Chp, Başbakan Hakkında Gensoru Verdi - Son Dakika
Güncel

Chp, Başbakan Hakkında Gensoru Verdi

CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında "görevini kötüye kullandığı, yolsuzluk olaylarının üzerini örtmek için demokrasinin işleyişini engelleyen girişimlerde bulunduğu, yargı görevlerini yapanları etkilemeye teşebbüs ettiği, haksız mal edinme, mal kaçırma ve gizleme suçlarını işlediği" iddiasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında gensoru önergesi verdi.

05.06.2014 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında "görevini kötüye kullandığı, yolsuzluk olaylarının üzerini örtmek için demokrasinin işleyişini engelleyen girişimlerde bulunduğu, yargı görevlerini yapanları etkilemeye teşebbüs ettiği, haksız mal edinme, mal kaçırma ve gizleme suçlarını işlediği" iddiasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında gensoru önergesi verdi.

-CHP, BAŞBAKAN HAKKINDA 17 VE 25 ARALIK OPERASYONLARI İÇİN GENSORU AÇILMASINI İSTEDİ-

CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan gensoru önergesinde, halkın 17 Aralık 2013 tarihinde öğrendiği, siyasi tarihin en büyük yolsuzluk olaylarına ilişkin ibretle izlenen bir süreç yaşandığı kaydedildi.

-"YASADIŞI GİRİŞİMLERİN ÖZNESİNİN TAYYİP ERDOĞAN OLDUĞUNU ORTAYA KOYMAKTADIR"-

Bu süreçte erkler ayrılığı ilkesinin askıya alındığı, anayasal kurumların işlevsiz kılındığı ifade edilen önergede, şu ifadeler yer aldı:

"Yasama organında yolsuzlukların ele alınması engellenmeye çalışılmış, yasama sorumsuzluğu ilkesi ortadan kaldırılmıştır. Yolsuzluk olaylarının üstünün örtülmesi için dikta rejimlerini aratmayan yöntemlere başvurulmuştur.

TBMM'de bakanlar hakkındaki fezlekeler, milletvekillerinin incelemesine açılmayarak Meclis'ten kaçırılmaya çalışılmıştır. Yolsuzluk olaylarına ilişkin kamuoyuna mal olmuş tüm bilgi/belgeler yolsuzluk olayları ile bu olayların üstünün örtülmesi için gerçekleştirilen yasadışı girişimlerin öznesinin Tayyip Erdoğan olduğunu ortaya koymaktadır.

TBMM'de temsil edilen tüm partilerin oylarıyla 4 eski bakan hakkında TBMM Genel Kurulunda kabul edilen soruşturma önergesine konu olan yolsuzluk olaylarından da Tayyip Erdoğan'ın önceden bilgi sahibi olduğu ortaya çıkmıştır."

-"GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMIŞTIR"-

Önergenin gerekçesinde MİT'in 18 Nisan 2013 tarihli raporuyla bilgilendirmiş olmasına rağmen Erdoğan'ın Zafer Çağlayan ve Muammer Güler'i himaye ederek görevini kötüye kullandığını iddia edildi.

Yolsuzluk olaylarının üstünün örtülmesi amacıyla yargı ve kolluk görevlilerinin görevlerini yerine getirmelerinin engellendiği iddia edilen önergede, "Yargının siyasi iktidarın güdümüne girmesi ve yaşanan yolsuzluk olaylarının üzerinin örtülmesi için gerekli yasal değişiklikler de bizzat Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla gerçekleştirilmiştir" denildi.

17 Aralık günü Başbakan ve Bilal Erdoğan'ın yaptığı konuşmaların ses kayıtları ve çözümlerinin medya organlarına yansıdığı belirtilen gerekçede şu ifadeler yer aldı:

"Aynı gün içinde gerçekleştirilen bu konuşmalarda, sabah saat 08.02'den saat 23.15'e kadar olan zaman diliminde Tayyip Erdoğan'a ait olduğu anlaşılan dolar, avro ve TL cinsinden çok büyük miktarlarda paranın Erdoğan'ın evinden taşındığı ve saat 23.15 itibariyle bu taşıma işleminin bitirilemediği anlaşılmaktadır. Para taşıma işleminin en az 15 saat sürdüğü düşünülürse, taşınan paranın tutarının milyar dolarla ifade edilebileceği anlaşılmaktadır."

Başbakan'ın görevini kötüye kullandığı iddia edilen önergede, "Tarihimizin en büyük yolsuzluk olaylarına karışan bakanların işledikleri suçu önceden bildiği halde gerekli işlemleri yapmayarak görevini kötüye kullanan, yolsuzluk olaylarının üzerini örtmek için demokrasinin işleyişini engelleyen girişimlerde bulunan, yargı görevlerini yapanları etkilemeye teşebbüs eden, haksız mal edinme, mal kaçırma ve gizleme suçlarını işleyen Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında Anayasanın 98 ve 99 uncu, TBMM İçtüzüğünün 106. maddeleri gereğince gensoru açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz" denildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp, Başbakan Hakkında Gensoru Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement