CHP'de 18. Olağanüstü Kurultaya Doğru - Son Dakika
Politika

CHP'de 18. Olağanüstü Kurultaya Doğru

CHP, çatı aday olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Cumhurbaşkanı seçilememesinin ardından, 18. olağanüstü kurultaya gidiyor.

17.08.2014 19:57  Güncelleme: 08:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET TOSUN - CHP, "çatı aday" olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı seçilememesinin ardından, 18. olağanüstü kurultaya gidiyor.

TBMM'de, beş milletvekiliyle basın toplantısı düzenleyen CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, "cumhurbaşkanı seçiminde ağır bir yenilgi alındığını" belirterek kurultay çağrısında bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, "Ortada bir yenilgi var, bir hezimet var. Böyle bir ortamda amacım partimi tartışmak, yıpratmak değildir. Amacım çözüm olmak, çözüm üretmektir" ifadesini kullandı. İnce, CHP'nin kurultaya gitmesi gerektiğini ifade etti.

Bu arada, aralarında CHP eski Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un da bulunduğu CHP'li eski 50 milletvekili, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifasını istedi.

Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Filistinli yaralıları ziyaret eden Kılıçdaroğlu, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, kurultayı toplayacağını belirtti.

-Genel Başkanlık için imza şartı

Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün gerçekleştirilen, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, 5-6 Eylül'de olağanüstü kurultay yapılması kararı alındı. Tüzükte değişikliklerin yapılacağı kurultayda, genel başkan da belirlenecek.

CHP tüzüğünde, kurultayda genel başkanlık yarışına katılabilmek için imza şartı aranıyor. Buna göre, genel başkanlığa aday gösterilmek için, delege tam sayısının en az yüzde 10'unun yazılı teklifi gerekiyor.

CHP'ye genel başkan, delegelerin salt çoğunluğunun oylarıyla seçiliyor.

-34 olağan, 17 olağanüstü kurultay

CHP tarihinde, toplam 34 olağan ve 17 olağanüstü kurultay gerçekleştirildi. CHP'nin ilk genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün dışında İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Deniz Baykal'ın ardından 33. Olağan Kurultay'da göreve gelen Kemal Kılıçdaroğlu, bu görevi yürüten isimler oldu.

CHP'nin ilk olağanüstü kurultayı Atatürk'ün vefatının ardından 26 Aralık 1938'de gerçekleştirildi. 1. Olağanüstü Kurultay'da, İsmet İnönü "değişmez genel başkanlığa" seçildi ve 33 yılı aşkın bir süre bu görevi yaptı.

15. Olağanüstü Kurultay ise 18 Aralık 2010'da Parti Meclisi (PM) seçimi gündemiyle toplandı. Yeni PM üyelerinin belirlendiği 15. Olağanüstü Kurultay eski Genel Başkan Deniz Baykal ile eski Genel Sekreter Önder Sav'ın PM dışında kaldığı kurultay olarak dikkati çekti.

-Tüzük kurultayı gerçekleştirildi

CHP'de son olağanüstü kurultay süreci ise aralarında eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı'nın da bulunduğu bir grup partilinin olağanüstü kurultay istemiyle topladıkları 362 imzalı dilekçeyi, 18 Ocak 2012'de genel merkeze teslim etmeleriyle başladı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tüzük değişiklikleri talepleri ve kendisinin de daha önce bu yönde yaptığı açıklamalar doğrultusunda 26 Şubat'ta tüzüğün tamamının ele alınması gündemiyle 16. Olağanüstü Kurultayı toplama kararı aldı.

Kılıçdaroğlu, 362 imzalı dilekçedeki tüzüğün 9 maddesinin değiştirilmesi talebinin yerine getirmesi için de 17. Olağanüstü Kurultay'ın toplanacağını açıkladı. 1 Mart olarak belirlenen 17. Olağanüstü Kurultay tarihi kış koşulları göz önünde bulundurularak 27 Şubat'a alındı.

İki ayrı kurultay toplanması başta eski Genel Sekreter Önder Sav olmak üzere bazı partililerin tepkilerine neden olurken, tüzük maddelerinde yapılacak değişiklikler de tartışmalara yol açtı.

Kurultay'da parti tüzüğü değiştirildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'de 18. Olağanüstü Kurultaya Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement