asayiş uygulamalarında ise 626,68 gram narkotik madde, 629 uyuşturucu hap ve 7 çalıntı araç bulundu. Ruhsatsız silah yakalanan 7 kişi ve diğer suçlardan yakalanan 31 kişi tutuklandı.

  • Edirne'de 6 düzensiz göçmen yakalandı
    09:53 Edirne'de 6 düzensiz göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, yasa dışı yollarla yurda girdikleri belirlenen 6 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, jandarma tarafından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi.

  • Boyabat Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği düzenledi
    09:50 Boyabat Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği düzenledi

    Boyabat Kaymakamlığı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü kapsamında şehit aileleri, gaziler ve gazi yakınlarına iftar yemeği verdi. Kaymakam Enver Yılmaz, katılımcılara teşekkür ederek, şehitleri ve gazileri rahmet ve minnetle anıldığını belirtti. Programa, Belediye Başkanı Hüseyin Coşar, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Çağrı Alperen ve diğer ilçe yetkilileri katıldı.

  • Aydın'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından aranan 38 şahıs yakalandı
    09:49 Aydın'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından aranan 38 şahıs yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı tarafından aranan şahıslara yönelik iki günde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonda 38 şahıs yakalandı. Operasyonlarda hırsızlık, uyuşturucu, yağma, resmi belgede sahtecilik, cinsel istismar ve fuhuş gibi suçlardan aranan şahıslar bulundu.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor
    09:45 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cuma günü Kayseri'ye gelerek sanayici ve işadamları ile görüşecek. Ayrıca bir dizi program gerçekleştirecek ve iftar programına katılacak.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, vatandaşlarla iftarda buluştu
    09:45 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, vatandaşlarla iftarda buluştu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Atatürk Kent Meydanı'nda düzenlenen iftarda vatandaşlarla bir araya geldi. Efeler'de Atatürk Kent Meydanı'nda düzenlenen iftara 5 binden fazla Aydınlı katıldı. Aydın Büyükşehir Belediyesi, diğer ilçelerde de iftar sofraları kurdu.

  • Bu da '10 teker' seçim kamyonu
    09:41 Bu da '10 teker' seçim kamyonu

    Ordu'nun Altınordu ilçesine bir belediye başkan adayı, 10 tekerli kamyonla seçim çalışmalarını yürütüyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle seçim otobüsü kiralayamayan aday, kendi iş yerine ait kamyonu seçim aracı olarak kullanıyor.

  • Sivas'ın Ulaş ilçesinde şehit aileleri ve gazilere iftar programı düzenlendi
    09:40 Sivas'ın Ulaş ilçesinde şehit aileleri ve gazilere iftar programı düzenlendi

    Sivas'ın Ulaş ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar programı gerçekleştirildi.

  • Ordu'da Belediye Başkan Adayı Kamyonla Seçim Çalışmalarını Yürütüyor
    09:39 Ordu'da Belediye Başkan Adayı Kamyonla Seçim Çalışmalarını Yürütüyor

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde 33 yıllık esnaf olan Orhan Gündoğdu, maddi imkansızlıklar nedeniyle seçim otobüsü kiralayamayınca kendi iş yerine ait 10 tekerli kamyonu seçim aracı olarak kullanmaya karar verdi.

  • Hakkari'de Kaymakam Kumcu, Şehit Aileleriyle İftar Programında Buluştu
    09:37 Hakkari'de Kaymakam Kumcu, Şehit Aileleriyle İftar Programında Buluştu

    Hakkari'nin Çukurca Kaymakamı Mert Kumcu, şehit aileleriyle iftar programında bir araya geldi. İftar yemeğinde şehit aileleriyle ilgilenen Kaymakam Kumcu, devletin temsilcileri olarak şehit ve gazilerin ailelerine minnet ve şükran borçlu olduklarını belirtti. İftar yemeğine 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Atilla Dündar, Belediye Başkanı Ensar Dündar, ilçe protokolü, şehit ve gazi aileleri katıldı.


Advertisement